• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U oktobru nastavak bokserske tradicije: "Slavijin turnir oličenje grada!"

Autor Dragan Šutvić

Turnir u organizaciji Bokserskog kluba Slavija biće održan po 17. put

 Bokserski klub Slavija turnir Velikani Slavije pres jul 2020 Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Bokserski klub Slavija će u oktobru po 17. put organizovati tradicionalni bokserski turnir, odnosno treći put otkako ova smotra nosi naziv "Velikani Slavije", s obzirom da je ranije ovaj turnir bio poznat kao Memorijalni turnir "Radovan Bisić".

Tim povodom danas je u prostorijama kluba održana konferencija za novinare, na kojoj su se prisutnima obratili čelnici Slavije, odnosno predsjednik Miodrag Kaurin, te dva člana UO Milovan Štrbac i Zoran Milaković.

Možda će vas zanimati

"Najradosnija vijest jeste da smo, nakon osam godina, kao bokserski klub uključeni u asocijaciju EUBC. Ove godine, u oktobru, turnir će se održati po 17. put, a ovaj turnir 'Velikani Slavije' je praktično nastavak Memorijala 'Radovan Bisić', koji se održavao 14 godina, tako da je ovo treći put da organizujemo turnir pod ovim imenom. Srećni smo što možemo da predstavimo nešto što je značajno za nas, a i Grad Banjaluka i Republiku Srpsku s obzirom da će na turniru učestvovati bokseri iz osam do 15 zemalja svijeta. Želim da vjerujem da ćemo u organizaciji turnira imati podršku kako Gradske uprave, tako i Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske. Važno je to da istaknemo jer mi već par godina unazad organizujemo turnir uz velike finansijske poteškoće ali smo i pored toga uspjeli da našim takmičarima omogućimo uslove za redovno treniranje i takmičenja u kojima nastupaju. Već smo, što se tiče turnira, obezbijedili termin u dvorani Borik i nadam se da ćemo još jednom, na najsvetiji mogući način, još jednom predstaviti Banjaluku i Republiku Srpsku", poručio je predsjednik Bokserskog kluba Slavija Miodrag Kaurin.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Milovan Štrbac ističe da je Slavijin turnir nešto što Banjaluku uvrštava među evropske centre.

"Ovo samo dokazuje bogatu prošlost Bokserskog kluba Slavija, ali i budućnost koja je pred nama. Svi znamo da je sport trenutno u takvoj situaciji da jednostavno ne može da opstane sam, ali zahvaljujući ljudima iz sporta koji se bez ikakve nadoknade bave problemima, naši klubovi opstaju, a takva situacija je i u Bokserskom klubu Slavija. Ljudi koji su trenutno tu su održali klub i sada ponovo izlazimo na evropsku scenu, a to je veliko za naš grad i klub. Smatram da ovaj entuzijazam treba da iznjedri nekog novog Marijana Beneša, odnosno neke nove sportiste koji će produžiti tradiciju vrhunskog sporta u Banjaluci. Nadam se uspješnom turniru i vjerujem da neće biti problema zbog svega što se dešava sa pandemijom korona virusa, te da će se Bokserski klub Slavija prikazati u najboljem svjetlu, ali i Banjaluka kao centar Republike Srpske", rekao je Štrbac, pozvavši privredne subjekte da u što većem broju podrže organizaciju ove sportske manifestacije.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Zoran Milaković je naglasio da sljedeće godine Bokserski klub Slavija obilježava šest decenija.

"Slobodan sam da kažem da je Bokserski klub Slavija bio možda i najjači klub u bivšoj Jugoslaviji. Slavija je bila jugoslovenski brend, baš kao što je danas brend Republike Srpske, a posebno Banjaluke. Kroz klub je prošlo mnogo asova koji su donosili brojne medalje sa velikih sportskih takmičenja, čime ne mogu da se pohvale brojni bokserski klubovi na ovim prostorima", istakao je Milaković, koji je prilikom obraćanja medijima zatražio pomoć klubu od nadležnih institucija.

"Posebno bih zamolio srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, premijera Radovana Viškovića i Ministarstvo porodice, omladine i sporta, ali i gradonačelnika Igora Radojičića, da nam pomognu, da se klub vrati na staze koje je imao u prošlosti jer to zaslužuje. Posljednjih godina nismo imali neku posebnu podršku od institucija, koje su pomagale neke novoosnovane klubove koji iza sebe nemaju nikakvu tradiciju. To ne govorim da im zamjerim, već da ih zamolim da pomognu i nama, pogotovo zbog te tradicije od skoro 60 godina."

"DUG JE IZNOSIO 190.000 KM, SAD SMO GA SVELI NA 107.000"

Sekretar BK Slavija Vlado Majstorović govorio je konkretnije o trenutnoj finansijskoj situaciji u klubu.

"Ove godine smo uspjeli da se izborimo za 5.800 KM od Grada Banjaluka, dok 2.850 KM dobijamo za turnir. To je sve što dobijamo od institucija. Mi se finansiramo, da tako kažem, 'prosjačenjem' od naših prijatelja, obilazimo sve prijatelje kluba koji nam pomažu i izlaze u susret. Samo je pitanje do kada će i oni moći da izdrže. Mi smo naslijedili 190.000 KM duga, a sad smo trenutno na 107.000. Nadamo se da će institucije imati sluha na naše apele i da će nam pomoći", naveo je Majstorović, naglasivši da je dobio obećanje predsjednika Bokserskog saveza Srbije i nekadašnjeg člana Slavije Nenada Borovčanina da će cijeli turnir biti prenošen posredstvom TV Arena sport i to o trošku krovnog srpskog saveza.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

"FINANSIJSKA SREDSTVA NA BAZI ZASLUGA"

Prvi čovjek kluba nije zadovoljan načinom na koji se u ovom trenutku raspoređuju sredstva za sport, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou.

"Objektivno, u Banjaluci, koja je u cijeloj priči za nas najinteresantnija, mnogo je 'paralelnih' klubova, uz osnovne koji su već godinama tu, i svi žele na gradski budžet. Na taj način mi dolazimo u poziciju da ovaj klub, koji ima redovnu aktivnost u pripremi takmičenja, učešću u ligi bokserskih saveza Republike Srpske i BiH, bude zanemaren, a da u prvi plan ispliva to novo, bez rezultata. Nemamo mi ništa protiv nečijeg rada, ali osnovni kriterijum za raspodjelu sredstava kako od strane lokalne zajednice, tako i od Republike Srpske, treba da bude na bazi zasluga i rezultata, ali i masovnosti", kategoričan je Kaurin.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC