• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oliver dunuo u pištaljku, počela trka Siti - Liverpul!

Autor mondo.rs

Ko će biti šampion Engleske u fudbalu?

Kada u 20 časova po lokalnom vremenu na "Enfildu" sudija Majkl Oliver bude dunuo u pištaljku i označio početak 28. premijer lige, Mančester siti i Liverpul krenuće u još jedan maraton ka tituli prvaka Engleske nakon sezone u kojoj su ispustili 33 od mogućih 228 bodova.

Aktuelni šampioni Engleske i Evrope imaju dovoljno razloga da se smatraju najvećim rivalima pred večerašnji start sezone 2019/20, bez obzira na to što se u prethodnih 89 dana mnogo toga dogodilo na Ostrvu, koje će 150. rođendan prve fudbalske utakmice u istoriji proslaviti uvođenjem VAR tehnologije na svakom od 20 stadiona, od "Din korta", do "Old traforda".

Za razliku od Frenka Lamparda, koji u ulozi debitanta među menadžerima nije imao pravo da nadoknadi odlazak Edena Azara, što ga nije sprečilo da Davida Luiza učini najvećim problemom gradskog rivala, Arsenala, menadžer "redsa" Jirgen Klop na startu četvrte sezone u Engleskoj nije želeo novcem da nadoknadi bod zaostatka za Pepom Gvardiolom, već je potrošio nepuna dva miliona evra na tinejdžera Sepa van den Berga i harizmatičnog Adrijana.

SRBI U PREMIJER LIGI

Luka Milivojević (Kristal Palas) i Nemanja Matić (Mančester junajted) predstavljaće Srbiju u najpopularnijoj ligi sveta. Jedan je već kapiten, a drugi bi mogao da postane.

Gvardiola, međutim, nije dozvolio da ga nacionalna "tripleta" uljuljka, pa je ambiciozno nastavio prema prvoj milijardi na "Etihadu", a njegov četvrti letnji prelazni rok od odlaska iz Minhena imao je i dramatičan kraj poslednjeg dana prelaznog roka u Engleskoj kada je postava "građana" legalizovana angažovanjem 33-godišnjeg golmana Derbi Kauntija, Skota Karsona.

Istog dana završeno je sa dolascima i odlascima u komšiluku, na "Old trafordu", sa kog je pojuren najbolji strelac iz prošle sezone, Romelu Lukaku i predstavljen najskuplji defanzivac u poslednjih vek i po, Hari Megvajer. U četvrtak popodne nešto manje razočarani i zbunjeni postupcima svojih poslovnih direktora bili su navijači Arsenala, koji su čekajući odlazak Škodrana Mustafija saznali da će mu Brazilac Luiz biti potencijalni partner na štoperskim pozicijama, zbog čega su se posebno zadovoljno smeškale komšije sa "Vajt hart lejna".

Totenhem se posle perioda "apstinencije" i selidbe na stadion kapaciteta milijardu funti vratio na tržište igrača i najpametnije potrošio siguran novac, što bi vicešampiona Evrope trebalo da učini najdostojnijim takmacom udarnog tandema, iako će biti u pravu svako ko bude doveo pod sumnju sposobnost ovog kluba da izdrži borbu u 38 rundi.

Biće zanimljivo videti da li će nova posrtanja dela "top 6" grupe, pre svih Junajteda, Čelsija i naročito Arsenala, značiti i ulazak nekog od klubova "ispod crte" u borbu za Ligu šampiona, utoliko pre što su Vulverhempton, Lester i Everton prilično rezonski trošili ovog leta, bez obzira na to što su na "Gudisonu" ponovo popustili pod pritiskom na kraju i spiskali skoro 50 miliona evra za večitu rezervu Arsenala, Aleksa Ivobija.

Pored ispraćaja Mauricija Sarija nazad u "kalčo" videli smo samo još dve promene na klupama, Grem Poter je zamenio Krisa Hjutona u Brajtonu, a Stiv Brus popularnog Rafu Beniteza u Njukaslu, koji je vratio čuvenog Endija Kerola na nekada drugi, a danas sedmi najveći stadion u ligi, "Sent Džejms park".

Rast moći "nezvaničnog prvenstva sveta za menadžere" doveo je i do ekspanzije stadiona širom Ostrva, pa su se između "Old traforda" i "Sent Džejmsa" u nekoliko godina "ugurali" "Lejn", "Emirejts", "London", "Etihad" i "Enfild", koji će pred ulazak u poslednju fazu rekonstrukcije imati 54.074 mesta.

Nešto manje od 300 stolica ostalo je prazno ovog petka uveče tokom "premijere" u kojoj je osvajač Lige šampiona dočekao novajliju u Premijer ligi pred, verovatno, rekordnim tv auditorijumom.

Upravo su TV prava učinila da poslednjeplasirani tim prošle sezone, Hadersfild, bude ispraćen u niži rang sa 108 miliona evra odštete, zbog čega su i novajlije iz Čempionšipa, Norič siti, Šefild junajted i Aston vila imali priliku da budu konkurentni sa rivalima iz verovatno vruće borbe za opstanak.

Kako se ko snašao, saznaćemo uskoro, a do tada vas pitamo - ko će narednog maja podići pehar za šampiona Engleske u fudbalu? 

Anketa

Ko će biti šampion Premijer lige 2019-20?

  • Siti

    29.41% (25)

  • Liverpul

    41.18% (35)

  • Totenhem

    4.71% (4)

  • Junajted

    12.94% (11)

  • Arsenal

    4.71% (4)

  • Čelsi

    5.88% (5)

  • Neko van "top 6"

    1.17% (1)

Ko će biti šampion Premijer lige 2019-20?

Rezultati

Parovi 1. kola:

petak

Liverpul - Norič siti 21.00

subota

Vest hem - Mančester siti 13.30
Bornmunt - Šefild junajted 16.00
Barnli - Sautempton
Kristal Palas - Everton
Votford - Brajton
Totenhem - Aston vila 18.30

nedelja

Lester siti - Vulverhempton 15.00
Njukasl junajted - Arsenal 15.00
Mančester junajted - Čelsi 17.30

Titule prvaka Engleske: Mančester junajted 20, Liverpul 18, Arsenal 13, Everton 9, Aston vila 7, Sanderlend 6, Mančester siti 6, Čelsi 6, Njukasl 5, Šefild venzdej 4, Vulverhempton 3, Lids junajted 3, Hadersfild 3, Blekburn 3, Preston 2, Totenhem 2, Derbi kaunti 2, Portsmut 2, Šefild junajted 1, Vest bromvič albion 1, Ipsvič Taun 1, Notingem forest 1, Lester siti 1.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC