• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo je!

Autor mondo.rs

Na stadionu Marakana, pred više od 70.000 gledalaca, svečano su otvorene 31. Olimpijske igre. Tim Srbije na defileu predvodila Ivana Anđušić Maksimović. Olimpijsku baklju uneo je Gustavo Kuerten, a plamen zapalio Vanderlei da Lima.

Prvi deo otvaranja činio je umetnički program, uz učešće svega oko tri stotine profesionalaca - glumaca, muzičara i plesača, a uz to oko 5.000 volontera. Prikazano je više od 12.000 kostima!

Ceremonija se razlikovala od prethodnih, u kojima su uglavnom dominirala tehnološka
dostignuća savremenog sveta. Brazilci su se opredelili za neuporedivo jeftiniji program, u velikoj meri lišen napadnih efekata, estetski sveden i odrađen sa mnogo ukusa.

Teme su bile, naravno, grad Rio de Žaneiro, nastanak života na zemlji, važni momenti iz istorije Brazila, njegova priroda, kulturno nasleđe, tehnički pronalasci (Brazilci tvrde da je njihov čovek obavio prvi let avionom)...

Zapaženo mesto u programu dobila je i jedna od najpoznatijih tamošnjih manekenki, Žizel Bundhen. Ona je u svom stilu prošetala "pistom" uz tonove pesme "Devojka iz Ipaneme".

U jednom momentu, iznenada, muzika je stala.

Tada je upućen je apel za zaštitu životne sredine, uz objašnjenje da će u suprotnom globalno zagrevanje prouzrokovati topljenje ledenih površina, porast nivoa mora i okeana i na kraju potapanje obalskih gradova.

Na društvenim mrežama odmah su se pojavili komentari da je licemerno pričati o ekologiji, kada su vode oko Rija u kojima će biti održana neka takmičenja ekstremno zagađene. Na drugoj strani, mnogi su istakli da je upravo to bio najbolji segment noćašnjeg programa...



Kao konkretna zaostavština ovih Igara, Riju će ostati oko 11.000 stabala, pošto će svaki sportista imati zadatak da zasadi po seme jednog drveta.


U svečanom defileu učestvovalo je više hiljada sportista iz 205 zemalja (ne svi, jer neke već ujutru čekaju takmičenja), a čast da upali olimpijski plamen trebalo je prema nezvaničnim informacijama da dobije Gustavo Kuerten.

Međutim, nekada najbolji teniser sveta "samo" je uneo u stadion olimpijsku baklju, koja je na put krenula 21. aprila iz Atine.

Kuerten je baklju predao bivšoj košarkašici Hortensiji, a ona bivšem maratoncu Vanderleju da Limi, bronzanom iz Atine 2004, koji je upalio plamen.

Defile je, po tradiciji, započela ekipa Grčke, kolevke Olimpijskih igara, a za njom (po abecednom redu, na francuskom jeziku) timovi Avganistana, Južne Afrike, Albanije, Nemačke, Andore...

Najveći aplauz, pored domaćina, dobili su Nezavisni tim i Tim izbeglica iz Južnog Sudana, Sirije, Etiopije i DR Konga, koji će se takmičiti pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

I dok su na licima sportista preovlađivali sreća i osmesi, jedan sportista iz Bolivije bio je toliko impresioniran događajem da se - rasplakao.

Kao što je najavljeno, zastavu Španije nosio je Rafael Nadal, zastavu SAD Majkl Felps, a Velike Britanije - Endi Marej. Triling teniskih asova - barjaktara mogao je da upotpuni Novak Đoković, ali on je smatrao da je dovoljno to što se nalazio na čelu kolone srpskih sportista u Londonu 2012.


Konačno, tim Srbije prodefilovao je stadionom u 3.30 časova po centralnoevropskom vremenu, tačno dva i po sata nakon početka ceremonije, a predvodila ga je vicešampionka prethodnih OI, Ivana Anđušić Maksimović.

Sportiste je iz svečane lože pozdravio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.



Pozdravni govor učesnicima Igara održao je, između ostalih, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, koji je istakao da su prve OI na teritoriji Južne Amerike razlog za radost i čestitao Brazilcima što su za sedam godina od dobijanja domaćinstva "u teškim vremenima uspeli da transformišu Rio".

Jer...

"Živimo u svetu kriza, nepoverenja i nesigurnosti, gde je sebičnost veliki problem i gde neki ljudi tvrde da su superiorniji u odnosu na druge", ispravno je konstatovao Bah.

"Tražim od vas, sportista, da poštujete sebe, jedni druge i olimpijske vrednosti. Zbog vas samih i zbog celog sveta".

Zastavu MOK do jarbola je donela grupa proslavljenih brazilskih sportista, uključujući bivšeg košarkaša Oskara Šmita i fudbalerku Martu.

Olimpijska takmičenja održavaju se u 36 sportova. Priliku da prvi put učestvuje na najvećoj svetskoj sportskoj manifestaciji dobio je ragbi sedam, dok se golf vratio u porodicu olimpijskih sportova posle 112 godina.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC