• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mađar predložio najbolji mural za Prijedor

Autor mondo.ba

Pobjednik drugog Međunarodnog konkursa za najbolji mural u Prijedoru i nagrade "Paola de Manincor" je mađarski street-art umjetnik Vidam.

Na drugi Međunarodni konkurs za dodjelu nagrade “Paola de Manincor” za najbolji mural u Prijedoru stiglo je 105 prijedloga od umjetnika iz naše zemlje, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Slovačke, Poljske, Njemačke i Španije.

Žiri u sastavu Zoran Radonjić, slikar i filmski umjetnik, Boris Eremić, slikar, te Odbor Udruženja Projekt Prijedor imali su težak zadatak da izaberu pobjednika konkursa. Finalna “borba” vodila se između pet ravnopravnih prijedloga. Ipak, nijanse su odlučile i nagrada je pripala Atili Zamosiju, renomiranom mađarskom muralisti i street-art umjetniku nastanjenom u Berlinu i članu svjetski poznate street-art grupe “The Weird”. Atila, kao umjetnik poznatiji pod imenom Vidam, je već više puta učestvovao u sličnim projektima u Srbiji gdje je preko kolega i čuo za ovaj konkurs. Atila Zamosi studirao je grafički dizajn na tehničkom univerzitetu u Berlinu, po završetku studija osnovao je grafički studio “peachbeaches” a bavi se i DJ-ingom i muzičkom produkcijom. Vidam je član poznate street-art umjetničke grupe “The Weird” a samostalno je radio murale u Berlinu, Njujorku, Amsterdamu, Parizu, Sao Paolu i drugim svjetskim metropolama.

Realizacija murala pod znakom pitanja

Planirano je da pobjednički rad bude realizovan u pješačkoj zoni Prijedora tokom zadnje sedmice avgusta. Međutim, ovogodišnja realizacija murala dovedena je u pitanje jer je Grad Prijedor bio primoran da odluči da ove godine materijalno ne podrži projekat budući da je, zbog nedavnih poplava i vanrednog stanja, gradska kasa u potpunosti ispražnjena te su pod rizikom i ostali planirani projekti. Udruženje likovnih umjetnika Prijedora će nastojati da u datom vremenskom periodu pronađe sredstva potrebna za finalizaciju projekta, ali je ona u ovom trenutku ipak neizvjesna.

Nagrada "Paola de Manincor" dodjeljuje se jednom godišnje u okviru projekta “Prijedor grad murala” kog realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedora. Osim novčanog iznosa umjetnik dobija priliku da na jednoj od fasada u centralnoj zoni u Prijedoru realizuje pobjednički rad. Tako je prošle godine pobjednica konkursa, mlada slikarka Nataša Konjević iz Banjaluke realizovala mural “Šeširdžija” koji je nakon manje od godinu dana postao prepoznatljivo obilježje grada na Sani.

8. avgusta u Muzeju Kozare u Prijedoru sa početkom u 19:00 časova biće otvorena izložba svih prijedloga pristiglih na konkurs za dodjelu nagrade “Paola de Manincor” 2014. godine i to kao uvod u godišnju izložbu članova Udruženja koja će biti otvorena nedjelju dana kasnije.

Projekat “Prijedor grad murala” podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Opština Lavis i Autonomna provincija Trentino, Udruženje Projekt Prijedor, Agencija lokalne Demokratije Prijedor, Muzej Kozare i ostali brojni partneri.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop