• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u “Apartmanu”: Dobro veče i doviđenja!

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Ekipa MONDO portala prisustvovala je u petak, 12. septembra, u Banjaluci, otvaranju, ali i zatvaranju multimedijalne izložbe pod nazivom “Apartman”.

 MONDO u “Apartmanu”: Dobro veče i doviđenja! Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Umjetnik Nikola Kekerović predstavio se radom "Hvala, doviđenja!"
Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Tom prilikom vidjeli smo video radove, performans, crteže i fotografije autora: Saše Tatić, Mile Panić, Selme Selman, Nikole Kekerovića i Ninoslava Kovačevića.

“Apartman” je zanimljiv projekat mladih BiH umjetnika koji podrazumijeva koncipiranje i realizaciju izložbi u više privatnih i javnih prostora. Brojni posjetioci koji su uspjeli da se smjeste u privatni stan jedne od autorki izložbi imali su priliku da vide radove “Dot-body-dot” (fotografije Saše Tatić), “Srećan rođendan” (fotografije Mile Panić), “Sve će biti dobro!” (video Ninoslava Kovačevića), “Marš u školu!” (fotografije Selme Selman) i “Hvala, doviđenja!” (video Nikole Kekerovića).

Rad koji je privukao najviše pažnje posjetilaca instaliran je u toaletu, a riječ je o videu Nikole Kekerovića koji je montirao TV gostovanja lokalnih političara. Naime, umjetnik je montirao dijelove političkih TV emsiija kada voditelj pozdravi gosta i kada mu se zahvali na gostovanju. Kompletan razgovor između voditelja i gosta je izbrisan.

“Video ima šest dijelova koji se emituju jedan za drugim. Rad se na humorističan način bavi pitanjem moći kao sredstvom manipulacije. Oduzimanjem medijskog prostora oduzeta je moć političaru”, objasnio je umjetnik Nikola Kekerović.

Sašu Tatić za rad “Dot-body-dot” inspirisalo je ljudsko tijelo.

“Fokusirala sam se na intervencije u području leđa, s obzirom na to da su leđa najveća ‘čista’ površina kože koja pruža mogućnost jasnijeg uočavanja individualnosti svakoga crteža. Odnoseći se prema zadanoj površini kao prema platnu, intuitivnim povlačenjem linija i povezivanjem tamnih tačkica kože napravila sam crteže na osnovu šeme koja mi je zadana”, rekla je za MONDO Saša Tatić dodajući da su u procesu stvaranja rada učestvovale njoj bliske osobe.

Fotografije sa proslave desetog rođendana umjetnice Mile Panić prikazuju klanje svinje, što je tipičan ritual prilikom nekog slavlja u našoj kulturi.

“Rad održava mentalitet naših prostora odnosno ‘ako se ništa nije okrenulo nije se ni proslavilo’. Svinja ili janje su čest poklon za rođendane i druge proslave, a mogu se shvatiti i kao znak ponosa”, rekla je Mila.

‘Apartman’ je nastao kao inicijativa za popularizovanjem savremene umjetnosti u medijima, a da posmatrača i umjetnika inspiriše za novim izražajem, kao i da se prikažu alternativni prostori za samostalnu izložbu.

Većina radova je nastala u stanu jer se umjetnici i privatno druže u njemu, do sada nisu izlagani, povezanost između njih nije očigledna, a na neki način su oživjeli savremeni vid umjetnosti u Banjaluci.

Ono što nas raduje jeste da je sličan projekat planiran u narednim mjesecima, ali sa drugim umjetnicima.

Izložbu koja je trajala tri sata otvorila je kustos Žana Vukičević. Pogledajte foto-galeriju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop