• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gledali smo Kenny: 42 trofeja i 201 žrtva

Autori mondo.rs Autori Jovan Terzić

On je legenda, ali ovo nije klasičan sportski dokomentarac. U njegovim vitrinama su 42 trofeja, ali u sećanjima tri stravične fudbalske tragedije.

 Gledali smo [Kenny]: 42 trofeja i 201 žrtva Izvor: Getty Images/Hulton Archive

Nema sumnje da će Liverpul ove sezone (videćemo samo kada i na koji način) vratiti šampionski pehar na svoj Enfild.

Biće to prva titula "Redsa" u Premijer ligi, a ukupno 19. u engleskom prvenstvu.

Možda će vas zanimati

Prethodni put to je bilo pre okruglo 30 godina, kada je na klupi sedeo ser Keni "The King" Dalgliš. Čovek koji je kao igrač i trener sa Liverpulom osvojio čak 27 trofeja (od ukupno 42).

Izvor: Guliver/Getty images/Alex Livesey

MONDO PRIKAZUJE: "THE FIGHTER" (ČETVRTAK UVEČE)

U nedostatku sportskih događaja zbog pandemije korona virusa, vreme u obavezujućem karantinu prekratili smo gledanjem dokumentarca "Kenny", posvećenog čuvenom centarforu i strategu čijim imenom je 2017. godine nazvana istočna tribina kultnog stadiona Enfild.

Film je premijerno emitovan 20. novembra 2017, a glavnu ulogu igra sam Keni Dalgliš. Reditelj je Stjuart Sag, a scenarista Kejt Tut. Trajanje je 86 minuta, tokom kojih će gledalac - bio navijač Liverpula ili ne - proći kroz pravi emotivni rolerkoster.

Uvodna scena prikazuje jedan od najtežih trenutaka u Dalglišovoj karijeri, verovatno i životu, kada pred novinarima saopštava da napušta Liverpul posle 14 zajedničkih godina tokom kojih je bio među najzaslužnijima za sticanje svetske slave kluba.

Iako je gledano kroz brojke i rezultate ovaj Škot imao bajkovitu karijeru, nije baš tako. 

Izvor: Guliver/Getty images/Alex Livesey

Keni Dalgliš je imao tu nesreću da uživo bude svedok čak tri fudbalske tragedije. Poslednja ga je i potpuno "slomila", pa je nedugo potom rešio da napusti Liverpul.

"Raspao se posle Hilsboroa. Bilo je užasno živeti sa njim, bio je nagao prema deci pa sam se trudila da ih sklanjam. Pio je tablete za spavanje jer noću nije mogao da zaspi. Imao je osip po celom telu...", priča njegova supruga Marina u ovom dokumentarcu, koji nije klasičan sportski - posvećen golovima, pobedama i peharima, već na dirljiv i vrlo snažan način više pokazuje kakav je Keni Dalgliš bio čovek nego igrač ili trener.

Posebnu jačinu tome daje scena kada se godinama kasnije u odnosu na tu 1989. vozi kroz klasičan britnaski pejzaž, a zatim i šeta ka stadionu Hilsborou u Šefildu... U jednom danu 96 navijača Liverpula izgubilo je život.

Kao što smo pomenuli, bio je to treći stravičan događaj koji je Dalgliš morao da gleda sa samo nekoliko metara udaljenosti.

Izvor: Guliver/Gett yimages/Clive Brunskill


Prvi put takva nesreća zadesila ga je kao 20-godišnjaka, kada se još nije ustalio u timu Seltika - čiji je kasnije postao kapiten iako je kao dečak sa ocem išao na utakmice gradskog rivala Rendžersa - pa je sa tribina "Ajbroksa" gledao saigrače baš u duelu sa najvećim rivalom.

Tog 2. januara 1971. na "Ajbroksu" je život izgubilo 66 ljudi, a više od 200 ih je povređeno.

Tada je Keni bio na početku igračke karijere, a samo dan pre nego što je postao trener, svedočio je još jednoj tragediji - 1985. u Briselu, na čuvenom "Hejselu".

Nijedan engleski tim nije igrao evropsku utakmicu narednih pet godina.

U masovnoj tuči huligana uoči finala Kupa šampiona između Liverpula i Juventusa došlo do stampeda na tribinama, u kom je povređeno preko 600 ljudi. Nažalost, stradalo 39 osoba, uglavnom navijača "bjankonera".

Bez obzira na užasavajuće scene. fudbaleri su morali na teren da odigraju utakmicu u kojoj je na kraju slavio Juventus, golom Mišela Platinija iz penala za 1:0.

Već sutradan je Džo Fegan podneo ostavku, a Dalgliš postavljen za igrača-trenera.

Izvor: Guliver/Getty Images/Jeff J Mitchell

Pomenuti događaji ostavili su veliki trag njega, pa je Keni Dalgliš 2004. godine osnovao humanitarnu fondaciju sa suprugom i od tada pomogao mnogima širom sveta.

Po odlasku iz Liverpula trenirao je Blekburn i Njukasl, zatim se 2000. na kratko vrato u Seltik, a 2011. ponovo na "Enfild", po još jedan trofej - Liga kup.

O tome, ipak, nema reči u filmu, jer kao što smo istakli - ovo nije klasičan sportski dokumentarac, pa je umesto podizanja pehara, završna scena spuštanje natpisa Keni Dalgliš na tribinu Liverpulovog stadiona nazvanu po njemu.

Kult "Enfilda" bio je tema MONDO kratkog dokumentarca "Nikad nećeš hodati sam" - ako niste, predlažemo vam da pogledate.

Sreda uveče: "The FItgher"! Gledao: Dušan Ninković.

Do gledanja!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC