• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za dvije godine u BiH umrlo šest fudbalera!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Na fudbalskim terenima u Bosni i Hercegovini u posljednje dvije godine smrtno je stradalo čak šest igrača!

U periodu od marta 2013. do oktobra 2015. godine čak šestorica fudbalera je prerano okončalo svoje živote.

Najprije je od srčanog udara poslije treninga umro mladi fudbaler Slavije iz Istočnog Sarajeva Stanko Zečević (19), koji je bio na pragu A tima "sokolova".

Nekoliko mjeseci kasnije u junu 2013. godine preminuo je tri godine stariji igrač šamačkog Borca Stojan Tomić, takođe od srčanog udara.

Tomićev Borac se protiv ekipe Tekstilca borio za ulazak u viši rang, a nesretni Stojan je kolabirao u 71. minutu utakmice. Iako su mu saigrači, a potom i ljekari priskočili u pomoć nije mu bilo spasa.

Nekadašnji mladi reprezentativac BiH Dejan Drakul (26) je u maju 2014. godine preminuo poslije teške bolesti.

Karijeru je počeo u Mladosti iz Gacka, a nastupao je još za Velež, Tatran Prešov u Slovačkoj i sarajevski Željezničar.

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine odigrao je ukupno 29 utakmica i postigao pet golova.

Tri mjeseca poslije, još jedan fudbaler je okončao život na fudbalskom terenu. Riječ je o Alenu Pozderoviću (26) iz Banovića, koji se u mjestu Šišići kod Živinica na očigled publike i igrača Grivica i Đurđevika stropoštao u 30. minutu. Umro je od srčanog udara prije nego mu je medicinsko osoblje uspjelo pružiti ikakvu pomoć.

U 2015. godini u avgustu preminuo je legendarni fudbaler Travnika Elvedin Varupa u 40. godini života.

BORAC OSINJA NIJE RADIO LJEKARSKE PREGLEDE U ZAVODU

Milidrag Vukotić, načelnik Službe medicine sporta u Zavodu za medicinu sporta i rada RS izjavio je za "Nezavisne novine" teško dati tačan odgovor na pitanje da li su tragedije mogle biti spriječene, ali je naglasio da niti stradali fudbaler Borca iz Osinje, niti njegov klub, nisu se obraćali za sistematske preglede ovoj ustanovi.

Elvedin Varupa je rođen 16. novembra 1975. godine u Vitezu, a nakon gotovo dvije decenije provedene u dresu "vezira", prethodne sezone je završio karijeru.

Posljednja smrt na fudbalskim terenima u BiH dogodila se prije nekoliko dana tokom utakmice četvrte lige Republike Srpske između Bratstva iz Donje Dubice i Borca iz Osinje.

Mladi golman Borca iz Osinje kod Dervente Dejan Majstorović pao je u šestom minutu susreta i uprkos brzoj intervenciji ljekara je preminuo. Imao je samo 22 godine.

Sve ove tragedije su veliki udarac za fudbal za sve u Fudbalskom savezu Republike Srpske, kao i svim fudbalskim radnicima u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik FS RS Mile Kovačević je istakao za MONDO da će Savez učiniti sve što je u njegovoj moći da se ovakve tragične smrti igrača spriječe ili barem svedu na minimum jer se takve iznenadne smrti fudbalera događaju svuda u svijetu.

"U fokusu rada FS RS su na žalost i ove tragedije. Svi mi zajedno moramo očigledno da napravimo mnogo više kako bi spriječili ovakve tragične ishode. Mi ćemo iz vlastitih sredstava nabaviti medicinsku opremu koja će pomoći u ovakvim situacijama, ali najvažnija je preventiva jer samo njom ćemo svesti tragedije na razumnu mjeru", rekao je Kovačević za naš portal.

PREGLEDI NA TROŠKU KLUBOVA I LOKALNIH ZAJEDNICA

Kada je uvedena obaveza ljekarskih pregleda u Zavodu za medicinu rada i sporta RS, Ministarsto porodice omladine i sporta u Vladi RS je plaćalo ljekarske preglede, ali je zbog nedostaka novca u entitetskom budžetu taj teret kasnije prebačen na klubove i lokalne zajednice koje takođe imaju velikih finansijkih problema.

Naprimjer, Grad Banjaluka plaća jedan pregled fudbalera godišnje, a obaveza je dva, čak i tri ukoliko je riječ o igračima od 16 godina.

Većina klubova taj drugi pregled, koji u Zavodu za medicinu sporta i rada košta 53 KM po igraču, obavlja u privatnim klinikama zbog niže cijene, koja iznosi oko 10 KM.

Kako saznaje MONDO, u Banjaluci je još dobro stanje jer barem se uradi jedan kompletan pregled u Zavodu s laboratorijskim nalazom, dok se na područjima drugih Područnih saveza ne uradi nijedan osim u privatnim klinikama.

Prema njegovim riječima, problem se mora rješavati sistemski odnosno na svim nivoima od Fudbalskog saveza BiH, FS Federacije BiH, FS RS, ministarstava sporta na svim nivoima vlasti u BiH, lokalnih zajednica...

"Problem moramo rješavati zajedno, ali FS RS neće da ostane po strani već ćemo učiniti sve što budemo mogli da se ovakve tragedije više ne ponavljaju".

Generalni sekretar FS RS Radoljub Petković napomenuo je da je Savez duži niz godina na seminarima razgovara na teme iz "sportske medicine".

"Nekoliko puta na seminarima smo imali temu 'Iznenadna smrt sportista' poslije tragedija smrti fudbalera u najrazvijenijim državama Evrope i ligama takozvane 'petice'. Na žalost, takve smrti se događaju i mi radimo sve što možemo da to spriječimo. Igrači koji nastupaju pod ingerencijom FS RS moraju da imaju ljekarske preglede, koji se obavljaju dva puta godišnje, a za mlađe igrače i tri puta. Takođe, fudbaleri od 16 godina moraju imati i specijalna ljekarska uvjerenja", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, i smrtno stradali Majstorović je imao ljekarsko uvjerenje.

"Neke stvari, jednostavno nije moguće kontrolisati, to vam može reći svaki ljekar kardiolog. Golman je pao u šestom minutu, doktor je bio na utakmici, odmah su reagovali, prevezen je u bolnicu u roku od 15 minuta, ali na žalost nije mu bilo spasa".

Na utakmici u Derventi kad je kolabirao član šamačkog Borca Stojan Tomić bio je prisutan "gensek" FS RS.

"Kao i u nedavnom slučaju Majstorovića, na susretu Tekstilca i Borca iz Šamca, brzo se reagovalo, ali nije moglo da se pomogne. Zato će Savez po uzoru na Premijer ligu BiH početi s kupovinom defibrilatora za sve klubove u Prvoj ligi RS, a kasnije i na niže rangove takmičenja. Ovakvi aparati bi bili od velike pomoći kod sprečavanja ovakvih tragičnih situacija", zaključio je Petković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC