• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su propadali trofejni bh. klubovi…

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Fudbalski klubovi Modriča Maksima, Leotar iz Trebinja, Brotnjo iz Čitluka, te Orašje do prije nekoliko godina osvajali su trofeje u Bosni i Hercegovini, a danas su trećeligaši, neki i dugogodišnji drugoligaši.

Fudbalski klubovi Modriča Maksima, Leotar iz Trebinja, Brotnjo iz Čitluka te Orašje do prije nekoliko godina su osvajali trofeje u Bosni i Hercegovini (BiH), a danas su trećeligaši, neki i dugogodišnji drugoligaši.

LEOTAR

Leotar je u sezoni 2002/03. bio prvak države, u prvom šampionatu u kojem su od nezavisnosti BiH nastupili i klubovi iz Republike Srpske. Nakon velike borbe sa sarajevskim Željezničarom, klub iz Trebinja je slavio, što mu je osiguralo i nastup u kvalifikacijama Lige šampiona u sezoni 2003/04.

...
Izvor: YouTube
VELEŽ I BORAC

U cijeloj priči gorku pilulu poslije ove sezone mogla bi progutati i dva velikana bh. fudbala, Velež i Borac. Na dnu su tabele (od 16 timova PL BiH ispada ih šest zbog smanjenja lige na 12 ekipa) i ne cvatu im ruže u ovoj sezoni. Mostarci i Banjalučani, vlasnici trofeja i iz SFR Jugoslavije (Borac i u šampionatima BiH) grčevito će se boriti za opstanak, a da li će stopama "trofejnih" iz manjih sredina biće poznato na kraju sezone...

Igrali su Trebinjci u prvom kolu sa Gravenmaherom. U Luksemburgu je bilo 0:0, a onda su u revašu na stadionu "Police" pobijedili rezultatom 2:0, golovima Dušana Kerkeza, nekadašnjeg "A" reprezentativca BiH. U drugom kolu Leotar je upisao poraze protiv praške Slavije u Trebinju (1:2) i Pragu (0:2).

I to su bili najslavniji dani u istoriji nekada stabilnog drugoligaša u fudbalski moćnoj bivšoj SFR Jugoslaviji.

Leotar je danas klub koji finansijski jedva preživljava. Njegova sudbina visi o koncu. Rezultatski, grčevito će se boriti da ne ispadnu iz drugog bh. stepena takmičenja, slabašne Prve lige RS. Popularni Leo je poslije 12. kola tek 10. sa bodom više od Vlasenice i dva više u odnosu na "fenjeraša" Mladost iz Mrkonjić Grada.

BROTNJO

Nekadašnji hit iz malog zapadnohercegovačkog grada Čitluka, Brotnjo je prvak BiH postao 2000. godine. Osvojili su senzacionalno titulu. U finalu tadašnjeg doigravanja za prvaka savladali su Budućnost iz Banovića.

Kao šampioni BiH Čitlučani su u sezoni 2000/01. igrali u pretkolu Lige šampiona kada su elimisani od litvanskog Žalgirisa. Bilo je 0:4 u prvom meču za Žalgiris, dok je na stadionu "Bare" Brotnjo slavio sa 3:0 i umalo napravio novo čudo, ovog puta na evropskom planu. I tu nije bio kraj slavnih dana Brotnja. Godinu kasnije ovaj tim izborio je pretkolo Kupa UEFA. Tada je od bh. predstavnika bio bolji norveški Viking (1:1, 0:1).

Nakon što je igrao i u lokalnim ligama, petnaest godina kasnije Brotnjo je član treće lige, odnosno Druge lige Federacije BiH, grupa "jug". Kako sada stvari stoje tu će i ostati i naredne sezone jer je nakon 12. kola treći sa 23 boda, pet manje od lidera Tomislava.

MODRIČA MAKSIMA

U vremenu u kojem je predsjednik Fudbalskog saveza BiH (FS BiH) bio pokojni Milan Jelić, nekada i predsjednik Republike Srpske, direktor Rafinerije nafte Modriča, kao i alfa i omega FK Modriča Maksima, ovaj klub je imao blistave trenutke.

U sezoni 2007/08. Modričani su postali prvaci BiH. Prethodno, u debitantskoj sezoni u bh. eliti, 2003/04. Modriča Maksima osvojila je Kup BiH, savladavši u finalu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" banjalučki Borac, poslije izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 4:2 (1:1).

...
Izvor: YouTube

U Evropi su igrali u jesen 2004. godine. Pobijedili su Santa Kolomu iz Andore u prvom pretkolu Kupa UEFA (1:0, 3:0), da bi u drugom izgubili od Levskog iz bugarske prestonice Sofije (0:5, 0:3).

Četiri godine kasnije Modričani su bili solidni i u pretkolu Lige šampiona. U prvoj rundi porazili su albanski Dinamo iz Tirane (2:1, 2:0). Zaustavljeni su u drugom pretkolu od danskog Olborga (1:2, 0:5).

Današnja realnost FK Modriča Maksima je, takođe, trećerazredno društvo. Član su Druge lige RS, grupa "zapad" i poslije 11. kola sa 25 bodova nekada popularni "uljari" su treći na tabeli sa dva manje od Sloge iz Doboja i Omarske.

ORAŠJE

U "propadanju" trofejnih klubova od samostalnosti BiH ne treba zaboraviti ni Orašje, osvajača Kupa BiH iz sezone 2005/06. U finalu su tada "labudovi" bili bolji u dvomeču sa Širokim Brijegom (0:0, 3:1). Igrali su potom u pretkolu Kupa UEFA i nisu se proslavili jer su ih slovenske Domžale deklasirale - 0:2, 0:5.

Orašani su godinama drugoligaši. No, za razliku od Modriče, Leotara i Brotnja od naredne sezone mogli bi se vratiti u Premijer ligu BiH. U Prvoj ligi Federacije BiH nakon 12 kola imaju dva boda manje od lidera Budućnosti iz Banovića.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BORAC U SRCU

Trofejni bh klubovi su jedino Borac, celik, velez, sarajevo, zeljo... Ti koji su navedeni i ne treba da budu iznad podrucne lige tog sela odakle su. Njihov "zlatni period" je rezultat politike i divljeg salivanja novca u klubove. Uostalom, u bh se nakon rata i ne igra fudbal, vec kriminal, novac i politika.

dugorepi srndac

Nisu oni propadali , politicki su dovedeni na vrh...nikada nisu ni imali neki kvalitet, sto da se lazemo , sjetite se Trna...Pa modrica je zahvaljujuci Jelicu / pokojnom / dospjeli na vrh a ne sto su bili dobri..Pa sto su vec za godinu ispali ???Zaboravili igrati..ma dajte .Isto je i sa Brotnjom...politia Leotar je imao neu tradiciju...realna slika tih klubova je ova sadasnja..kad vidite ko je glavni u upravi Modrice dodje vam da se smijete 2 mjeseca / spasoje Joksimovic / strasno..strava..svi su krali i potkradali do unistenja.Zivjelo se parazizski od Rafinerije..kad su Rusi zatvorili spinu..nestade i bodova...ista stvar i sa Odbojkom..lazna slika se drzala kao neko znanje...Brotnju su financirali hdz i ostala politicka vrteska da bi pokazali superiornost hrvata nad muslimanima...kazem , sve je politika i zelja za pljackom kroz sport...nista tu nema sportskog , naravno ko hoce da prizna...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC