• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Denver se prepao, Portland u finalu Zapada!

Autor mondo.rs

Srpski centar završio je četvrtu NBA sezonu sa 29 poena, 14 skokova i svega dve asistencije, najviše zbog toga što je ostatak ekipe šutirao 0/13 za tri poena pred 19.000 svojih navijača.

Drugi put u dve runde plej-ofa košarkaši Denver Nagetsa igrali su "pobedi ili idi" kući utakmicu.

Pre dve nedelje u sedmoj utakmicipobedili su neumorne San Antonio Sparse, ove nedelje idu kućama u potpuno drugačijem raspoloženju posle još jedne drame u polufinalu konferencije sa Portland Blejzersima.

Posle 17 poena razlike u prvom poluvremenu, nastavak je doneo veliki preokret za "brejk": Denver - Portland 96:100 (29:17, 19:22, 24:32) i konačnih 3:4 u veoma zanimljivoj i dinamičnoj seriji, koja će se prepričavati u Koloradu i Oregonu dugo.

/NIKOLA JOKIĆ: OVO JE MOJA KRIVICA/

Portland je predvodio sjajni Si Džej Mekalum koji je postigao 37 poena, uz devet skokova. Izvanredni Tarner ubacio je 14 važnih poen, dok je Ener Karter postigao 12. U preplašenim redovima Denvera, Džamal Marej je ubacio 17, Geri Haris 15, Pol Milsap 10 uz sedam skokova, ali i 3/13 iz igre. Do Lilardove trojke za sedam razlike, Denver je iz igre imao 4/17 u četvrtoj četvrtini.

Nezaustavljivi Mekalum odigrao je 1 na 1 sa Torijem Krejgom i pogodio "step bek" dvojku za 95:98 na 11,4 sekunde do kraja.

Bio je to njegov 37. poen u utakmici, posle čega je Jokić fauliran za četiri desetinke, promašio prvo i pogodio drugo i omogućio izvanrednom Evanu Tarneru da četiri sekunde kasnije na drugoj strani pogodi oba penala i praktično reši pitanje rivala Golden Stejt Voriorsa u finalu Zapada.

Jokić je u poslednjem napadu pokušao da postigne troju s velike udaljenosti, nije uspeo, pa je Denver i posle deset godina ostao bez finala Zapada.

Tamo će prvi put od sezone 1999/2000 nastupati Portland koji je od rezultata 39:22 u korist Denvera u drugoj četvrtini do kraja utakmice primio 57, a postigao 78 poena.

VIDEO: OVAKO JE NIKOLA JOKIĆ ZAVRŠIO SEZONU


Denver - Portland 3:4

utakmica 1 / 121:113

utakmica 2 /    90:97

utakmica 3 / 140:137

utakmica 4 / 112:116

utakmica 5 / 124:98

utakmica 6 / 119:108

utakmica 7 /   96:100

Srpski centar završio je četvrtu NBA sezonu sa 29 poena, 14 skokova i svega dve asistencije, najviše zbog toga što je ostatak ekipe šutirao 0/13 za tri poena pred 19.000 svojih navijača.

Tako je i Demijan Lilard otišao dalje u noći u kojoj je ubacio tri od 17 šuteva iz igre za 13 poena, deset skokova, osam asistencija i tri ukradene od kojih je poslednja verovatno prelomila meč.

Na 85:89, Jokić je pokupio loptu pod košem posle promašaja Mekaluma i požurio da baci kontru pasom "kroz gužvu", što je Lilard prepoznao, ukrao loptu i pogodio poslednji šut na meču - trojku iz ugla za sedam poena razlike na 3:20 do kraja.

VIDEO: ZAŠTO VREĐAMO NIKOLU JOKIĆA?

Nikola Jokić otvorio je novu "majstoricu" u Koloradu jednom dvojkom i dve trojke iz isto toliko pokušaja, i sa osam poena za sedam minuta igre poveo petorku do vođstva od 18:9, potom i 29:15. Goste je u tim trenucima u igri držao Si-Džej, koji sa sedam pogodaka iz 13 pokušaja samostalno vratio u utakmicu posle vođstva Nagetsa od 39:22.


Lider ekipe Demijan Lilard ušao je u meč odluke sa šest promašaja iz igre i pogodio tek kada je Mekalum vezao pet poena za 39:28. Narednih pet poena "Dejm" je izmislio prodorima pod koš, a potom nastavio sa promašajima sa distance zaključno sa poslednjim šutem u prvom poluvremenu sa "njegove" pozicije.

Bio je to deveti Lilardov šut na utakmici u kojoj i dalje ima samo jedan pogodak iz igre.

Da Rodni Hud u drugoj četvrtini nije nastavio da igra maestralnu košarku, Portlandov zaostatak pred treću četvrtinu iznosio bi više od devet poena. Jokić je na poluvreme otišao sa 13 poena i pet skokova, ali bez asistencije delom i zbog toga što ostatak ekipe za 24 minuta igre nije uspeo da ubaci trojku iz devet pokušaja.

Tori Krejg napravio je blok u leđa Hudu sredinom treće četvrtine pri rezultatu 60:55 i povredio mu koleno zbog čega levoruki šuter nije mogao da nastavi utakmicu u kojoj je Mekalum jedini nastavio tamo gde je stao na poluvremenu i do početka poslednje četvrtine u seriji doneo prvo vođstvo Blejzersima od starta utakmice.


Jokić je u seriji sa Sparsima beležio prosečno 23,1 poen, 12,1 skok i 9,1 asistenciju, dok je veče odluke sa Blejzersima dočekao sa 26,8 poena, 14 skokova i 8,7 asistencija. Tokom ligaškog dela sezone imao je prosek od 20,1 poen, 10,8 skokova i 7,3 asistencija.

Sudije su tada videle faul Evana Tarnera nad Monte Morisom prilikom njegovog šuta iz ugla za tri, zbog čega su u Portlandu bili prilično ljuti, a kada je bek Denvera ubacio dva od tri penala trener ekipe Majkl Maloun dobio je poen razlike pred presudnih 12 minuta.


U njima, Jokić će pokušati da Mejersa Leonarda, kojeg je Stots malo koristio ove sezone, ali koji je odigrao odličnu odbranu nad našim asom u trećoj deonici odmenjujući Zeka Kolinsa sa četiri lične. Jokić je posle 36 minuta igre imao 21 poen, devet skokova i jednu asistenciju. Samo su Mekalum i on pogađali trojke do tada, dok su ostali šutirali 0/10, odnosno 0/17.

Ivan Bogunović i Vladimir ćuk u četvrtoj epizodi NBA specijala komentarišu polufinala NBA plej-ofa, dramu na Zapadu i nešto jasniju situaciju na Istoku.
Izvor: MONDO


Malo se promenilo u poslednjoj deonici, u kojoj se Mekalumu nije pridružio Lilard, ali jeste Tarner u kom je Portland dobio mnogo na obe strane terena, pa je Maloun na 4:30 do kraja panično zatražio tajm-aut 83:87. 

U tih sedam i po minuta igre, Denver je šutirao 4/16 iz igre, od čega je Jokić ubacio dva šuta.

Od danas, ljubitelje košarke u Srbiji zanimaće pre svega - da li će "Džoker" posle fantastične sezone u NBA ligi nastupiti u dresu reprezentacije Srbije na Mundobasketu u Kini?

Ćuk o Jokiću
Izvor: YouTube


Rezultati:

nedelja

(2) Denver - (3) Portland 96:100, u seriji 3:4
/Jokić 29, 14 sk, 2 as - Mekalum 33/

ponedeljak

(2) Toronto - (3) Filadelfija 1.00, u seriji 3:3


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC