• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dril "El Loka" u Lilu!

Autor mondo.ba

Marselo "El Loko" Bijelsa je jedan od najmističnijih trenera na svijetu, ali i jedan od najuticajniji jer su sljedbenici njegove "škole" Simeone, Sampaoli, Berico, Poketino i donekle Pep Gvardiola među najboljima na planeti.

Marselo Bijelsa preuzeo je Lil u maju, a prve pripreme francuske ekipe sa novim trenerom protekle su u nesvakidašnjim okolnostima, piše "BBC Sport".

Naime argentinski stručnjak je od uprave kluba zatražio da se u trening centru "Domejn de Lušin" napravi 20 bungalova u kojima će igrači živjeti tokom priprema.

"Sa pripremama smo počeli 19. juna. Prva dva dana su bili testovi, poslije toga je bio "hardcore". Trenirali smo u deset ujutro dok je drugi trening bio u 18.30 časova. U trening kampu jedemo, spavamo, zapravo sve radimo ovdje", kaže krilo Lila Anvar El Gazi.

Bijelsa sa ovakvim potezom želi da u ekipi stvori porodičnu atmosferu.

"To su mali bungalovi, samo spavaća soba, klima uređaj i struja, to je sve. Ako hoćemo da se istuširamo koristimo zajednički tuš u svlačionici, takođe imamo prostoriju u kojoj imamo plejstejšn i sto za stoni tenis", nastavlja El Gazi.

Treninzi Bijelse su rigorozni i kod Argentinca su dani odmora rijetkost.

"On je malo drugačiji, zna biti veoma agresivan i vikati na ljude, ali zna da bude i veoma tih. Tjera sve do gornjih granica, na primjer, ja sam prije početka priprema imao 11 odsto masti u tijelu dok sada imam osam odsto. Mnogo treniramo i veoma je naporno", rekao je El Gazi.

Bijelsa na treningu svojim igračima pokušava da simulira situacije sa kojima će se susretati na utakmici.

"Treniramo kao da igramo utakmicu. Pokušavamo pasove koje bi pokušali na utakmici, te vrste stvari. Trening je skroz drugačiji od onoga na šta sam navikao u Ajaksu. Ne radimo pozicione stvari i ne igramo mnogo utakmica tokom treninga", zaključuje El Gazi.

Bijelsa je kroz svoju karijeru postao poznat po opsesivnom korištenju video materijala u pripremi za utakmicu i Lil nije izuzetak.

Novi lijevi bek Mančester sitija Bendžamin Mendi, kojem je Bijelsa bio trener u Marseju, je to ovako sumirao.

"Tjerao me je da "jedem" video snimke. Za početak me je stavio ispred ekrana i ja bih zaspao. Ali on je zbog toga bio srećan, bio sam šokiran. Poslije nekog vremena prestao sam da spavam i odlučio da ipak poslušam šefa. Nakon toga je on razgovarao sa mnom i zajedno bismo gledali poteze. Rekao mi je da me je pustio da spavam i čekao da se ja sam zainteresujem, jer ako bi me tjerao da gledam ja ne bih bio zainteresovan. Marselo je zapravo toliko dobar", rekao je Mendi, prenosi "BBC".

Kada je Bijelsa stigao u Bilbao govorilo se da je pogledao sve njihove utakmice iz protekle sezone, praveći zabilješke o svakoj utakmici.

"Mogu li da vidim noge vašeg sina" ?

Način na koji je Bijelsa doveo Maurisija Poketina u svoju ekipu je jedan od najbizarnijih u istoriji fudbala. Naime, Bijelsa se u dva sata ujutro pojavio ispred porodične kuće Poketinovih i pitao majku sadašnjeg trenera Totenhema da li može da vidi njegove noge!? Kada ih je vidio Bijelsa je rekao da ga potpisuje za svoje ''Njuels old Bojse'' zato što ''izgleda kao fudbaler''.

"Da, to je bilo tako. Probudio sam se ujutro i moja majka mi je ispričala šta se desilo. Rekao sam joj da je to sanjala i pitao je šta je popila prije odlaska u krevet", rekao je Maurisio Poketino.

Nakon što je preuzeo Olimpik iz Marseja postoje izvještaji da je takođe pogledao sve njihove utakmice iz prošle sezone, ali 13 puta svaku.

Kada je bio selektor Čilea Bijelsa je igrao u formaciji 3-3-1-3 sa visokim presingom i oduševio svijet sa brzim, agresivnim i atraktivnim fudbalom.

U martu 2012. godine, Bijelsin Atletik Bilbao je ispraćen aplauzom sa Old Traforda nakon što su "oduvali" Junajted sa terena u šesnaestini finala LIge Evrope.

Bijelsu su u Lil doveli vlasnik kluba Džerard Lopez i bivši potpredsjednik Barselone Mark Ingla, koji je sada generalni direktor kluba.

"Sa Marselom na kormilu mi želimo da igramo najbolji fudbal, sa najboljim trenerom za ono što mi pokušavamo da uradimo. To je spektakularan, ofanzivan, i pobjednički stil igre. Želimo da uzbudimo i iznenadimo publiku sa spektakularnim "presing" fudbalom", rekao je Mark Ingla.

Prosječna starost prvih 11 u premijernoj utakmici sezone protiv Nanta, koju je Lil dobio rezultatom 3:0, bila je nešto viša od 23 godine. Najstariji igrač u ekipi je imao 26 godina.

Bijelsa je odbacio starije, iskusnije igrače kao što su golman Viktor Enijama, Rio Mavuba i Marko Baša kako bi mlađi igrači dobili priliku.

"Odlučili smo se za Marsela zato što je on najbolji trener za razvoj mladih igrača. Bio je prirodan izbor za naš projekat", zaključuje Ingla.

Dok je bio u Marseju Bijelsa je za Mendija rekao: "Vi možda mislite da se šalim, ali Mendi će biti jedan od najboljih bekova na svijetu".

Ovog ljeta Mendi je iz Monaka prešao u Mančester siti u transferu vrijednom 52 miliona funti.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mica

Genije

Dzoni

Bijelsa BOG!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC