• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sledbenici Grete Tunberg iz Švajcarske digli glas protiv Rodžera Federera!

Autor mondo.rs

"Kritikovanje Rodžera Federera savršeno ima smisla, iako je idol u švajcarskoj", rekla je jedna od aktivistkinja iz pokreta bliskog sada već čuvenoj Greti Tunberg.

Od vrhunskih sportista ne očekuje se da se samo bave sportom, ma kako to zvučalo na prvu loptu, nego da svoju popularnost iskoriste i u druge svrhe - humanitarne pre svega - kako bi skrenuli pažnju na probleme o kojima se retko priča.

Jedan od onih s kojima se suočava naša planeta jesu i "klimatske promene", ali i dalje sportisti uglavnom "beže" od ove teme zbog sponzorskih ugovora sa velikim kompanijama...

Možda će vas zanimati

Jedan od njih je i Rodžer Federer (38), mnogi smatraju najbolji teniser svih vremena, koji je je idol mnogih mladih širom sveta, međutim svoj uticaj još nije iskoristio da pomogne u širenju svesti o klimatskim promenama koje prete planeti.


Kako piše švajcarski "Blik", njega je napala grupa švajcarskih klimatskih aktivista "Fridays for Future", koja je bliska sada već čuvenoj Greti Tunberg iz Švedske, aktivistkinji koju ste sigurno zapamtili po govoru u Ujedinjenim Nacijama i "svađi" sa Donaldom Trampom, a razlog je ugovor koji Federer ima sa kompanijom "Credit Suisse".

Navodno, ova kompanija je uložila 57 milijardi u fosilna goriva i hidraulično frakturiranje u poslednje tri godine, što nije nimalo dobro za planetu i uopšte klimu.

"Mislimo da kritikovanje Rodžera Federera ima potpuno smisla. U švajcarskoj je idol, čovek u koga se svi ugledaju i ima veliki uticaj na to kako ljudi misle i žive", rekla je Andri Gigerl (19).


"Da želi da se zauzme za ovo - bilo bi od velike koristi".

Kako biše "Blik", Rodžer Federer je zabrinut za ovo pitanje, ali kaže da mu je teško da bude uzor i da svima priča o očuvanju planete, kada je prvi koji krši "pravila" zbog svog posla, tako što čitave godine putuje u različite delove svete.

"Da li me je sramota zbog toliko putovanja avionom? I da i ne... Ako kažem da, onda bih odmah morao da završim karijeru", kazao je Rodžer Federer.

Mladi aktivisti kažu da nisu toliko zainteresovani za Federerova putovanja, jer je najlakše optužiti indivudalno osobe zbog toga, nego smatraju da je problem mnogo iznad toga i da leži u velikim kompanijama koje "truju planetu".

Zbog svega toga pokrenut je i hešteg #rogerwakeupnow (probudi se Rodžere).

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC