• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klopov tim je priča godine - Liverpul na krovu Evrope!

Autor mondo.rs

Kijev nije bio taj, Madrid jeste. Razlika su golman, sreća i potpuno poverenje u svakog igrača u timu koje je imao Jirgen Klop. Liverpul je osvojio najvažniji pehar u fudbalu golovima Salaha i Origija!

Šesti put u istoriji Liverpul je osvojio trofej Lige šampiona!

Mogao je taj pehar i prethodne godine da dođe na "Enfild", ali najveća razlika između finala odigranih u Kijevu i Madridu bio je golman na crti, doza sreće i potpuno poverenje trenera u svakog igrača kog je imao u sastavu kada je bio suočen s povredama.

Tako je Alison Beker "izvukao" tri-četiri neverovatne odbrane kada je Totenhem krenuo po gol u finišu utakmice, tako je sudija Damir Skomina pokazao na jedanaesterac za Salaha već u 23. sekundi, isto tako je sudbina htela da pad Denija Rouza bude za pola metra van kaznenog prostora za penal, dok je ono poslednje potvrđeno u 88. minutu kada je najmanje očekivani heroj Liverpula (opet) postao Divok Origi.

TOTENHEM - LIVERPUL 0:2 (0:1)
/Salah 2p, Origi 88/

Belgijanac je postigao dva gol za prolazaka protiv Barselone u polufinalu Lige šampiona, a onda je kao najbolji špic sveta dijagonalno tukao u mrežu Uga Lorisa.

Iste sekunde je u zaborav palo to što su u Premijer ligi ostali bez titule, na koju čekaju 29 godina, zbog samo boda manje, negde je "moralo da im se vrati", a jeste u takmičenju u kom niko od engleskih klubova nije uspešniji od njih.

Popadali su svi na zemlju i to je značilo da će se na zastave navijača Liverpula pored Londona, Pariza, Istanbula i Rima, dva puta, dopisuje i Madrid.

Istovremeno, Jirgenu Klopu se konačno zaboravlja izgubljenih šest uzastopnih finala. Za njega je sada otpočela nova uspešna serija pred 70.000 navijača na "Vanda Metropolitanu" 1. juna 2019. godine.

Kada je Damir Skomina pokazao na "belu tačku" samo 23 sekunde nakon što su sa centra krenuli igrači Totenhema, delovalo je da ćemo gledati spektakl od prvog poluvremena.

Znate li inače da to nije najbrži gol u istoriji finala Lige šampiona?

Kada su igrači dva tima otišli u svlačionicu na kratku pauzu, mogli smo da zaključimo da smo se pošteno prevarili - samo je pogodak koji je Mohamed Salah postigao iz dosuđenog jedanesterca bio jedino veliko uzbuđenje, dok su kasniji usporeni snimci trenutka kada Sadio Mane u ruku napucava Musu Sisoka samo dodatno podsećali koliko je loš kvalitet fudbala bio u prvih 45 minuta.

Ostalo je dovoljno prostora između (ne)dešavanja na terenu da se navijači raspravljaju da li je penal ili nije, dok je kvalitet fudbala nadomestilo i utrčavanje zanosne plavuše.

Liverpul i Totenhem su igrali loše, uz mnogo grešaka u dodavanjima, tek uz povremena uzbuđenja pred golovima Uga Lorisa i Alisona Bekera.

Francuz je pogledom ispratio šut Aleksander-Arnolda i vrhovima prstiju zakačio šut drugog beka Robertsona, dok je Brazilac na golu Liverpula imao sreće da u dve najbolje šanse Totenhema odlično reaguju Žoel Matip i TAA pošto su "ostavili" levu nogu i zaustavili akcije Sona i Sisoka.

Nastavak je ponudio za samo 20% jači tempo, Liverpul je bio stabilan i spreman da istrči svaku kontru posle greške Totenhema, ali malo je akcija na obe strane završavano šutem.

Liverpul je osvajao trofeje Lige šampiona 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1983/84, 2004/05 i 2018/19. Izgubili su dva finala i najuspešniji su engleski klub u istoriji.

A onda smo ušli u poslednjih petnaestak minuta...

Alison Beker postao je neočekivani heroj utakmice s nekoliko vanserijskih odbrana, "tukli" su po njemu Son i Mura, Dele Ali, najbolje Kristijan Eriksen iz "slobodnjaka", ali sve to uspevao je da zaustavi Brazilac i samo još jednom potvrdio koliko je golman važan.

Ostavio je tim u igri i doneo snagu za protivudar, a svoju šansu nije propustio Divok Origi koji na početku sezone teško da je bio projektovan i u 23 igrača tima.

Belgijanac je sačekao na levoj strani loptu koju mu je poslao Žoel Matip i majstorski je završio akciju Liverpula nakon koje je bilo jasno da Totenhem ne može da "iščupa" novo čudo - Inter, PSV, Totenhem, Siti i Ajaks su već bili previše.

Liverpulu je bio previše krupan zalogaj za njih.

TOTENHEM: Loris - Tripijer, Aldervereld, Fertongen, Rouz - Vinks (od 65. Mura), Sisoko (od 74. Dajer), Ali (od 80. Ljorente), Eriksen, Son - Kejn.

LIVERPUL: Alison - Aleksander-Arnold, Van Dajk, Matip, Robertson - Fabinjo, Vajnaldum (od 62. Milner), Henderson - Mane, Salah i Firmino (od 58. Origi).

Meč je sudio Damir Skomina iz Slovenije.


N    A     J     A    V     A 

Čekali smo predugo, ali vredelo je!

Meč sezone igra se večeras u Madridu od 21 čas između Totenhema i Liverpula (prenos na Arena Sport 1), a kao i svako finale Lige šampiona promeniće istoriju fudbala i klubova koji igraju za "ušati pehar".

Da li će to biti Liverpul, koji bi mogao da dođe do šestog pehara najvažnijeg takmičenja sveta, ili možda Totenhem, kome je ovo prvo finale Lige šampiona u istoriji...

Liverpul je do finala stigao posle mnogo muka u grupnoj fazi, izgubili su na sva tri gostovanja (Pariz, Beograd i Napulj), ali su zahvaljujući pobedi nad Napolijem u poslednjem kolu, koju je odbranom u 92. minutu sačuvao Alison, stigli u nokaut fazu gde su do sada izbacili Bajern, Porto i Barselonu, nakon čudesnog preokreta u revanšu (0:3, 4:0).


Totenhem je bio na još oštrijoj ivici pošto je osvojio samo bod iz prva tri meča grupne faze, ali se "izvukao" na "Nou Kampu" i prošao u drugu rundu takmičenja.

Odlično su igrali protiv Dortmunda i lako prošli dalje, ali su prošli potom dramu protiv Sitija, koji su prošli nakon poništenog gola u 94. minutu utakmice, odnosno zahvaljući golu Lukasa Mure otprilike u isto vreme na meču protiv Ajaksa u Amsterdamu.

IZ MINUTA U MINUT:

90+6' - KRAJ! LIVERPUL JE PRVAK EVROPE!

90' -
Pet minuta nadoknade.

88' - GOOOOOL! ORIGI! LIVERPUL VODI 2:0!

Gužva posle kornera i ponovo je heroj "redsa" Divok Origi, ko bi rekao...

Odlično je reagovao Žoel Matip i gurnuo loptu na stranu, niko nije pazio na Belgijanca, a ovaj šutira kao da se radi o najboljem napadaču sveta i matira u dalji ugao Uga Lorisa. Još nekoliko minuta!

84' - Alison!

Opet velika odbrana Brazilca koji je "skinuo" slobodnjak Eriksena, koji je ciljao dalji ugao, dok je opasnosti bilo i posle kornera, ali je dosuđen ofsajd.



83' -
Pada Rouz posle starta Milnera, ali nije penal - malo van kaznenog prostora.

80' - ALISON!

Konačno je na mukama golman Liverpula - prvi put da smo videli njega u centru pažnje u ovogodišnjem finalu. Prvo je Son oprobao šut sa 24 metra, da bi potom i Mura s manje distance naterao Brazilca na odbranu.

Fernando Ljorente je ušao umesto Delea Alija...

75' - Son kao metak kroz sredinu, ali Van Dajk je neverovatan. I njega je zaustavio!


74' -
Erik Dajer menja Musu Sisoka, tragičara (dosadašnjeg) finala.

70' -
Spursi pred golom, opet bez šuta pošto je Alison uhvatio loptu, a onda odmah lansirao kontru za Salaha i pas za Manea iz drugog plana. Senegalac nije uspeo da zahvati loptu!

69' - Milner!

Najbolja šansa u drugom poluvremenu došla je preko univerzalca Liverpua, šutirao je po zemlji sa 15 metara, a lopta ide pola metra pored stative Lorisa. Samo ju je ispratio pogledom golman Totenhema...

/AKO STE SE PITALI KO JE ONA DEVOJKA ŠTO JE UTRČALA NA TEREN.../


65' -
Ništa specijalno se ne dešava na terenu sem izmena. Videćemo da li će bolje biti posle ulaska Lukasa Mure koji je bio heroj tima u Amsterdamu, svoju misiju u finalu završio je Hari Vinks...

62' -
Vajnaldum ide na klupu, menja ga Milner.

58' -
Divok Origi će na teren, nema snage za više Roberto Firmino iako na njemu deluje da bi voleo da je igrao više...

55' -
Dele Ali može da šutira, ali ulazi mu u blok Matip!


53' -
Odmah reaguje Liverpul i beleži dva odlična napada, šut Fabinja iz daljine, pa proboj Salaha i centaršut za Manea, ali prvi na loptu ide Loris.

51' -
Totenhem je dobro počeo drugo poluvreme, ali nikako da uđu u "gol" šansu. Blizu su poslednje trećine terena, mada fali konkretnosti.

45+2' -
Kraj prvog poluvremena, Liverpul je na poluvreme od titule. Bili su bolji u ovoj fazi utakmice, iako se ne može reći da su briljirali, ali gol Salaha iz penala bio je dovoljan za vođstvo... Totenhem je pokazao vrlo malo, na sredini terena nisu uspeli da naprave prednost, a dva dobra starta defanzivaca Liverpula sprečili su velike šanse Spursa.


38' -
Robertson je trčao i trčao s loptom, došao do 20 metara i onda odlučio da oproba udarac, ali zakačio je Loris vrhovima prstiju i uz pomoć prečke izbacio preko.

33' -
Izuzetno važna intervencija sada Matipa, koji je "ostavio" nogu i sprečio dodavanje na levu stranu za Sona. Odlično ga je video Sisoko, ali oprezan je Kamerunac i ne dozvoljava rivalu da uđe u šansu za gol.

30' -
Posle gola u 100. sekundi utakmice očekivali smo možda jači tempo.


25' -
Po trojicu fudbalera su Klop i Poketino već poslali na zagrevanje.

20' -
Odlična tranzicija Totenhema i "izbačen" Son u veliku šansu, imao je ispred sebe Aleksander-Arnolda, hteo je da zastane i namesti se na levu nogu, ali je bek na vreme usporio i otklonio opasnost.

18' - Trent Aleksander-Arnold
je oprobao šut iskosa s desne strane, malo pored stative!

17' -
Zvanična potvrda statističara: Ovo je najraniji penal IKADA dosuđen u Ligi šampiona, a prethodni rekord glasio je 56 sekundi na meču Verdera i Panatinaikosa (2005).


11' -
Oštar start Žoela Matipa na Hariju Kejnu, koji je "proplivao" posle toga, ali Damir Skomina ne želi da pokaže žuti karton Kameruncu. Sporadični zvižduci slovenačkom arbitru koji očigledno ne želi da "podivljaju" strasti na meču.

2' - GOOOOL! LIVERPUL VODI! 1:0! SALAH!


Krenuo je na pravu stranu Ugo Loris, ali je lopta prešla preko njega i završila u golu. Mohamed Salah postiže gol u finalu Lige šampiona, ranije nego što je iko mogao i da pretpostavi...

Pogledajte kako je to izgledalo.

Izvor: Arenasport/MONDO


1' - PENAL! POSLE 23 SEKUNDE!

Sadio Mane je pogodio u ruku Musu Sisoka, koji je podigao ruku kako bi pokazao saigraču gde da pokrije teren, a to je Senegalac iskoristio i napucao ga za penal u koji Skomina nije imao dilemu. Ima i video-tehnologiju, ona nije promenila odluku.

1' - Finale je počelo!



- Minut ćutanja za preminulog Hozea Antonija Rejesa, vidljive su suze u očima Fernanda Ljorentea...

- Igrači su na terenu, sve je spremno za spektakl u Madridu.

- Još jedan podatak koji ide u korist Liverpula.


- Da ne bude fokus samo na navijačima Liverpula, evo i Totenhemovih. Nisu toliko bučni i brojni u Madridu kao njihove "kolege" iz suprotnog tabora, ali nema sumnje da "drhte" pred utakmicu kakvu Totenhem nikada nije igrao.


- Pogledajte atmosferu... Navijači tek ulaze, stadion će biti pun.


- Na televizijskim ekranima moguće je videti ekipu Totenhema kako se zagreva za meč, a Loris deluje rasterećeno. Fokus je naravno na Hariju Kejnu koji se povredio protiv Mančester sitija, ali sada izgleda sveže i spremno.  

- Navijači su već "zagrejali" zastave na "Vanda Metropolitano".


- Posebno pažljivo pratite početak utakmice...


- Hari Kejn je postigao pet golova u devet utakmica protiv Liverpula, ali nije igrao od aprila. I obično je imao problema da "uđe" u ritam mečeva posle pauza.

- Ovako je dva sata pred meč...

Izvor: MONDO/Goran Arbutina


- Nezvanično, Hari Kejn će početi meč u Madridu, dok je na klupi ostavljen Lukas Mura. Takođe, očekuje se mesto i za Harija Vinksa u startnih 11. Ipak, sačekajmo još desetak minuta pre nego što budu objavljeni zvanični sastavi. I zvanično je!


- Publiku u Madridu će pred utakmicu zabavljati i poznati bend "Imagine Dragons".

- Pogledajte i MONDO dokumentarni film o navijačima Liverpula u Srbiji.

Film o navijačima Liverpula - Nikad nećeš hodati sam
Izvor: MONDO


- Liverpul je prošle godine izgubio u finalu Lige šampiona od Reala (3:1) kada je dve velike greške napravio golman Loris Karijus. On sada brani u Bešiktašu, gde je na dvogodišnjoj pozajmici, a "redsi" su ga pozvali da uživo prati utakmicu što je odbio. Evo i zbog čega...

- Pred finale Lige šampiona razgovarali smo sa čuvenim bekom madriskog Reala Robertom Karlosom koji će na "Vandi" pratiti utakmicu, kao i Andrejom Aršavinom.

- Ovu fotografiju, tri sata pred finale, zabeležio je reporter MONDA u Madridu.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina


- Pred početak utakmice biće održan i minut ćutanja zbog pogibije Hozea Antonija Rejesa, nekadašnjeg igrača Arsenala, Sevilje, Atletika, Reala... Takođe, usvojen je i predlog Maurisija Poketina da se igrači dva tima fotografišu zajedno.

- Da li ste videli "dvojnika" Jirgena Klopa koji je izazvao veliku pažnju navijača?

- Pročitajte i našu najavu finala Lige šampiona koja govori o lepim pričama dva tima.


- Pročitajte šta je pred utakmicu rekao Maurisio Poketino.

- Pročitajte šta je pred meč rekao Jirgen Klop.

- Navijači su stigli u Madrid i napravili spektakl pred finale Lige šampiona.

- Maurisio Poketino je nagovestio da bi mogao da napusti Totenhem u slučaju trijumfa u finalu Lige šampiona pošto ne bi mogao da postigne ništa bolje od toga.

- Jirgen Klop ima jednu negativnu statistiku na svojoj strani. Naime, izgubio je šest uzastopnih finala, među njima i dva za pehar Lige šampiona, ali je na konferenciji za medije rekao da ga to ne opterećuje previše i da nije problem u njemu.

- Pogledajte gostovanje fudbalskog stručnjaka Bobeta Pavkovića u podkastu "Sve u 16" gde je govorio o planovima Klopa i Poketina pred večerašnji meč za trofej.

Sve u 16 podcast gost Slobodan Pavković
Izvor: MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC