• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naskar presekao: Posle više od 70 godina, zabranjene zastave konfederacije!

Autor Pavle Knežević

Višedecenijski simbol takmičenja od sada nije dobrodošao na trkama

 Velike-promene-NASKAR-zabranjena-zastava-konfederacija-Baba-Volas Izvor: Guliver, Jonathan Moore/Getty Images North America

Velike promene dešavaju se u SAD posle ubistva Džordža Flojda: demonstrira se širom zemlje, ruše se spomenici koji veličaju neslavnu prošlost, a sada se sve to širi na sport.

Duže od 70 godina zastava Konfederacije iz američkog građanskog rata bila je čest simbol na trkama NASKAR-a, ali od danas to više nije slučaj: Uprava takmičenja zabranila je, naime, njeno isticanje na svim svojim objektima i takmičenjima.

Možda će vas zanimati

Ovo je ogroman korak, a mnogi procenjuju i da ga je trebalo odavno preduzeti, bez obzira što u ovom slučaju slavi južnjačku prošlost ovog takmičenja. Ova zastava je, ipak, za mnoge simbol rasizma i ropstva.

"Prisustvo zastave Konfederacije na događajima NASKAR-a protivna je našoj posvećenosti da obezbedimo gostoljubivo i inkluzivno okruženje za sve navijače, naše takmičare i industriju. Zbližavanje ljudi oko ljubavi prema trkanju i zajednici koje ono stvara je ono što naše navijače i sport čine posebnom. Isticanje zastave Konfederacije biće zabranjeno na svim NASKAR događajima i vlasništvom", navodi se u saopštenju organizacije.

Sada sledi onaj teži deo posla, a to je ubeđivanje pasioniranih navijača da je sada zaista vreme da ostave zastave kod kuće, majice u fiokama, ogrebu nalepnice sa automobila i dođu na trke bez ijednog simbola Konfederacije. Sprovođenje ovog pravila moglo bi da bude problem, ali NASKAR nije izneo nikakve detalje.

Ovu temu ponovo je pokrenuo Baba Volas, jedini vozač crnac u NASKAR-u, koji je rekao da za nju "nema mesta u sportu". On je u trci u sredu nastupao u specijalno dizajniranom automobilu posvećenom podršci protestima i pokretu "Black lives matter" ("Crni životi su važni").

Koreni NASKARA i uopšte trka serijskih automobila u SAD potiču iz doba prohibicije, kada su krijumčari bežali od policije, i kasnije, kada su ilegalni proizvođači alkohola bežali od onih koji su želeli da ih oporezuju.

NASKAR je 2015. probao da zabrani isticanje zastave Konfederacije na trkama, ali nije uspeo jer je to razbesnelo navijače.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC