• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati u centru velikog doping skandala: Ona "Girl", on "valjao" hormone?

Autor mondo.rs

Ozloglašeni doktor Šmit tvrdi da je "Girl" zapravo hrvatska rekorderka u maratonu, Lisa Nemec, koja je u vreme izbijanja afere "Aderlass" tek bila odslužila suspenziju od četiri godine zbog "pada" na doping testu 2015.

 Doping-afera-Aderlass-trese-Hrvatsku-Lisa-i-Dario-Nemec-u-centru-skandala. Izvor: ALEXANDER HASSENSTEIN/BONGARTS, Guliver

Krv u kesama sa natpisom "Girl" (Devojka) pripada Lisi Nemec (35), rekao je doktor Mark Šmit tokom saslušanja u postupku koji se protiv njega vodi zbog osnovane sumnje da je organizovao sistemski doping u sportu.

Možda će vas zanimati

Ovu tvrdnju potvrdila je nemačka televizija ARD u dokumentarcu posvećenom aferi "Aderlass", koju je pre toga "lansirao" švajcarski list "Neue Zurcher Zeitung", dovođenjem u vezu doktora Šmita sa dvojicom ključnih ljudi u ovoj mreži - trenerom austrijskog nordijskog tima, Valtera Majera i hrvatskog atletskog trenera, Darija Nemeca.

Reč je o suprugu i treneru Lise Nemec, takmičarke kojoj je malo pre izbijanja ove afera istekla četvorogodišnja zabrana bavljenja atletikom zbog pada na doping testu 2015. godine.

ŠTA JE AUTOLOGNA TRANSFUZIJA KRVI?

Lisa Nemec posle prolaska kroz cilj na maratonskoj trci na Svetskom prvenstvu 2013. godine.
Izvor: Guliver, Chris McGrath/Getty Images AsiaPac

"Prema dokumentima koje ima NZZ, Šmit je tokom ispitivanja rekao da se iza nadimka 'Girl' krije Lisa Nemec. Dosad se nijedno ime koje je naveo Šmit nije pokazalo pogrešnim. Ipak, presumpcija nevinosti se odnosi i na Nemec. Optužbe protiv nje nisu dokazane. Ona nije odgovorila na pitanja koja smo joj poslali pisanim putem", piše švajcarski dnevni list.

Doktor Šmit, koji je "pao" prošle godine u austrijskom skijalištu Zefeld tokom Svetskog prvenstva u nordijskim disciplinama, povezao je još nekoliko poznatih sportista sa "nadimcima" ispisanim na uzorcima krvi. Tužilaštvo je saznalo da pored "Girl" postoje i mnogi drugi.

"Lucky Luke" je zapravo austrijski ski-trkač Johanes Dir, da su "Peer" i "Moritz" njegove kolege Dominik Baldof i Maks Hauke, da nadimak "No Name" pripada biciklisti Štefanu Denilfu, a da je "Francuz" takođe biciklista Georg Prajdel.

Pomenut je i hrvatski biciklista Kristijan Đurasek, kojeg ARD povezuje sa nadimkom "Triple X". Đurasek je, poput Lise Nemec, zaradio četiri godine suspenzije sa zvaničnih takmičenja zbog kršenja antidoping pravila u dva navrata, 2016. i 2019. godine.

Šmit je priznao da je obavio autolognu transfuziju krvi, odnosno vađenje pa ubrizgavanje sopstvene krvi, na najmanje 23 sportista iz osam zemalja. Reč je o kontroverznoj i opasnoj formi dopinga, strogo zabranjenoj, gde se krvi prvo vadi pa vraća u telo sportiste, kako bi se povećala vrednost hemoglobina.

Ali...

Ovaj proces sa soboom povlači vrtoglavice, mučnine, napade anksioznosti, remeti metabolizam, a postoji opasnost i od septičkog šoka, odnosno komplikacija izazvanih sepsom.

Izvor: Oli Scarff/Getty Images Europe

Uprkos svemu, kao i višegodišnjoj suspenziji, ova metoda veoma je popularna među sportistima koji su se odlučili za doping, bilo da se radi o jednokratnom tretmanu tokom priprema za jedno specifično takmičenje, bilo da je reč o procesu koji se ponavlja više puta u toku sezone.

Jednostavno, rezultati na sportskim borilištima u nedeljama posle "samotransfruzije" dovoljan su razlog za prihvatanje rizika.

"Ovakva vrsta dopinga znači da sportista želi uspeh pod svaku cenu", navodi švajcarski list, čije uredništvo ističe ulogu Darija Nemeca u celom slučaju. Naime, "NZZ" navodi da je hrvatski atletski trener tokom istrage više puta označen kao "čovek za vezu", odnosno da je u korist doktora Šmita diskretno nudio uslugu autologne transfuzije krvi i, usput, nudio zainteresovanima hormone rasta.

U optužnici protiv skijaša Dira, koji je u međuvremenu proglašen krivim, stajalo je - citira "NZZ" - sledeće:

"Hrvatski državljanin D. Nemec progoni se kao suučesnik koji je, prema istragama, regrutovao nove kupce i snabdevao sportiste hormonima rasta".

Gradeći odbranu, doktor Šmit je rekao da je Nemec bio beskrupulozan u primeni zabranjenih metoda, naročito kada je njegova supruga Lisa u pitanju, pa je, navodi "NZZ", "Lisi data puna vrećica krvi pred maraton u Berlinu 2014. godine".

Na pitanje o tome ko je tačno dao atletičarki kesu krvi, doktor je odgovorio:

"Ili ja ili Dario, ne sećam se tačno".

Kasnije se ispostavilo da Nemec nije trčala Berlinski maraton 2014, već sledeće godine i to samo sedam dana pre nego što su agenti Hrvatskog zavoda za antidoping nenajavljeno svratili do nacionalne rekorderke po uzorak krvi.

Bračni par Nemec upoznao se 2008. godine, kada je Lisa Stublić kao rođena Amerikanka hrvatskog porekla odlučila da prvi put otputuje u Hrvatsku i upozna zemlju iz koje vuče korene po ocu. Planirala je da ostane nekoliko meseci, ali su usledila dva poznanstva koja su potpuno promenila njene planove u životu.

Prvo je upoznala budućeg supruga, a on joj je potom predstavio svog kolegu iz austrijskog skijaškog tima, Valtera Majera. On je tokom postupka pričao da je paru iz Hrvatske samo pomagao u merenju nivoa laktata u Lisinom telu i da se tom prilikom razvilo prijateljstvo.

U to vreme, Majer je uveliko imao reputaciju "prljavog" trenera, čije se ime pojavljivalo u dve doping afere u Austriji. Jedna je izbila još 2002. tokom Zimskih olimpijskih igara u Solt Lejk Sitiju, kada je u kući u kojoj su boravili austrijski skijaši pronađena oprema za transfuziju krvi.

Majer je proglašen krivim na kraju istrage, posle čega je zvanično bio udaljen iz profesionalnog sporta na četiri godine, ali se baš četiri godine kasnije pojavio na ZOI u Torinu i, gle čuda, ponovo izazvao skandal svetskih razmera. Ovog puta, kada su "karabinjeri" u ponoćnoj raciji upali u jednu od planinskih kuća u kojima su boravili reprezentativci Austrije, Majer je čak pokušao da pobegne, ali nije stigao daleko - zakucao se automobilom u jedno od vozila italijanske policije.

U kući iz koje je pobegao kroz prozor pronađeni su špricevi i, logično, aparat za transfuziju krvi.

Izvor: MN PRESS

Bez obzira na to što su o Majerovim problemima sa zakonom mogli da čitaju u medijima, Nemecovi su u ranoj fazi Lisine atletske karijere ostvarili blizak odnos sa Austrijancem i ostali međusobno povezani i nakon što je Hrvatica izbačena sa zvaničnih takmičenja na četiri sezone.

Autor teksta u zagrebačkom "Jutarnjem listu" konstatovao je da su optužbe na račun bračnog para Nemec veoma ozbiljne, iako je za očekivati da doktor Šmit u svojim iskazima pokušava da ublaži krivicu i relativizuje svoju ulogu u ovom međunarodnom doping lancu. Dodaje se da ni Dario, ni Lisa nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj.

Poslednji put kada jeste komentarisala optužbe da je koristila doping, Lisa Nemec uradila je to preko Facebook profila, na kom je napisala emotivnu poruku i poručila da će terati HZTA do Sportskog arbitražnog suda u Lozani.

"Razočarana sam što je odluku podstakla politika, umesto istinski interes za pravdu i istinu. Verujem da borba protiv dopinga ne bi trebalo samo da brani 'čiste' sportiste od 'prljavih', nego ustati za sportiste koji su pogrešno optuženi. Tokom ovih godinu i po dana saznala sam da borba protiv dopinga nije borba, nego rat. Sada shvatam da sam gubila bitku od samog početka, da je ovo bila lažna nada, a zapravo je to bilo samo gubljenje vremena, novca i živaca", napisala je i naglasila da će zauvek isticati "nevinost".

"Najveća greška u mojoj karijeri bila je odluka da ostanem u Hrvatskoj. Kada sam 2013. iz dobre maratonke stalasa u elitnu, mnogi su mi savetovali da se vratim u SAD, jer će svaki hrvatski sportista koji nadmašuje rezultate hrvatskih timova biti suočen s mržnjom, ljubomorom i sukobima. Na kraju, ovo je bila sudbina s kojom sam se suočila. Nikad se neću osećati kao da sam suspendovana zbog dopinga, umesto toga osećam se kao da sam suspendovana, jer sam želela ostati verna Hrvatskoj i trčati za nju, tamo gde sam i počela karijeru", dodala je i dalje aktuelna rekorderka u vremenu 2:25:44.

Taj rezultat zabeležila je na maratonu u Cirihu, 7. aprila 2013.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC