• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NFL PLEJ-OF: Kome će Wild Card biti srećna karta?

Autor Vladimir Ćuk

Pred nama su utakmice wild card runde u kojima prvi put poslije deset godina učestvuju patriote. Ko je bliži prolasku dalje? Ovo je analiza našeg kolumniste Vladimira Ćuka.

Zasluženi odmor od prve runde takozvanog Wild Card kola dobili su Baltimor Rejvensi (kao najbolji tim lige), Kanzas Siti Čifsi, Grin Bej Pekersi i San Francisko Fortinajnersi. AFC je u Rejvensima dobio suverenog vladara, ponajviše zahvaljujući magičnom Lamaru Džeksonu.

O Baltimoru ću pisati nešto više pred početak prve runde plej-ofa. Kanzas Siti, Grin Bej i San Francisko su strepili do posljednjeg kola dok su razmišljali kako će se raspetljati stanje u obje konferencije. NFC je dao dva identična skora za čelne ekipe, ali daleko od toga da smo prije posljednjeg kola znali ko će biti učesnici plej-ofa.

Možda će vas zanimati


Da krenemo od vladajućih šampiona. Od gotovog su napravili veresiju. Na svom terenu su imali "laganu" meč loptu protiv Dolfinsa koju su igrali isključivo za čast. Ako su drugi igrali za čast, onda je Rajan Ficpatrik igrao za svoju dušu. Ono što je on odigrao je utakmica bez ikakvog pritiska, očekivanja, nade. Plesao je protiv Patriota, pa je igrajući neku svoju posebnu igru izbacio Patriote iz direktnog plasmana u prvo kolo.

Nakon meča je dobio poruku od rođaka koji nastupa za koledž Kanzas Siti u kome mu se zahvaljuje na partiji koja je Čifse umjesto Petriotsa stavila direktno u prvo kolo. Ficpatrik je odgovorio: "To je bio moj poklon za Božić za sve vas". Rođen u komšijskoj Arizoni, Ficpatrik je sigurno isporučio najljepši mogući poklon za sve navijače Čifsa.

Tenesi je do samog kraja bio u igri za mjesto u Wild Card rundi. Do posljednjeg kola su se borili sa Pitsburg Stilersima kojima su brojne povrede obilježile sezonu, prije svega lidera ekipa, Bena Rotlsbergera. Silne rotacija kvoterbekova doneli su nešto dobro, a mnogo više lošeg. Posljednje kolo donijelo je duel Tenesija i Hjustona, u kome je Hjuston već obezbijedio Wild Card, pa je nastupilo dosta rezervista.

Na drugoj strani, Stilersi su imali protiv sebe vladare lige, Rejvense, takođe sa drugim timom. Ispostaviće se da je ipak prvi tim Tenesija u ovom momentu kvalitetniji od prvog tima Stilersa, posebno kada je riječ o mjestu kvoterbeka i trkača. Tenesi je rutinski pobijedio, Stilersi rutinski izgubili.

Bafalo, čija igra je zaista visoko kvalitetna ove sezone, uzimajući u obzir imena kojima raspolažu, kolo prije kraja su obezbijedili mjesto. Isto kao pomenuti Teksansi, u kojima je Dešon Votson bacao sjajno, trčao koliko treba i vodio svoj tim ka plejofu. Povratak najpoznatijeg od braće Vat, predstavlja veliko pojačanje za Teksanse pred plej-of.

Na drugoj strani je bila samo jedna nedoumica, a to je ko će u plej-of od dva velika rivala. Dalas Kaubojsi i Filadelfija Iglsi su bili u igri do posljednjeg kola. Iako su Iglsi zaista osakaćeni povredama startera, Karson Venc je smogao snage da ih odvede u Wild Card. Pomoć rukija na mjestu trkača, koji igra sjajnu sezonu, zaista je dobrim dijelom kompenzovala traumatičnu sezonu.

Sijetl, Minesota i Nju Orleans su pre poslednjeg kola obezbijedili mjesto, s tim što su Sejntsi gledali ka Aronu Rodžersu i nadali se da će da napraviti greške kojima inače nije sklon. Rodžers je očuvao svoju reputaciju, a Sejtnsi su sjajnu sezonu doveli u Wild Card.

Minesota i Sijetl su bili sigurni tokom sezone. Sjajni Dalvin Kuk, Stefon Digs i Kirk Kaznis imaju sva prava da vjeruju da Wild Card nije posljednja stanica. Sijetl je u timu imao potencijalnog MVP igrača u liku Rasela Vilsona. U kišovitom gradu se okupio dobar dio stare ekipe povratkom Maršona Linča, popularnog nadimka Beast Mode.

NJU IGLAND PETRIOTS - TENESI TAJTANS


Prvi par Wild Card runde gdje bi trebalo biti najmanje iznenađenja je duel Patriota i Tenesija.

Iako su Patriote sve iznenadili porazom od Dolfinsa, ne bi trebalo da ikoga iznenade time što će dobiti Tenesi.

Tenesi je odigrao granično dobru sezonu u kojoj su pobjeđivali realno slabije rivale, iskoristili izostanak Mahomsa protiv Čifsa, ali i nešto lakši raspored ove sezone. Tanehil, koji je stigao iz Majamija, pokazao se kao odlična zamjena za Mariotu. Ruki hvatač, Ej Džej Braun odigrao je +1000 jardi sezonu. Derik Henri je trčao svoju najbolju sezonu. Vanserijski. Praktično je on bio X faktor za Tajtanse ove sezone.

Na drugoj strani, Nju Ingland se privikava na život bez Gronkovskog. Posle osam uzastopnih pobjeda, stvari su počele da izgledaju lošije za tim Bila Beličika. Brejdijev rejting je iznenađujuće završio ispod brojke 90 na kraju sezone. Napad po prvi put izgleda kao stvar koja najmanje funkcioniše. Patriote odavno nisu imale nijednog člana tima ofanzivnog dijela na Pro Bowl utakmici.

Međutim, ovo ni malo ne umanjuje činjenicu da su Patriote favoriti protiv Tajtansa. Prije svega zbog iskustva. Zatim, imaju Toma Brejdija koji je uvijek znao da korak do provalije produži i često napravi most koji bi spasao Petriotse. Bil Beličik je toliko dobar strateg, da mu Tenesi ne predstavlja toliko veliku prepreku.

Glas ide Nju Inglandu.

HJUSTON TEKSANS - BAFALO BILS


Nekako stidljivo su Bilsi ušli među ekipe koje će konkurisati za plej-of mesto. Čini se da su nakon utakmice protiv Patriota vidjeli zapravo koliko mogu. Džoš Alen je cementirao svoje mjesto startnog kvoterbeka. Osmelio se da sve više trči, što je koristilo Bilsima jer su tako dobili čak tri trkačke opcije.

Zaista niko nije posebno iskakao u timu Bilsa.

Ako neko izgleda kao tim, onda su to Bilsi. Koliko mogu je već drugo pitanje, ali je problem taj što idu na noge Teksansima. Ono u šta gledaju navijači Bilsa je odbrana, posebno linija lajnbekera i secondary. Tredavijus Vajt je oružje koje bi moglo da uštopuje napade vazduhom Dešona Votsona.

Teksansi imaju Dešona Votsona. Imaju širok napadački repetoar koji predvodi Deandre Hopkins. Karlos Hajd je počeo sve bolje da trči, ali ćemo ga videti protiv odbrane Bilsa, koja je zaustavljala bolje trkače ove sezone.

Kada je odbrana u pitanju, tu je prednost na strani Bilsa. Znak pitanja stoji iznad strane Džej Džej Vata. njegov uticaj na igru će biti veliki faktor koji može odlučiti ko će ići dalje.

Glas ide Bilsima.

NJU ORLEANS SEJNTS - MINESOTA VAJKINGS


Svi će se sjetiti 2017. godine i hvatanja Stefona Digsa. On je i dalje u istom dresu. U istom dresu je Markus Vilijams. Da li će se desiti novo čudo pitaju se svi u Minesoti? Velika prednost Vikinga je ta što ih niko ne vidi, ne samo kao favorite, nego kao ekipu koja može proći Wild Card rundu.

Kirk Kazins igra svoju najkvalitetniju sezonu otkada je stigao u NFL. Dalvin Kuk je postao prva napadačka opcija Vikinga. Stefon Digs i dalje skuplja jarde kroz sigurna hvatanja. Adam Tilen je propustio čak šest utakmica i tu treba tražiti moguće iznenađenje.

Pored toga, defanzivna linija Vikinga je strašno opasna. Bris, kada ima vremena, izabere sjajne opcije. Vidjećemo kako sve to izgleda kada je naspram njih jako nezgodna defanzivna linija. Pored toga, secondary Minesote, prevdođen sejftijima dobro kontroliše dešavanja nazad. Sejntsi su treći napad lige, a Minesota peta odbrana. Tomasu će biti izuzetno teško da hvata duboka dodavanja Brisa.

Sejntsi jesu favoriti u ovom meču, posebno što ga igraju na domaćem terenu. Mali teret jeste ta šokantno izgubljena utakmica. To može biti problem ako se uđe u neizvesnu završnicu. Kamera je igrao toplo-hladno ovu sezonu, ali je Latavijus Marej bio dobra zamjena za prvog trkača kada nije dolazio do izražaja.

Majkl Tomas je odigrao nestvarnu sezonu. Tek mu je 26 godina, a igra toliko zrelo da se čini kao da je veteran u ligi. Prvi put poslije Rendija Mosa neki hvatač ima tako impresivne prve sezone u ligi. Naravno da je Dru Bris izuzetno zaslužan za ovaj uspjeh, jer mu je Tomas uvijek prva meta u napadu.

Ne treba uopšte zanemariti učinak Džereda Kuka koji igra sve pozicije koje zatrebaju u napadu Sejntsa. On može biti faktor na koga neće mnogo računati u Minesoti, mada kako igra u poslednjim utakmicama, teško je zamisliti da će ga zaboraviti.

Problem Sejntsa može biti odbrana koja je tek na 13. poziciji u ligi. Secondary je izuzetno nekonstantan. Mali uticaj na izmjenu plana igre protivnika. Mali pritisak na kvoterbeka. Ovo može biti veliki problem za Sejntse, vjerovali neki ili ne.

Glas ide Vikinzima.

FILADELFIJA IGLS - SIJETL SIHOKS


Filadelfija je uspjela da uhvati posljednji voz i plasira se u plej-of. Iglse su svi već otpisali tri kola prije kraja, ali su uspjeli da se vrate i zabilježe važne pobjede koje su ih dovele do Wild Card runde. Nema previše ljudi, osim onih iz grada bratske ljubavi, koji bi se nadali da Filadelfija može išta više od časnog poraza.

Razlog za to je samo jedan. Izuzetno veliki broj povreda startera Iglsa. Kada nabrojite ko sve izostaje, ostaje pitanje kako su uopšte stigli do plej-ofa. Razlog može biti itekako slaba konkurencija u njihovoj diviziji.

Povrijeđeni su prvi trkač Senders, prvi hvatač Agolor. Onda slijedi lista igrača koji će biti upitni do samog starta utakmice. Najveći uticaj na igru može doći od startnog tajt enda, Zeka Erca i prvog defanzivnog linijaša, Flečera Koksa. Nedostaje startni lijevi tekl, Džonson, pa sjajni korner bek Džejlen Mils, kao i Medoks. Startni defanzivni end Derek Barnet zaključuje ovu ludu listu.

Karson Venc može napraviti nešto ni iz čega. Uz rukija Sendersa i eventualni povratak većeg broja startera, domaći teren bi mogao biti odlučujuća prednost za Iglse. Ali samo pod uslovom da se veći dio startera vrati protiv Sijetla. U suprotnom, ni domaći teren neće mnogo pomoći da se prevaziđe visoka prepreka koju su postavili Sihoksi.

Rasel Vilson je sve do devetog kola igrao u MVP modu. Nakon toga kola je potonuo. Samo jedno je eksplodirao, protiv Karoline, sve ostalo bilo je osrednje. Kris Karson je dobio snažnu podršku povratkom Maršona Linča. Linč će posebno biti značajan u situacijama kada je potrebno potvrditi dobar drajv tačdaunom.

Loket i Metkalf su glavne napadačke opcije koje bi Iglsima mogle da napravi veliki problem ako se ne vrate Mils i Medoks. Bobi Vagner je lider odbrane, koja nije opasna kao što je nekada bila. Prednost Iglsa može biti mali pritisak na kvoterbeka što če eventualni povratak Erca učiniti velikom prednosti za Filadelfiju.

Glas ide Filadelfiji.

Naravno, da su svi pozvani da kroz komentare daju svoje viđenje Wild Card runde. Ko je favorit? Ko će proći dalje? Ko može biti veliko iznenađenje? Sigurno je da gledamo izuzetno zanimljivu i neizvesnu sezonu. Sa nestrpljenjem se isčekuje početak plej-ofa koju će označiti početak ludnica kojoj je kruna Super Bowl...

Pročitajte i ovo


Tagovi

NFL

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC