• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve u 16: Ide čistog obraza, 1:10 ostaje

Autor mondo.rs

Jedan od pouzdanih znakova dobrog rada je kada nastupi mlađih i seniorskih selekcija zaliče, kada se uoče pravila i principi. Ovog juna, kao rijetko kada, zaličili su i nastupi "orlića" i "orlova", kao i izjave njihovih selektora.

 Sve-u-16-Mondo-podcast-gost-Vlada-Novakovic-Sportklub-Djorovic-orlici-i-cist-obraz Izvor: MONDO

Jedan od pouzdanih nagovještaja da se u fudbalskoj organizaciji radi dobro i temeljno, planira dugoročno i sistemski, a ponaša odgovorno i rezonski je kada vremenom nastupi mlađih selekcija i seniorskog tima - na terenu i van njega - počnu da liče...

Sve dok jednog dana ne postanu konstanta, savladane vještine i stečene navike rutina, a preskakanje usputnih prepreka na putu ka konačnom, zajedničkom cilju stvar automatizma za svakog profesionalca ili volontera angažovanog na tom projektu.

To bi morao da bude izazov postavljen pred svakoga ko namjerava da se oproba u proizvodnji vrhunskog fudbala, bez obzira da li sjedi u fotelji ili na klupi, da li se presvlači u svlačionici ili ekonomatu, da li radno vrijeme provodi u kuhinji ili za volanom, da li je pozvan da se pridruži ili ovog puta nije.

Vremenom, uz dosta bezuslovno potrošene energije, pametno uloženih sredstava, neposredno primijenjenog znanja, unaprijed založenog strpljenja i nešto malo sreće, neprimjetno ojačaju temelji takve organizacije vezani stečenim povjerenjem, svih u sve i svakoga u sebe.

Tek tada, godinama pozitivno vaspitavani, naviknuti na standarde potrebne da bi se prošle stroge, ali pravične selekcije, uigrani i sprijateljeni od dječačkih dana, igrači postaju spremni i voljni da sami podižu standarde u zdravoj konkurenciji u kojoj treneri, potom, mogu da prepoznaju one najsposobnije.

Svjesni da su tu privremeno i da vrijeme leti, naročito u sportu, angažovani treneri, koordinatori, direktori, potpredsjednici i predsjednici ne bi smjeli da potroše ni dan u namjeri da oko onih najsposobnijih izgrade osjećaj pripadnosti grupi, kulturu igre, radne navike i sportske manire, sve dok se jednog dana, u bližoj ili daljoj budućnosti, ne oformi prepoznatljiv stil pojačan dozom zdravog patriotizma.

SVE U 16 SA PETROVIĆEM: ISPRAĆAJ SELEKTORA...

Realnost je da čak ni onda uspjeh neće biti zagarantovan, ali hoće šansa da se najboljih 11 jedne takve organizacije ravnopravno bori sa sličnom fabrikom vrhunskog fudbala sa suprotnog kraja planete bez bojazni da će neuspjeh u takvoj borbi biti mučan, sudbonosan, sa dalekoročnim posljedicama…

...baš kao što ni uspjeh neće biti nezapamćen, istorijski, neponovljiv i sa kratkoročnim efektima.

U svemu postoji jedan ozbiljan problem, što neke konkretne koristi od eventualnog uspjeha na kraju iscrpljujućeg i neizvjesnog putovanja uglavnom ima nekolicina igrača, poneki trener i rijetko koji funkcioner.

Ovog juna, kao rijetko kada, igre i rezultati mlade i seniorske reprezentacije Srbije, ponašanje "orlića" i "orlova" na terenu, kao i javni nastupi dvojice selektora, zaličili su jedni na druge u mjeri u kojoj je moguće prepoznati konstante, rutine i automatizam.

Nažalost.

Treneri-početnici bez iskustva i rezultata u radu sa pripadajućim godištima, selekcije igrača uz neizostavne izostanke onih kojima je vrijeme da budu najbolji, improvizacija ispred principa, neprijatna urušavanja na najvažnijim turnirima, fakultativna sastajanja i rastajanja, uz specifičan način sagledavanja rezultata sopstvenog rada, sve su to bile zajedničke karakteristike mlade i seniorske reprezentacije Srbije ovog juna pod vođstvom dvojice asistenata Slavoljuba Muslina, koji su potom dobili priliku da se dokažu samostalno.

Ispostavilo se u samo 15-ak dana da su Goran Đorović i Mladen Krstajić na veoma sličan, gotovo identičan način doživjeli rezultate koji će ostati iza njih - 1:10 u Trstu i 0:5 u Lavovu.

"Odlazim čistog obraza", poručivali su, kao da se čist obraz ne podrazumijeva.

O tome i još nekoliko "gorućih" tema bilo je riječi danas u srcu šesnaesterca, gdje se drugi put od pokretanja Mondo podkasta "Sve u 16" našao TV komentator i fudbalski analitičar, kolega Vlada Novaković sa "Sportkluba".

Poslušajte…



...ili pogledajte 21. epizodu snimljenu jutro poslije debakla U-21 reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Italiji i San Marinu.

Sve u 16 Mondo podcast gost Vlada Novaković
Izvor: YouTube/MONDOPortal


Zapratite #Sveu16 podcast na YouTube ili SoundCloud kanalu, tamo vas čekaju stare epizode i novi gosti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC