• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATLETIKA: Prvi dan u znaku Amele i Lazara!

Autor mondo.rs

Terzić u finalu na 1.500, uz novi državni rekord, dok je Anić oduševio skokom od 7,98 metara. Salaški bez finala, Nava, Makević, Emini, Jovančević i Raović stali u kvalifikacijama...

Dvoransko prvenstvo Evrope u atletici počelo je ovog petka u Beogradu, a što se tiče srpskih atletičara, završeno je relativnim uspehom.

U "Kombank areni" se od ranih prepodnevnih sati punom parom odvijalo trodnevno nadmetanje najboljih atletičara na kontinentu, a od 12 srpskih aduta, publika je imala priliku da vidi čak osmoro.

EP ne možeš da omašiš

Osim brojnih reklama i bilborda po gradu ba kojima se reklamira Evropsko dvoransko prvenstvo, grad Beograd na svojstven način se potrudio da svi saznaju za veliki sportski dogadjaj u Kombank areni. Tako da u javnom prevozu, čije linije prolaze pored Arene, automati u vozilima kada stignu na stajališta u blizini, osim informacije o kojoj je stanici reč, obaveste putnike i da ne propuste Atletsko prvenstvo koje je u toku.

Najbolji rezultat dana je državni rekord Amele Terzić na 1.500 metara, a odmah za njom i lični rekord Lazara Anića u skoku u dalj.

Amela se sjajnim rezultatom plasirala u subotnje finale (19.45 časova), dok će se Lazar za medalju boriti istog dana od 19.30.

Tamara Salaški prošla je kvalifikacije, ali ne i popodnevno polufinale na 400 metara, dok je Miloš Raović u istoj disciplini stao već posle kvalifikacione trke.

Još jedan skakač u dalj, Strahinja Jovančević, ostvario je najbolji rezultat sezone (7,47), ali mu to u jakoj konkurenciji nije bilo dovoljno za nastavak takmičenja.

NAVA UHVATIO ZALET, ALI…

Goran Nava (36) počeo je snažno, nakratko preuzeo čelo kolone, ali nije dugo izdržao.

Iskusni srpski atletičar, specijalista za trke na srednjim prugama, završio je učešće na Evropskom prvenstvu u uvodnoj fazi. Treću kvalifikacionu trku na 1.500 metara završio je kao šesti, sa vremenom 3:48,53 minuta.

Dok je kao pretposledni prolazio kroz cilj, Nava je prilično zaostajao za vodećim trkačima - Nemcem Timom Benicom (3:43,09), Poljakom Marćinom Levandovskim (3:43,70) i Šveđaninom Johanom Rogeštetom (3:44,12).

Nava je tako stavio tačku na svoje peto učešće na EP u dvorani, koje mu je ujedno poslednje u karijeri. Takođe, on je poslednji srpski predstavnik koji je u petak izašao na borilišta.

DUŠAN DALEKO OD FINALA

"Kombank arena" je aplaudirala, pružila podršku, ali su rivali ipak bili prejaki.

Srpski dugoprugaš Dušan Makević završio je kvalifikacionu trku na 3.000 metara na 10. mestu, sa vremenom 8:14,34 minuta, što je bilo daleko i od "granice" koja vodi u finale i od njegovog najboljeg vremena (8:03,32).

Dok je trka odmicala, Šapčanin je sve više zaostajao za najbržim takmičarima, koje je predvodio pobednik, Azerbejdžanac Hajle Ibrahimov (7:57,74). Drugi je bio Turčin Aras Kaja (7:58,61), a treći Rihard Ringer iz Nemačke (7:58,77). Finale je u nedelju od 16.55.

Izvor: MN PRESS


TAMARA NIJE USPELA

Srpska državna rekorderka na 400 metara nije ušla u borbu za odličja.

Jutarnji termin kvalifikacija joj nije prijao, to vreme (54,03) popravila je popodne za više od pola sekunde, ali se ipak oprostila od finala.

Tamara Salaški, učesnica Olimpijskih igara u Riju, bila je četvrta u drugoj od tri trke sa vremenom 53,50 sekundi. U finale su išle po dve najbrže atletičarke.

Tamarina popodnevna rivalka Lea Šprunger (Švajcarska), najbrža ove godine u Evropi i svetu, istrčala je tu trku za 52,17 sekundi i otišla dalje sa najboljim vremenom. Svih šest finalistkinja trčale su brže od 52,8 sekundi.

"Ne prija mi dvorana. Ima mnogo menjanja ritma, zagrađivanja, borbe za poziciju. Jedva čekam takmičenja na otvorenom, da trčim sama u svojoj stazi", osvrnula se Salaški na drugačija pravila trke na 400 metara u dvorani.

U nastavku takmičarskog dana, u sve punijoj "Areni" pratićemo trke Dušana Makevića na 3.000 metara (18.25 časova) i Gorana Nave na 1.500 metara (19.15).

"ARENA" UZ SRPSKOG KIPRANINA

"Bravo Milane", odjekivalo je Arenom u petak popodne, dok je rođeni Surduličanin Milan Trajković prvi prolazio kroz cilj u trci na 60 metara s preponama.

Srpski atletičar, koji se takmiči pod zastavom Kipra, pobedio je u drugoj kvalifikacionoj grupi i vremenom 7,56 postavio novi nacionalni rekord zemlje koju je predstavljao i na Olimpijskim igrama u Riju.

"Trajković", pisalo je na kartonima, podignutim na delu tribine sa koje je imao najveću podršku. Njegov prolazak kroz cilj izazvao je oduševljenje najvećeg dela navijača u Areni, pa je jasno da će oni biti uz njega i u večerasnjem finalu, zakazanom za 20.10 časova.

Trajković je rođen 1992, a Srbiju i rodnu Surdulicu napustio je sa porodicom kada je imao samo sedam godina.


BRAVO, AMELA!

Popodne je atmosferu u "Areni" dovela do usijanja Amela Terzić, koja je u prvoj kvalifikacionoj trci na 1.500 metara postavila novi lični i državni rekord!

Terzić je pre mesec dana na prvenstvu Srbije zabeležila najbolji rezultat u Evropi ove godine (4:12,51), da bi na najvažnijem takmičenju ove zime, u jakoj konkurenciji, uspela da dodatno pomeri granicu.

Ona je u svojoj grupi zauzela drugo mesto i direktno se plasirala u finale, novim državnim rekordom od 4:10,35 sekundi!

Amela je oko jedan i po krug pre kraja prešla u vođstvo, diktirala je žestok ritam i u finišu dozvolila Britanki Lori Mjuir da je prestigne, ali to nije moglo da umanji radost zbog novog vrhunskog ostvarenja.

Finale je na rasporedu u subotu od 19.45 časova.

PET DISKVALIFIKACIJA U ISTOJ TRCI

U kvalifikacijama na 60 metara prepone pet atletičarki su diskvalifikovane, a čak četiri od njih u istoj grupi. U grupi dva nastupalo je sedam takmičarki, ali su startovale samo četiri. Stefani Bendrat iz Austrije, Šveđanka Elin Vesterlund, kao i Rita Hurske iz Finske zbog preranog starta su odstranjene, pa je preostalim takmičarkama u toj grupi posao bio olakšan. Naknadno je diskvalifikovana i Ane Zagre iz Belgije, pa su preostale tri izborile plasman u polufinale, od kojih Nemica Pamela Dutkievic kao prvoplasirana u kvalifikacijama.


KRAJ ZA "MALU" EMINI

Milica Emini, jedna od najmlađih takmičarki na EP u Beogradu, završila je prepodnevni program srpskih arletičara prvog dana takmiccenja trkom na 60 metara prepone.

Nažalost, nije uspela.

Srpska tinejdžerka je hrabro nastupila pred domaćom publikom u Areni, koja nije štedela dlanove da je ohrabri i pruži joj dodatnu snagu, ostvarila najslabije vreme u svojoj grupi i kvalifikacijama - 8,62 sekunde - ali...

Kada su bili sabrani svi rezultati, ispostavilo se da sedamnaestogodišnja Milica nije uspela da obezbedi plasman u polufinale. Ono što jeste uspela je sakupljanje važnog iskustva na velikoj sceni koje će joj biti od velike koristi u budućnosti.

"Jako sam srećna što se nalazim u društvu najboljih atletičara Evrope, za mene kao juniorku ovo je velika čast. Nažalost ovo mi je bila najgora trka u sezoni, zakačila sam tri prepone i nisam mogla brže", slegla je ramenima simpatična Emini i pokazala da je već naučila kako da razmišlja pozitivno:

"Sledeći put biće bolje".

Biće!

LAZAROV REKORD

Srpski arletičar Lazar Anić sjajno je otvorio Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici u Beogradu!

On je u prvoj disciplini na šampionatu, skoku u dalj, zabeležio lični rekord 7.98 metara i drugim najboljim rezultatom u kvalifikacijama izborio plasman u finale. Sjajni skok ostvario je u drugom pokušaju, uz podršku publike, dok je u prvom skočio 7.62 metra.

Na šampionat je stigao sa skokom 7,88 metara, a u drugom polušaju u kvalifikacijama otišao je 10 centimetara duže i zabeležio drugi rezultat ukupno.

Po završetku kvalifikacija i plasmanu u finale izjavio je da je prezadovoljan postignutim.

"Pre početka EP u Beogradu prema rezultatu sam bio jedan od takmičara koji su se nalazili na kraju liste. Sada to više nisam. Trenutno sam medju osam najboljih skakača Evrope", oduševljeno je poručio Anić.

On je rekao da će sutra u finalu od 19.32 sata pokušati da napraviti još bolji rezultat.

"Nadam se da ću sutra skočiti preko osam metara i da ću se boriti za medalju", rekao je Anić.

Jedino bolji od njega bio je Ukrajinac Serhij Nikiforov koji je "leteo" 8,18 metara u kvalifikacijama. Drugi srpski predstavnik u istoj disciplini Strahinja Jovančević postigao je najbolji rezultat sezone, 7,47 metara, i to u prvom pokušaju, ali je on ukupno bio tek 18.

Nedovoljno za finale. Anić i jos sedam najboljih iz kvalifikacija borić se za medalju u finalu u subotu uveče.



SAMOKRITIČNA TAMARA

Srpska atleričarka Tamara Salaški uspešno je završila kvalifikacije u trci na 400 metara prvog dana takmičenja na DEP u prestonici Srbije.

Ona je ostvarila vreme 54,03 sekunde i u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzela treće mesto. U polufinale je ušla sa 17. vremenom, od ukupno 18 takmičarki koje su izborile plasman dalje.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama zabeležila je Lea Sprunger iz švajcarske (52,55).

"Mnogo više vredim od ovog rezultata, mogu mnogo više. Ujutro ne volim da trčim, ne volim rano da ustajem, ali kako je meni, tako je i drugima. Dobro je da sam među prvih šest po vremenu, vidimo se posle podne", rekla je Salaški za agenciju Beta.

Polufinalna trka na 400 metara za atletičarke na programu je večeras od 17.45 časova.



RAOVIĆ NIJE USPEO

Za razliku od nje, Miloš Raović nije uspeo da obezbedi plasman u polufinale u istoj disciplini u konkurenciji atletičara. Postigao je skroman rezultat - 48,89 sekundi, najslabiji u kvalifikacijama i zauzeo ukupno 24. mesto, pa ga nećemo gledati u polufinalu koje je zakazano za večeras od 18.05 sati.

Upravo je najbrži u Raovićevoj grupi, Benjamin Lobo Vedel iz Danske imao i najbolji rezultat u kvalifikacijama - 46,65 sekundi.

MAĐARICA BACILA KUGLU NAJDALJE

Mađarska atletičarka Anita Marton ostvarila je najbolji rezultat u kvalifikacijama u bacanju kugle. Marton koja brani titulu osvojenu pre dve godine u Pragu i osvajačica je bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Riju, u kvalifikacijama je kuglu bacila 18 metara i 44 centimetara.

Ona je tim rezultatom zauzela prvo mesto i izborila plasman u finale.

Drugo mesto u kvalifikacijama zauzela je Beloruskinja Aliona Dubickaja s rezultatom 18,13 metara, što je njen najbolji rezultat u sezoni, dok je treće mesto zauzela Klodin Vita iz Nemačke s rezultatom od 17,83 metara.

Na četvrtom mestu je Beloruskinja Julija Leancijuk, koja je kuglu bacila 17,81 metar, Šveđanka Fani Ros zauzela je peto mesto sa 17,76 metara, dok je Francuskinja Džesika Servijal s rezultatom od 17,76 metara šesta.

Plasman u finale izborile su još Radoslava Mavrodijeva iz Bugarske i Poljakinja Paulina Guba.

Finale žena u bacanju kuglu počinje danas u 17.35 sati.

DŽAN NAJBRŽA NA 3.000

Turska atletičarka Jasemin Džan ostvarila je danas najbolje vreme u kvalifikacijama na 3.000 metara! Džan, rođena Kenijka, trku je završila za osam minuta 52 sekunde i 33 stotinke.

Ona je ostvarila ubedljivo najbolje vreme u kvalifikacijama.

U finale su se plasirale i Britanke Stefani Tvel i Ejliš Mekolan, Nemice Alina Reh, Hana Klajn, Šveđanka Šarlota Fugberg, Ana Losano i Nirija Fernandes iz Španije, Mauren Koster iz Holandije, Italijanka Đlija Viola i Rumunka Ankota Bobocel.

Finalna trka na 3.000 metara održaće se u nedelju od 16.30.

NEMICA LETELA NAJDALJE

Nemačka atletičarka Dženi Elbe plasirala se danas u finale troskoka ostvarivši najbolji rezultat u kvalifikacijama - 14,27 metara!

Drugo mesto u kvalifikacijama zauzela je njena zemljakinja Kristin Giriš koja je skočila 14,26 metara.

U finale su se plasirale i Ana Peleteiro iz Španije, Kristina Makela iz Finske, Poljakinja Ana Jagacijak Mičalska, Grkinja Paraskevi Papahristu, kao i dve Portugalke Patrisija Mamona i Susana Kosta.

Finale u troskoku u ženskoj konkurenciji na programu je sutra popodne.

Uskoro opširnije...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC