• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Đavolima" teže u Zenici nego u Beogradu i Zagrebu

Autor mondo.ba

Za razliku od trijumfa nad Srbijom (0:3) i Hrvatskom (1:2), Belgija je jedva izvukla bod protiv Bosne i Hercegovine (1:1) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

 "Đavolima" teže u Zenici nego u Beogradu i Zagrebu Izvor: MONDO/Samir Cacan

Fudbaleri Belgije su u posljednje dvije godine bili gosti u čak tri države nastale raspadom biše Jugoslavije.

Najprije su bili gosti Srbiji i "orlovima" na beogradskoj "Marakani" i slavili rezultatom 3:0. Iako su srpski fudbaleri bili bolji u prvom dijelu, Kristijan Benteke, Kevin De Brujne i Kevin Miralas su kaznili sve promašaje "orlova" i upisali tri boda.

Belgija Marakana
Izvor: YouTube

Slično je bilo i u Zagrebu, gdje je na "Maksimiru" savladana Hrvatska sa 2:1 pogocima Romela Lukakua.

Belgija Maksimir
Izvor: YouTube

S druge strane, na zeničkom "Bilinom polju" protiv "zmajeva" je bilo drugačije - Belgijanci su dominirali do pogotka Edina Džeke u 28. minutu poslije odličnog prodora Svena Tina Sušića i još bolje povratne lopte Vedada Ibiševića.

Dzeko gol
Izvor: YouTube

Ipak, Belgijanci su početkom drugog dijela uspjeli da izjednače golom Rađe Naingolana poslije greške golmana Asmira Begovića.

I jedni i drugi su do posljednjeg sudijskog zvižduka Italijana Luke Bantija mogli do kompletnog plijena, a prema našem utisku, zrelije šanse u nastavku utakmice imali su "zmajevi".

Posebno Džekina nakon centaršuta Mensura Mujdže, kada je ispod prečke i mreže loptu "izvadio" golman "crvenih đavola" Tibo Kurtoa.

Zato je poslije svega zadovoljan bio i selektor Belgije Mark Vilmots.

"Pa da! S obzirom na kontekst i razvoj situacije na utakmici želim da naglasim, da je remi dobra stvar. Za ovaj bod protiv Bosne, koja će se plasirati u Francusku bez problema, ne treba biti izbirljiv. Posebno jer sam vidio na utakmici njihove beskrajne izmjene u sredini, dobru odbranu, solidno stopiranje naših krila i pametnu kolektivnu reakciju. Nismo bacili dva boda, već osvojili jedan. Ovaj rezultat u Zenici je dobar posebno jer je put do Evropskog prvenstva još dug", izjavio je Vilmots, čiji je tim na Svjetskom prvenstvu u Brazilu eliminisan u četvrtfinalu od Argentine (1:0).

Kapiten "zmajeva" Džeko je danas na svom Tviter profilu istakao da je "bila dobra utakmica, pomenuo svog saigrača iz Mančester sitija Vensana Kompanija rekavši da su gosti zaslužili bod".


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC