• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekada NAUČNA FANTASTIKA, sada REALNOST

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Radnik iz Bijeljine drugi put u posljednje tri godine igraće na međunarodnoj sceni, što je do prije svega par sezona bilo potpuno nezamisliva situacija za bijeljinski klub.

 Radnik Bijeljina Spartak Trnava kvalifikacije za Ligu Evrope najava Mladen Žižović naučna fantastika Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Bijeljinski Radnik drugi put u 74 godine dugoj istoriji nastupiće na međunarodnoj sceni.

Poslije sezone 2016/17, kada je u dvomeču kvalifikacija za Ligu Evrope odmjerio snage sa bugarskom ekipom Beroe (0:0, 0:2), u istom takmičenju Bijeljinci će sada igrati protiv slovačkog Spartaka iz Trnave.

Prvi meč prvog kola kvalifikacija na programu je u četvrtak od 19 časova.

S obzirom da stadion u Bijeljini ne zadovoljava stroge UEFA standarde, Radnik će Spartak ugostiti na Gradskom stadionu u Banjaluci, gdje su bijeljinski "plavi" kao domaćini igrali i prije tri godine.

Spartak je apsolutni favorit pred dvomeč sa bh. timom. Slovaci su prošle godine igrali grupnu fazu Lige Evrope, ali sigurno da se ekipa Mladena Žižovića neće predati i nastojaće da pomrsi račune daleko iskusnijoj ekipi u Evropi.

"Svi igrači su spremni i jedva čekamo da vidimo kako stojimo u odnosu na protivnika. Dobra stvar za nas, a loša za njih, je što nas ne poznaju, dok smo se mi na licu mjesta uvjerili u njihove kvalitete", rekao je Žižović na početku konferencije za medije, zahvalivši se Fudbalskom klubu Borac i Banjaluci na prijateljskom dočeku i gostoprimstvu.

Sa snagom rivala dobro je upoznat.

Zajedno sa predsjednikom Radnika Mladenom Krstajićem uživo je posmatrao duel Superkupa Čehoslovačke, u kojem je Spartak kao domaćin poražen od praške Slavije 0:3.

PRIPREME NA ZLATIBORU

Radnik je tokom pripremnog perioda odigrao tri kontrolne utakmice, u kojima je zabilježio dvije pobjede (Zvijezda 09 2:0, Radnik Surdulica 1:0) i poraz (Javor 0:1). "Sigurno da je lijepo pobjeđivati i zadržati pozitivnu atmosferu u ekipi, ali rezultati u tim utakmicama nisu toliko bitni, jer potpuno je različit pristup u prijateljskim i zvaničnim utakmicama. Možemo biti zadovoljni odrađenim na pripremama na Zlatiboru, a najvažnije je da nemamo povrijeđenih igrača", rekao je Žižović.

"Ekipa Spartaka je znatno izmijenjena. Skoro kompletan igrački kadar je promijenjen u odnosu na prošlu godinu kada su igrali grupnu fazu Lige Evrope, osim kapitena Erika Grendela, koji sutra neće igrati, te njihovog najboljeg igrača Kubilaja Jilmaza. To je za nas olakšavajuća okolnost, te ćemo pokušati da se im se na taj način približimo kvalitetom", naglasio je Žižović, te dodao:

"Siguran sam da se ravnopravno nositi sa Spartakom, naravno ako greške budemo sveli na minimum. Ova ekipa ima kvalitet i mislim da nas ne mogu nadigrati. Spartak je tokom pet pripremnih utakmica igrao u klasičnoj formaciji 4-4-2 i pokušaćemo da im pariramo", optimista je trener Bijeljinaca.

Žižović je naglasio da je do prije par godina bilo potpuno nezamislivo da Radnik igra na međunarodnoj sceni.

"U prethodnim godinama bili smo apsolutno potcijenjeni od svih. Ali, ovo je drugi put da Radnik igra na evropskoj sceni. Sa ovakvim budžetom suprotstaviti se svim velikim klubovima u BiH i nastupati u kvalifikacijama za Ligu Evrope, pritom osvojiti četiri uzastopna Kupa RS, bilo je naučna fantastika i nedokučivo za nas u nekoj bližoj prošlosti. Međutim, još jednom smo pokazali da vrijedimo", istakao je Žižović, te pozvao sve ljubitelje fudbala u Republici Srpskoj da sutra podrže njegovu ekipu.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

NAVIJAČI

Za navijače Radnika organizovan je besplatan prevoz iz Bijeljine i ulaz na utakmicu."Imamo najavu da će doći desetak autobusa sa našim navijačima. S obzirom da nismo navikli na neku domaću podršku, pozivam sve da dođu u što većem broju i pruže podršku ovim sjajnim momcima koji ove godine igraju fantastično", poručio je Žižović.

"Pozivam sve da nas podrže s tribina, daju nam podstrek, kako bismo ostvarili što bolji rezultat i sačuvali nadu za revanš, gdje ćemo svim silama pokušati još jednom da iznenadimo sve."

Radnik bez pomoći Bijeljine: Krstajić SVE mora sam

Radnik je sačuvao "kostur" ekipe, startna postava osim napada nije pretrpjela veće promjene, tako da tokom priprema nije bilo potrebe za posebnim uigravanjem.

Ekipu je napustio napadač Irfan Hadžić, koji je pojačao Zrinjski, dok je njegovo mjesto popunio talentovani Seid Zukić.

"Nismo mnogo mijenjali u odnosu na prošlu godinu što se tiče startne postave. Imamo jednu ili dvije nedoumice, koje ćemo otkloniti na današnjem treningu. Prelazni rok još traje, u potrazi smo za još nekoliko ofanzivnih igrača, ali za sada možemo biti zadovoljni kako Seid trenira i igra. Dobro se uklopio, malo je sporiji od Irfana, ali za sada mogu samo da ga pohvalim", rekao je Žižović.

Jedina želja pred prvi kvalifikacioni meč je da mreža Radnika ostane netaknuta.

Ukoliko eliminiše Spartak, Radnik će u drugom kolu kvalifikacija igrati protiv bugarske Lokomotive iz Plovdiva.

"Svaki ishod bez primljenog gola nam odgovara, kako bismo revanš u Trnavi dočekali sa aktivnim rezultatom", zaključio je Žižović.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Optimista je pred duel sa Slovacima je i kapiten Radnika Velibor Đurić.

"Očekuje nas teška i zahtjevna utakmica. Atmosfera u ekipi je zaista fantastična i svi momci s nestrpljenjem očekuju sutrašnji meč. Naša najveća snaga je što je većina ekipe od prošle godine ostala na okupu i vjerujem da se ravnopravno možemo suprotstaviti Spartaku. Oni su prošle godine napravili vrhunske rezultate u Evropi i mi to poštujemo. Ipak, mnogo su promijenili ekipu, tako da smatram da su šanse za prolaz podjednake", poručio je Đurić.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Podrška

Ajmo sutra malo podržati Radnik. Naši su ipak. Ako je istina da dolazi 500 Čeha pa pocijepaće ih, oni ni u Bijeljini nemaju toliko svojih navijača.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC