• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMPERATOR!

Autor mondo.rs

Veliki meč na prepunom "Foro Italiku", 39. okršaj dvojice velikana svetskog tenisa i dvojice vodećih na ATP turu krajem prvog seta pretvorio se u dominaciju "Broja 1".

IMPERATOR!

Novak Đoković četvrti put u karijeri osvojio je Masters u Rimu!

Rodžer Federer, s druge strane, četvrti put u karijeri poražen je u finalu Mastersa u Rimu, koji nije osvojio ni posle 15. pokušaja.

Veliki meč na prepunom "Foro Italiku", 39. okršaj dvojice velikana svetskog tenisa i dvojice vodećih na ATP turu krajem prvog seta pretvorio se u dominaciju "Broja 1":

(1) Novak Đoković – (2) Rodžer Federer 6:4, 6:3!

Odbranom titule u "Večnom gradu", Đoković je osvojio i četvrti turnir ove 2015. godine: Australijan Open, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo i – Rim!

Do daljeg, jedini Đokovićev poraz ove sezone ostaće onaj u finalu Dubaija, u kom je Federer bio bolji, pa je tako skor u njihovom neverovatnom rivalitetu trenutno 20:19 za 34-godišnjeg Švajcarca.

U prethodne četiri sezone, računajući i početak ove, Đoković je osvojio 22 Masters titule (19 Mastersa i tri finala u Londonu), a ostala trojica zajedno 20 (19+1)! Zapravo, Novak nije izgubio finale Mastersa od avgusta 2012. godine i meča sa Federerom u Sinsinatiju, do danas jedinog od devet turnira ranga 1.000 koji nije osvojio.

Od 2011. do danas, Nadal je osvojio devet Mastersa, Federer šest i jedno finale u Londonu, Marej četiri. Da je "Velika četvorka" već neko vreme "Novak i ostali", govori i skor Đokovića protiv rivala od 2011. do danas. Protiv Nadala ima 13:7, protiv Federera 14:7, a protiv Mareja 14:5.

Ukupno?

Ubedljivih - 41:19!

Novak, koji je odlučio da se ne pojavi u Madridu drugu godinu zaredom i zbog toga pomalo ispao iz ritma, vratio se ove nedelje u akciju i počeo sporo - Nikolasa Almagra, Tomaša Belućija i (5) Keija Nišikorija izbacio je uz mnogo muke i po tri odigrana seta u svakom od tih mečeva, ali je onda naglo podigao formu i za dva dana vikenda deklasirao prvo (7) Davida Ferera, a potom i drugoplasiranog na svetu koji iza njega zaostaje skoro 5:000 ATP bodova.

Iako možda nije delovalo tako početkom nedelje, Đoković je stigao u 76. ATP finale i osvojio 53. titulu, a nastavio je da "gazi" ka vrhu Masters večne liste, jer mu je ovo 24. titula u 34. finalu.

Računajući i pojavljivanje u Kraljevu, na Dejvis kupu, ovo je Novaku bila 23. uzastopna pobeda od kada je izgubio finale Dubaija od Federera, a skor u 2015. godini mu je - 35:1!

Pobedniku Rima ove sezone pripalo je 628.100 evra i 1.000 ATP bodova, finalisti je usledila uteha od 308.000 evra i 600 bodova.

PRVI SET: Teniseri su bili veoma sigurni na svoj servis sve do rezultata 4:4, kada je Federer napao Đokovića, imao 0:30, potom je s tri vezana poena naš as došao do gem lopte (40:30), ali morao da spašava brejk loptu i to sjajnim poenom posle 20 razmena sa Švajcarcem, koji se branio, branio, ali se nije odbranio.

Nije se odbranio Federer ni u narednom gemu, iako je imao 40:30 i potom prednost u prvoj igri na "djus", ali je Đoković odbio da mu preda gem za 5:5, već je s tri vezana poena, jednim vinerom i dve izdejstvovane greške rivala u dugim razmenama, stigao do prvog brejka na meču, ali brejka za 6:4 i 1:0 u setovima!

Samo jednom do sada, pre godinu dana u Dubaiju, Feder je uspeo da pobedi kada bi Đoković dobio prvi set!

DRUGI SET: Gde je stao, Novak je nastavio na startu drugog seta i odmah napravio brejk za 2:0, uz potvrdu u narednom gemu za 3:0, što je bio peti gem u nizu koji je osvojio naš as. Đoković je imao dve vezane brejk lopte pri rezultatu 15:40, jednu je sam "ispucao", a drugu propustio zahvaljujući sjajnom potezu Švajcarca, ali 40:40 nisu značili i da je Rodžer spasao stvar - izgubio je dva naredna poena i servis gem, koji bi mogao da ga košta i poraza.

Kao retko kada u susretima sa Federerom, Đoković je rano stečeni brejk sačuvao bukvalno rutinski. Koliko god je Švajcarac bio siguran na svoj servis, Srbin je bio sigurniji na svoj - gemove za 4:1, 5:2 i 6:3 osvojio je ostavljajući rivalu JEDAN poen u svakom gemu, pa je tako posle Stanislasa Vavrinke 2008. i Rafaela Nadala 2011. i 2014. godine, u finalu Rima pobedio i Federera.

Đoković je u "Večnom gradu" igrao i dva finala, 2009. i 2012. kada ga je pobeđivao Nadal.



Đoković se 34-godišnjem rivalu revanširao već jednom za poraz u finalu Dubaija 28. februara – pobedio je "Fedeksa" na Indijan Velsu, a sada i u Italiji... Novak već duže vreme pokušava i ne uspeva da dođe do "egala" u rivalstvu sa Federerom, koji sada vodi 20:19 u pobedama, s tim da je na počecima Đokovićevog puta ka vrhu njegov rival imao prednost od 7:2 i 13:6.

U dva navrata do sada, Đoković je gubio mečeve u kojima je mogao da se izjednači po broju pobeda sa Federerom, a sada je izborio i treću priliku za to - da li će se to dogoditi već na Rolan Garosu koji počinje 24. maja? Videćemo...

Poslednji put na šljaci su se sastali pre 13 meseci u polufinalu Monte Karla i tada je Federer slavio rezultatom 7:5, 6:2.

Rodžer je posustao i u četvrtom pokušaju da se domogne najvažnijeg trofeja koji nije osvojio, tokom karijere prebogate uspesima. Prvo finale u "večnom gradu" izgubio je još 2003. godine od Feliksa Mantilje, dok je Nadal za njega bio nepremostiva prepreka 2006, kada je bilo 2:3, pa 2013. godine (0:2).

Mečevi Đoković - Federer u Rimu, u polufinalu 2009. i 2012, pripali su našem asu, a sada ima i 1:0 u finalu Rima.

Ukupno gledano, Novak vodi 9:5 protiv velikog rivala u finalnim mečevima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC