• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Princ Albert od Monaka uručio Sarajevu i Ist. Sarajevu priznanje za EYOF

Autor mondo.ba/Fena

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković te Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) dobili su večeras u Monaku priznanje za ''diplomatsku akciju godine u svijetu'', zbog uspješne organizacije EYOF.

Nagradu je u ime sportske fondacije ''Peace and sport'' uručio Princ Albert Drugi od Monaka, prenijela je agencija "Fena".

"Ovo je svjetsko priznanje koje dolazi u Sarajevo. Jako sam ponosan i sretan. Nakon što smo vratili olimpijski plamen, sada i svjetska scena daje priznanje Sarajevu. Ponosan sam zbog svih građana koji su učestvovali u ovom projektu, zbog svih volontera i svih nas koji smo bili okupljeni oko ideje ovog projekta", rekao je gradonačelnik Skaka nakon dodjele.

Možda će vas zanimati

Poručio je da je EYOF istorijska priča za cijelu državu.

Gradonačelnik Vuković je naglasio da se u Monaku potvrdilo da su dva grada i OKBiH napravili veliku priču.

"Moje je zadovoljstvo jer smo pokazali domaćoj, regionalnoj, evropskoj i svjetskoj javnosti da imamo sposobnost biti dio organizacije velikih svjetskih događaja. Pokazali smo sposobnost da možemo putem sporta da promovišemo mir", istakao je Vuković.

Čelnici Olimpijskog komiteta BiH su naglasili da je večerašnja svečanost prilika kojom se EYOF upisuje među najznačajnije događaje u svijetu koji su promovisali mir, saradnju i sport u ovoj godini.

Predsjednik OKBiH Izet Rađo izrazio je zadovoljstvo postignutim te pohvalio zajednički angažman.

"Ova nagrada treba da nas ohrabri, da nastavimo zajedno. Kada širimo povjerenje i poštovanje za nas su i nemoguće stvari moguće", naveo je Rađo.

Nagrada se svake godine dodjeljuje pod pokroviteljstvom princa Alberta Drugog i to organizacijama, pojedincima ili institucijama koje su učinile značajne korake u primjeni diplomatije kroz sport.

Dodjela nagrada je vrhunac trodnevnog foruma u organizaciji fondacije ''Peace and sport'' na kojem se okupilo više od 600 ključnih donosilaca odluka, uključujući šefove država, strateške vođe iz poslovnog i sportskog svijeta, dobitnike Nobelove nagrade za mir, predstavnike civilnog društva i međunarodnih organizacija te mlade talente.

''Peace and Sport'' je međunarodna i nezavisna fondacija sa sjedištem u Monaku, koja kroz sport promoviše mir. Osnovao ju je osvajač olimpijske medalje u petoboju i bivši svjetski prvak Žoel Bouzou 2007. godine, koji predvodi Svjetsku asocijaciju olimpijaca koja okuplja više od 147.000 bivših i sadašnjih olimpijaca. Potpredsjednik Fondacije je fudbaler Didije Drogba, a član uprave atletičar Vilson Kipketer.

EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Organizuje se zimski i ljetni festival svake dvije godine, a domaćini ovogodišnjeg zimskog omladinskog festivala bili su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC