• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda poslala poruku šampionu: Ovo je "Pionir"!

Autor mondo.rs

Crveno-beli su energijom, snagom, ali i hukom sa tribina krcate dvorane slomili "legiju stranaca" iz Podgorice i poslali poruku šampionu šta ga očekuje u Beogradu i u nedelju uveče.

 ABA plej-of finale Crvena zvezda – Budućnost 91:72 Izvor: MN PRESS

Crveno-beli su energijom, snagom, ali i hukom sa tribina krcate dvorane slomili "legiju stranaca" iz Podgorice i poslali poruku šampionu šta ga očekuje u Beogradu i u nedelju uveče.

Naslednici šampionske titule iz sezone 2017/18 istrčali su ovog petka uveče pred mnogo bučnih navijača Crvene zvezde rešeni da njihovim miljenicima ne dopuste nijedan lak poen na otvaranju još jedne finalne serije između žestokih rivala.

Naslednicima vicešampionske titule iz sezone 2017/18 bio je potreban razgovor u svlačionici sa trenerom Milanom Tomićem da shvate da neće biti dobro, ako ne uzvrate istom merom.

Pa i jače.

VIDEO: RIVERS I BAROVIĆ NA IVICI TUČE

Kada su se u sve umešali i navijači iz VIP redova, zbog kojih je prva utakmica finala plej-ofa ABA liga vredna plasmana u Evroligu prekidana na kratko u trećoj četvrtini, šampion je mogao u punoj meri da oseti šta znači pun "Pionir".

Isto će biti i u nedelju uveče, pre selide u Podgoricu, a do tada:

Crvena zvezda – Budućnost 91:72 (18:20, 27:22. 20:20, 26:20) posle 40 minuta jake, tvrde, muške, na momente prljave košarke, tokom kojih je najteže bilo sudijskoj trojci Matej Boltauzer, Saša Pukl i Tomislav Hordov.

VIDEO: INCIDENTI U "PIONIRU"!

Treća četvrtina, završena rezultatom 20:10, otklonila je dileme oko toga da li je vredelo sakupljati ABA bodove tokom duge i naporne sezone. Takođe, otklonila je dilemu oko toga - ko je u ovom trenutku više tim.

Bila je to ekipa trenera Milana Tomića, koja je samo statistički gledano imala svoje junake - poput Bilija Berona, koji je plesao od početka do kraja meča i na tom putu postigao 19 poena uz četiri trojke iz četiri pokušaja - ali, koja je do zlata vredne pobede stigla grupnim nastupom tražeći slabe karike u sastavu koji je do kritičnog momenta odlično vodio Jasmin Repeša, ali potom i sam odgledao kako se sve građeno na treninzima i tajm-autima raspada u nesnosnoj galami beogradske palate sportova.

Serijom 11:0, za 62:47 - koju je isprovocirao kapiten crveno-belih Branko Lazić možda i svesno zarađenom tehničkom greškom na otvaranju drugog poluvremena - Tomićeva petorka slomila je i veru i strategiju i otpor gostiju iz Crne Gore, čiji je trener ubrzo bacio peškir na parket i uveo u igru momke koji su sa njim gledali prvo poluvreme da pokušaju nemoguće.

Pokušali su, ali je u četvrtoj deonici bilo pitanje samo kojom će razlikom Crvena zvezda ispratiti Budućnost na istezanje, masažu i počinak pred taj jedan trening do još jednog, petog susreta ove sezone.

Trenutno je 4:0, nakon što je Aleksandar Džikić prošle sezone deklasirao Dušana Alimpijevića ukupnim rezultatom 5:1.

Tomić je, međutim, posle Džikića ove večeri "načeo" i Repešu...

Uskoro opširnije...

NAJAVA FINALA

Termini finala:

12. april / 19.00 / Pionir

14. april / 19.00 / Pionir

17. april / 19.00 / Morača

19. april / 19.00 / Morača

22. april / 19.00 / Pionir

*napomena: sve utakmice prenosiće TV Arenasport

Jeste repriza finala iz prošle sezone, a i nije baš jer…

Osim imena klubova, dvorana u kojima će biti odigrana serija i uloga - šampionska titula ABA lige i plasman u Evroligu - malo šta je isto u odnosu na sezonu 2017-18.

Budućnost je tada, predvođena trenerom Aleksandrom Džikićem, dobila aktuelnog prvaka u pet od šest mečeva tokom sezone, završila posao u četiri finalna duela i 14. aprila u Podgorici osvojila prvu regionalnu titulu vrativši se među evroligaše posle skoro dve decenije čekanja.

Malo ko je nastavio da nosi crveno i plavo-belu opremu u odnosu na taj period, novi su i treneri, ali je rivalitet stari i samo još veći.

Ostanite uz Mondo, naši reporteri su u Dvorani "Aleksandar Nikolić", pratićemo prvu utakmicu finala plej-ofa uživo:

U toku večeri očekuju vas "hajlajtsi" sa meča, fotke iz dvorane, prve reakcije i izjave, komentari i procene… Evo i najave prve od najmanje tri, a najviše pet utakmica zakazanih do 22. aprila.

Anketa

Ko će osvojiti ABA ligu?

  • Crvena zvezda

    84.05% (216)

  • Budućnost

    15.95% (41)


Iz minuta u minut:

91:72 - KRAJ!

89:62 - Zvezda ne namerava da stane. Do kraja je dva minuta, ali je utakmica završena.

84:61 - BERON! ZVEZDA NA 23 RAZLIKE, BERON BEZ PROMAŠAJA!

80:70 - RIVERS! KADA PADA, PLJUŠTI!

77:60 - LAZIĆ! ZVEZDA NA 17 RAZLIKE!

73:60 - Čović! Polaganje za 13 razlike... Na drugoj strani Nikolić nije pogodio trojku. Zvezda "lomi" rivala. Do kraja je ostalo još šest minuta.

71:60 - Trojka Bela, pa trojka Nikolića. Ne predaje se Budućnost.

69:55 - Zvezda otvara četvrtinu rampom i poenima, a onda i Dobrić! Deseti poen na asistenciju Odža.

Treća četvrtina: Tuča u kojoj se Zvezda bolje snašla. Rezultat 20:10.

65:52 - DOBRIĆ! UZ SIRENU! Na asistenciju Čovića, Zvezdina "levica" spustila je trojku u obruč Budućnosti za 13 razlike pred poslednjih deset minuta. Budućnost je pre toga napravila mini-seriju od 0:5, Odžo je zaradio 4. ličnu, Bel je omašio trojku, a iz akcije sa svega sedam-osam sekundi na raspolaganju...

...Dobrić je pogodio možda i presudne poene na meču!

62:47 - BERON! Zvezda ne staje. Dok Repeša traži ko se nije uspaničio u trećoj četvrtini, Tomić zna na koga da se osloni: Cirbes i Beron.

60:47 - ZVEZDA NA 13 RAZLIKE! Bodrili su se plavo-beli na tajm-autu, ali su potom primili poene. Cirbes je ubacio oba penala, stigao do osam poena i dao Zvezdi novu maksimalnu prednost.

58:47 - REPEŠA TAJM-AUT, OPET! Zvezda je, malo je to reći, maksimalno iskoristila frku nastalu gađanjem sudija sa tribina. Unervozili su se svi na parketu i oko njega, sudije su razgovarale sa Ilićem, jedan navijač udaljen je iz dvorane, a kada je utakmica nastavljena... Domaćin je počeo da "melje" gosta. Kulminiralo je rampom Cirbesa i brzom kontrom Fajea za velikih 11 razlike i novi tajm-aut Repeše na 3:47 do kraja treće četvrtine. U akciji pre toga, Cirbes je pogodio uz faul Klarka i potom ubacio i slobodno bacanje.

51:45 - BERON! TAJM-AUT REPEŠA! Zvezda se bolje snalazi u haotičnoj atmosferi koja se sa tribina spustila na parket. Promašaj Kola iz ugla za tri brzo je kaznio Beron trojkom sa 45 stepeni posle čega je Repeša hitno zatražio minut odmora. Crveno-beli od prve četvrtine nisu imali ovakvo vođstvo. Polovina treće četvrtine, Beron ima 14 poena, 3/3 za tri.

48:45 - Odžo je pokupio ofanzivni skok posle promašaja Berona, bio jako fauliran i promašio oba penala. Osam ih je otišlo u nepovrat.

48:45 - INCIDENTI! Pukl je prekinuo utakmicu, jer su navijači nastavili da ga gađaju tvrdim predmetima posle incidenata koji su se dogodili na izlasku sudijske trojke sa terena na poluvremenu. Ilić je razgovarao sa sudijama i potom zamolio publiku da se smiri i navija dostojanstveno. Tenzija na parketu je kritična.

45:42 - Počelo je drugo poluvreme, a obeležava ga Lazić. Promašio je trojku, u narednoj akciji odlično prošao do koša i promašio čist zicer, posle čega je dobacio nešto Boltauzeru i zaradio tehničku grešku. Treću ličnu.

Statistika sa poluvremena: Odžo 8, 2 sk, 2 ukr, 1 bl, Beron 8, 2/3 za dva, 1/1 za tri, 2 sk, 5 as, Čović 5, 3 as, Gordić 7, 2 as, Erl Klark 6, Barović 5, 2 sk, Džekson 5, 2 as, Koti Klark 5, 1/1 za dva, 1/1 za tri, 5 sk. Zvezda je promašila šest penala u prvom delu, Budućnost dva, gosti su imali šest ofanzivnih skokova u tom periodu.



Poluvreme: Dugo se Zvezda mučila da pronađe ritam u napadu i rešenje za Kola i Gordića u odbrani, od kojih je polazilo sve smisleno u igri Repešinog tima. Tomić je na kraju pronašao petorku koja je uspela da zatvori prilaze košu, a u balkanskoj košarci (i šire) to najčešće znači i poneki lak poen u napadu. Trojka Čovića, pa kontra Čović za Dobrića, tek uključila se i publika i sve je završeno "alej-ap" kucanjem Beron za Fajea. Budućnost je više puta vodila šest razlike, a na kraju jedva dočekala pauzu.

45:42 - ALEJ-AP! Najlepša akcija crveno-belih na 15 sekundi pre kraja poluvremena, Beron je bacio lob pas, Faje prikucao za ovosezonski rekord po broju decibela u "Pioniru", posle čega je Repeša ponovo tražio da se očisti strana Gordiću da igra 1 na 1 sa Čovićem, s tim da je ovog puta Zvezdin plej oterao rivala od koša i naterao ga na težak šut iz okreta koji nije ušao... Sirena, poluvreme!

43:40 - ZVEZDA VODI! Beron za Cirbesa - polaganje! Gordić je na drugoj strani promašio što su Čović i Dobrić kaznili kontrom u roku od 3-4 sekunde. Do poluvremena je ostalo 48 sekundi.

37:40 - TROJKA ČOVIĆA! "Pionir" se ponovo podigao posle lepe akcije Zvezde i važnog koša plejmejkera, međutim Budućnost ne časi časa i želi da trči. Usledio je faul Čovića nad Džeksonom i novi penali. Repeša uspeva na isti način da poništi svaku od poslednje tri trojke Crvene zvezde.

32:38 - TAJM-AUT TOMIĆ! Džekson je pogodio prvo, promašio drugo bacanje, ali mu se lopta nekako vratila u posed dok su se svi ostali rvali, pa je sa poludistance ubacio "kao kap". Tomić je besan! S pravom...

32:35 - TAJM-AUT REPEŠA! Bel je omašio trojku, Beron nije dvojku, pa je trener Budućnosti pozvao ekipu na konsultacije. Zvezda na "minus 3" pred ulazak u poslednjih 200 sekundi prvog poluvremena.

29:35 - Repeša napada Čovića kada god se otvori mogućnost, sada ga je Gordić spustio na post, iznudio faul i ubacio dva penala za sedmi poen i novih šest razlike.

27:33 - Gordić vraća trojku, uz pomoć slobodnog bacanja. Ušao je u leđa sporoj odbrani Zvezde i pogodio uz faul za novih šest razlike.

27:30 - Nacrtano za Berona, trojka Berona! Četvrta trojka crveno-belih na 4:34 do kraja druge.

24:30 - Na 22:28 već je Tomić bio zatražio tajm-aut, ali je usledila "cigla" Bitadzea sa distance i "flouter" Perperoglua u stilu "La Bombe" Navara. Bila bi veća buka u dvorani da Erl Klark na drugoj strani nije pogodio "fejd-avej" šut iz ugla posle fantastične odbrane Simanića, gde je mladom zvezdašu nedostajao centimetar-dva za blokadu.

22:26 - "Nema lakih poena" poznata je košarkaška mantra, ali druga četvrtina to prevazilazi. Bitadze je poslao Berona u prvi red publike, posle čega najbolji strelac Zvezde nije ubacio prvi penal. Pet slobodnih bacanja omašili su crveno-beli već, a igra se 14. minut.

21:26 - Samo poen iz dva penala i napada postigli su igrači Budućnosti. Zvezda je podigla agresivnost u odbrani na Branko Lazić nivo.

21:25 - FRKA NA PARKETU! Sudije pregledaju snimak borbe za loptu između Riversa i Barovića, koja se zakuvala do granice tuče. Posle svega, Rivers je kažnjen nesportskim faulom, Budućnost će imati dva slobodna bacanja i loptu sa strane.

21:25 - TAJM-AUT TOMIĆ! Posle minuta i 20 sekundi igre u drugoj četvrtini i Tomić je morao da zatraži tajm-aut, jer... Iako je Simanić otvorio deonicu trojkom, usledili su brzi poeni Barovića, promašaj Čovića i trojka gostiju iz tranzicije posle akcije Kola i Kotija Klarka. Začula se sirena za minut odmora.

Prva četvrtina: Važnost utakmice mogla je jasno da se oseti i primeti na parketu, jer su i jedni i drugi sa previše adrenalina ušli u meč. Bolje su se u svemu snašli crveno-beli, na trojke Bitadzea za 0:6 odgovorili serijom 13:2 preko energičnog Odža, ali je Repeša tajm-autom potpuno preokrenuo tok četvrtine i ponudio Kolu nekoliko akcija iz kojih je bek Budućnosti za kratko vreme postigao šest poena i vratio ekipu "u sedlo".

18:20 - Lepu igru 2 na 2 odigrali su Gordić i Barović, posle čega je Pukl smirivao Cirbesa i Kotija Klarka zbog međusobnih "bodičeka". Gledale su sudije i usporeni snimak, ali se sve završilo napadom za crveno-bele na 3 sekunde do kraja. Neuspešnog napada, posle kog plavo-beli imaju prednost od dva poena pred start druge četvrtine.

17:18 - Razmena poena pod košem u poslednjem minutu, Dobrić je vratio u obruč Perperogluov promašaj za tri, pa Klark uneo u koš Simanića na 32 sekunde pre kraja.

14:16 - Kol se prikrao iza leđa Čoviću i poravnao rezultat, a onda odigrao 1 na 1 sa Čovićem i lagano spustio šut sa kapice u dno mrežice... Vodi Budućnost! Plavo-beli imaju 1:8 od Repešinog tajm-auta. Tomić je reagovao samo izmenama za sada.

13:12 - To je bilo potrebno Budućnosti posle tajm-auta, poludistanca NBA šampiona, Kola, pa kontra uz polaganje Gordića za brzih 0:4. Dvorana je utišana za 30-ak sekundi.

13:8 - TROJKA NA TROJKU! Rampa Odžo, trojka Faje, haos na tribinama, tajm-aut Repeša! Zvezda u seriji 13:2, do kraja četvrtine 3:32.

10:8 - Loš napad odigrala je Zvezda, previše vremena potrošio je Beron, ali je finiš akcije bio odličan: Odžo napolje za Dobrića, Dobrić u ugao za Davidovca, a Davidovac u dno mrežice preko ruke!

7:8 - "Gori" sve na parketu! Klark je krenuo na TV kucanje, ali su ga Davidovac i Faje zajedno izblokirali, a o kakvom se sudaru radilo najbolje govori to što je Davidovac završio "u reklamama". Zvezda se dokopala lopte, odigrala brzu akciju iz koje je Odžo kaznio nespremnu odbranu Budućnosti.

5:8 - Lazić je napravio drugu ličnu u 5. minutu, pa je na teren ušao Dobrić. Odmah potom je i Klark napravio drugi faul, ovog puta kretajući se u bloku.

5:6 - Vraća se Zvezda nošena frenetičnim navijanjem zvezdaša - Odžo pod košem, pa Beron sa poludistance. Malo je potom nedostajalo da Odžo završi na ESPN "hajlajtsima", ali ga je Klark snažno faulirao i oborio na parket. Dva bacanja, jedno ubačeno.

0:6 - Bitadze, dva šuta, dve trojke!

0:3 - počelo je faulom Lazića i promašajem Klarka! Na drugoj strani Davidovac je pokušao težak šut što je Bitadze kaznio na drugoj strani - trojkom!

19.00 - najvažnija informacija je - Džo Regland neće igrati ni večeras. On je ove sezone beležio prosečno 10,7 poena i 5,7 asistencija u ABA ligi.

18.57 - evo sastava dva tima. Crvena zvezda: Čović, Nenadić, Beron, Lazić, Davidovac, Rivers, Dobrić, Perperoglu, Faje, Simanić, Odžo, Cirbes. Budućnost: Gordić, Kol, Popović, Su. Šehović, Džekson, K. Klark, Bel, E. Klark, Nikolić, Bitadze, Barović, Vilijams.

18.54 - izlazak igrača Budućnosti za zagrevanje uz povike sa tribina: "Šiptari, Šiptari"


18.50 - ovo su bili sastavi dva tima u četvrtoj utakmici finala plej-ofa prošle sezone:

Budućnost (77): Gordić 18, 3 sk, 5 as, Ivanović 17, 3 sk, Barović 14, 3 sk, 2 as, Gibson 7, 5 sk, Lendri 6, Su. Šehović 5, 6 sk, Popović 5, 3 sk, D. Nikolić 5, 4 sk, Se. Šehović, Z. Nikolić, Ilić, Doelman. Trener: Džikić.

Crvena zvezda (73): Ročesti 14, 7 sk, 6 as, Omić 12, 10 sk, 2 as, Feldin 11, 4 as, Dobrić 11, 3 sk, Lesor 7, 4 sk, Lazić 6, Enis 5, 3 sk, 4 as, Davidovac 4, 6 sk, Janković 3, Bjelica, Kešelj, Jovanović. Trener: Alimpijević.

18.45 - timska statistika u ABA ligi:

85,3 – postignuti poeni – 81,2
70,1 – primljeni poeni – 74,9
34,2 – skokovi ukupno – 31,5
09,5 – ofanzivni skokovi – 8,2
19,1 – asistencije – 17,5
07,5 – ukradene lopte – 6,7
03,6 – blokade – 3,2

18.43 - sudiće Matej Boltauzer, Saša Pukl i Tomislav Hordov.

18.41 - o seriji između Crvene zvezde i Budućnosti bilo je reči i u novoj epizodi Mondo podcasta "Šesta lična", u kojoj je gost kod Miloša Jovanovića bio kolega sa Sportkluba, Darko Plavšić.

Šesta lična Mondo podcast gost Darko Plavšić
Izvor: MONDO

18.31 - svi šampioni ABA lige:

2017–18 / Budućnost / Aleksandar Džikić
2016–17 / Crvena zvezda / Dejan Radonjić
2015–16 / Crvena zvezda / Dejan Radonjić
2014–15 / Crvena zvezda / Dejan Radonjić
2013–14 / Cibona / Slaven Rimac
2012–13 / Partizan / Duško Vujošević
2011–12 / Makabi / Dejvid Blat
2010–11 / Partizan / Vlada Jovanović
2009–10 / Partizan / Duško Vujošević
2008–09 / Partizan / Duško Vujošević
2007–08 / Partizan / Duško Vujošević
2006–07 / Partizan / Duško Vujošević
2005–06 / FMP Železnik / Vlada Vukoičić
2004–05 / Hemofarm / Željko Lukajić
2003–04 / FMP Železnik / Boško Đokić
2002–03 / Zadar / Danijel Jusup
2001–02 / Olimpija / Zmago Sagadin

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

POTPUNO ZASLUŽENA POBJEDA ZVJEZDE ZA VODSTVO OD JEDAN NULA U SERIJI NI U NEDELJU NEĆE BITI NIŠTA BOLJE ZA BUDUĆNOST

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC