• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gledali smo The Fighter: Brat čoveka koji je srušio Šugar Reja!

Autori mondo.rs Autori Dušan Ninković

Jedan od najboljih živih glumaca i Mark Volberg braća...

 Sportski-dokumentarci-The-Fighter-Kristijan-Bejl-gledali-smo-Mondo-serijal Izvor: Getty Images/Al Bello, Al Bello/Getty Images North America

Jedna kontroverzna bokserska porodica, Šugar Rej Lenard, udarci, krv i, ako vas uopšte ne zanima boks kao sport, maestralni Kristijan Bejl u sporednoj ulozi.

Ovo je samo tizer onoga što ćemo vam preporučiti za gledanje u ovim danima kada se iz kuće izlazi retko, a lista filmova koje ste želeli da pogledate se smanjuje velikom brzinom. The Fighter iz 2010. godine je mnogo više od priče o boksu.

Možda će vas zanimati

Urađen po istinitoj priči, a u tekstu ćemo razjasniti i šta nije bilo istinito, film koji u sebi sadrži i elemente dokumentarca donosi priču o polubraći. Njih dvojica su bokseri, sa različitim životnim pričama i drugačijim putevima u karijeri.

Miki Vord i Dik Eklund
Izvor: Getty Images/Frazer Harrison, Frazer Harrison/Getty Images North America

MONDO PRIKAZUJE: THE SCHEME (PETAK UVEČE)

Gradić Louel, sa nešto preko 100 hiljada stanovnika danas, mesto je dešavanja većine ovog filma. Nalazi se u državi Masačusets, severo-zapadno od Bostona i u blizi istočne obale SAD. Nekada industrijski grad, a u vreme kada su boksom bavili Miki Vord i Dik Eklund samo ruina koja ni ne liči na ta srećna vremena.

Iako bokserska priča ovog filma ne odudara previše od klasičnih klišea koji su snimani sa mnogo većim budžetom i daleko su poznatiji od ovog ostvarenja, postoji nešto što pravi ogromnu razliku. Sva četiri glavna aktera su impresivni u svojim ulogama.

Radnja filma se vrti oko Dika Eklunda, nekadašnjeg boksera, njegovog sedam godina mlađeg polubrata Mikija Vord, njihove zajedničke majke i agenta Elis Eklund-Vord i Šarlin Fleming, Vordove devojke. Kristijan Bejl nam je dočarao Dika, Majl Volberg Mikija, Ava Adams se našla u ulozi Šarlin, dok je Melisa Leo prikazala lik Elis, majke devetoro dece iz dva (propala) braka.

Uradila je to toliko dobro da su je tokom snimanja scena u gradiću Louel lokalci mešali sa stvarnom Elis Eklund-Vord. Dovoljno da dobije Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu, kategoriju u kojoj je bila nominovana i Ava Adams, dok je Kristijan Bejl pokupio priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu.

Kristijan Bejl sa nagradom za najbolju mušku sporednu ulogu.
Izvor: Getty Images/Kevin Winter, Kevin Winter/Getty Images North America

Bejl, svakako jedan od najboljih glumaca današnjice, poznat je po svojim maestralnim transformacijama za uloge. On ulogu dobija nakon što su je zbog zauzetosti odbili Bred Pit, Met Dejmon i Eminem. Pored toga što rođeni Velšanin mora da prilagodi svoj govor Masačusetsu, pred njim je i težak zadatak da izgubi mnogo kilograma, kako bi glumio kokainskog zavisnika.

A da, taj deo vam nisam rekao. Nekadašnja velika nada boksa i momka sa nadimkon ’’ponos Louela’’, Dik Eklund, sada je trener svog polubrata, ali istovremeno i zavisnik od kreka, najjeftinije verzije kokaina. Malo je reći da mu to uništava život.

Dakle, da rezimiramo.

Za sada imamo Mikija Vorda koji krči svoj put ka velikim bokserskim mečevima, Dika Eklunda koji je završio karijeru i posvetio se kriminalu i kreku, majku koja favorizuje starijeg sina i pored svih incidenata i jedan gradić na istoku Amerike.

Da bi sve bilo detaljnije objašnjeno, sa filma iz 2010. godine ćemo se vratiti deceniju i po unazad. Reč je o dokumentarcu koji je 1995. godine snimio HBO, a koji nosi naziv ’’High on Crack Streets: Lost Lives in Lowell’’.

HBO ekipa snima troje zavisnika od kreka, iako Dik Eklund misli da se u dokumentarcu uopšte ne radi o tome. On je u tom trenutku zavisnik, ima 38 godina i već deset godina u bokserskoj penziji. Ipak, misli da su kamere uključene kako bi pratile njegov povratak u ring.

Kako je jednom rekao čovek koji je Eklunda snimao tih dana, da je bivši bokser uspeo ’’da se skine’’ sa kreka i da nekoliko dana ostane čist, snimanje bi bilo prekinuto. To nije bio materijal koji ih zanima, interesovali su se samo za zavisnost čoveka koji je jednom srušio Šugar Rej Lenarda.

Miki Vord tokom karijere.
Izvor: Getty Images/Al Bello, Al Bello/Getty Images North America

Veliki boksersi šampion je, u trenutku kada je imao skor 12-0 odlučio da prihvati borbu protiv tada ne baš popularnog Eklunda. Bila je to najveća borba u Eklundovoj kariejri, dobijao je udarce kao na traci, ali je publika bila na njegovoj strani. Borili su se na njegovom terenu, što mu je dalo snagu za izdrži svih deset rundi.

Iako je Lenard bio ogroman favorit u tom meču, borbu je obeležio detalj koji će postati najbitnija rečenica Eklundovog života.

’’Srušio sam Šugar Reja’’, moglo se često čuti iz usta ovog čoveka. Nije to bilo baš tako.

Lenard je tokom celog meča bio bolji od Eklunda, dva puta ga je slao na pod, ali se momak iz Louela vraćao i nastavljao da udara. Neki od tih udaraca su bili spektakularni, toliko dobi da je Šugar Rej nakon meča pričao pohvalno o svom rivalu. Godinama kasnije mu je platio za sparingovanje, kao vid pripreme pred jednu od velikih borbi.

Tokom celog meča, dok je primao jake udarce od bokserske legende, Eklund je imao osmeh na licu. Smejao se u lice protivniku koji je došao da ga nokautira, a u tome nije uspeo. Tokom devete runde je Lenard pao, što su sudije proglasile za proklizavanje, a na čemu je Eklund nastavio da živi i decenijama nakon borbe.  Šugar Rej je pobedio odlukom sudija.

U senci lokalnog heroja, propalog boksera, odrasta njegov mlađi brat (iako je Bejl zapravo mlađi od Volberga). Njihovi zajednički treninzi često se svode kasne zbog Dikove neodgovornosti, često ih prekidaju kamere koje snimaju dokumentarac ili majka koja mašta o Dikovom povratku.

Nevolje u porodici nastaju pre, za vreme i nakon meča Mikija Vorda u Atlantik sitiju, kada umesto borca koji je najavljan za rivala dobija desetak kilograma težeg boksera. U filmu je brutalno pretučen, u stvarnosti je izgubio odlukom sudija, iako je bio ravnopravan rival.

Mark Volberg i Dik Eklund primaju nagradu 2011. godine
Izvor: Getty Images/Kevin Winter, Kevin Winter/Getty Images North America


Od silnih udaraca shvata da mu porodica donosi više štete nego koristi. Tih dana, barem na filmu, upoznaje Šarlin, koja će mu pomoći da prevaziđe probleme. Lik Ave Adams je postojao i u stvarnom životu, ali ju je Miki upoznao tek desetak godina nakon vremena u kom se film odigrava.

Otvoreni front sa porodicom, odlazak polubrata u zatvor i posvećivanje devojci napravili su velike rezove u karijeri Mikija Vorda. Realnost je bila nešto drugačija, a na filmu nismo videli ni najbitnije borbe njegove karijere, trilogiju protiv Gatija.

Iako je prošlo već deceniju od snimanja filma, nastavka nema. On je najavljivan nekoliko puta, mnogi su bili spremni da rade na njemu, a pitanje je da li su Volbergu i Bejl sada godine prepreka da se vrate u uloge koje su nekada imali.

Sporadične nastupe u filmu su imali i neki stvarni likovi iz života dvojice boksera. Najvažniju ulogu među njima odigrao je policajac Miki O’Kif koji je povremeno trenirao Vorda.

Petak uveče: "The Scheme"! Gledao: Nikola Janković.

Do gledanja!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC