• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ima više olimpijskih "viza" od svih ex-YU zemalja zajedno!

Autor w

Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, u ovom trenutku ima ubedljivo najviše predstavnika na Olimpijskim igrama u Tokiju. Svi ostali zajedno nemaju sportista kao OKS...

 Srbija-broj-ucesnika-na-Olimpijskim-igrama-sportske-vesti Izvor: MONDO / Olimpijske Igre / Olimpijski komitet Japana

Do ulaska u olimpijsku godinu ostalo je još nekoliko sedmica. Širom planete uveliko traju kvalifikacije za 33 sporta i 50 disciplina, koliko će ih biti na 32. Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Srbija je lider među zemljama bivše Jugoslavije po broju sportista koji su već sada obezbijedili učešće na Igrama, a spisak do početka najveće smotre svjetskog sporta može da bude daleko veći.

Možda će vas zanimati

Šansu, prije svega, vide u ekipnim sportovima: košarci (oba tima), rukometu (oba tima), odbojci (muškarci)...


Srbija za sada ima 46 obezbijeđenih "viza" u deset sportova. Pored vaterpolista i odbojkašica, koji predstavljaju većinu, tu su još: basketaši, atletičari, kajakaši, veslači, strijelci, plivači, rvači i tekvondistkinje.

U srpskom timu, pored tri ekipe, najbrojniji su strijelci koji imaju čak pet mjesta, odnosno jedno više i od basketaša. Slijede rvači i plivači sa po tri, dok ostali imaju pod dva.

Poslije Srbije na drugom mjestu je trenutno Hrvatska. Sportisti iz susjedne države za sada imaju 21 mjesto u osam sportova. Zanimljivo da nijedna hrvatska ekipa nije još uspjela da obezbijedi nastup na Igrama, mada će to gotovo sigurno učiniti vaterpolisti i rukometaši, dok šanse kao domaćini kvalifikacionog turnira imaju i košarkaši.

Nema sumnje da će i broj sportista iz Hrvatske biti mnogo veći od sadašnjeg. Za sada su obezbijedili "vize" u atletici (3), kanuu (1), gimnastici (2), veslanju (3), jedrenju (6), streljaštvu (3), plivanju (2) i stonom tenisu (1).

Odmah uz Hrvatsku je Slovenija, sa istim brojem sportista, ali u manje sportova. Ni "zmajčeki" još nemaju timskog predstavnika, već su zauzeli mjesta u atletici (3), kajaku i kanuu (6), biciklizmu, ritmičkoj gimnastici (1), jedrenju (4), sportskom penjanju (2) i plivanju (1).

Bosna i Hercegovina za sada ima samo dva takmičara u atletici, a Sjeverna Makedonija jednog u rvanju. Crna Gora još nije uspjela da obezbijedi olimpijsku vizu, kao ni samoproglašena država Kosovo.

U našem okruženju najviše ima Rumunija sa 55 sportista u deset sportova. Mađarska ima jednog predstavnika više od Srbije, ali i sport manje. Bugarska je dosta slaba sa 12 "viza" u četiri sporta...

Na globalnom nivou, Japan kao domaćin i bez kvalifikacija je vodeći sa 407 sportista u 25 sportova. Sjedinjene Američke Države imaju rekordnih 396 sportista u 21 sportu.

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC