• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zvijer" se igrala, Bosna izgubila

Autor mondo.ba

Jusuf Nurkić je "ostavio" srce na terenu, dominirao u odbrani, još više u napadu, ali je Češka nakon petog faula najboljeg igrača BiH uspjela da u posljednjim minutama slomi "Zmajeve" i plasman na Mundobasket ovjeri u "Skenderiji".

Česi i "Skenderija" su večeras vidjeli zašto je Jusuf Nurkić "Bosanska zvijer"!

Sjajni centar je zabilježio "dabl-dabl" učinak sa 19 poena i 15 skokova i po tri blokade i ukradene lopte, ali statistika, kao i u mnogim životnim sferama, večeras nije u stanju da dočara "strah" koji je bio vidljiv u očima Čeha kada su se u sebi "lomili" da li da krenu na ulaz i "napadnu" bh. gorostasa ili kada bi nekom od nijh pripala ta "muka" da u odbrani pokuša zaustaviti igrača Portland Trejlblejzersa.

Nurkić je i večeras imao veliku pomoć od Džanana Muse i Elmedina Kikanovića, sa kojima je sve do dvije minute do kraja imao pobjedu u "rukama", ali je tada Nurkićev peti faul odsjekao krila "Zmajevima" koji se ponovno nisu snašli u "gustoj" završnici.

BiH - ČEŠKA 80:85 (18:22, 19:16, 23:22, 20:25)!

Gosti su dobro ušli u meč i sredinom prvog kvartala stekli prednost od devet poena razlike, ali "Zmajevi" su se uspjeli konsolidovati i do kraja prve četvrtine prići na četri poena zaostatka (22:18).

Sličan scenario je viđen u drugoj četvrtini.

Česi su nekoliko puta odlazili na sedam poena razlike, ali su u finišu druge dionice izabranici Jasmina Repeše predvođeni Nurkićem zategli "šarafe" u odbrani i na odmor otišli sa zaostakom od jednog poena, 37:38.

Nurkić je nakon povratka sa odmora sjajnom igrom preuzeo tim na "leđa" i poenima sa linije za slobodna bacanja doveo "Zmajeve" u vođstvo u kojem su se ekipe smjenjivale do kraja treće četvrtine kada je uz zvuk sirene Vojteh Hruban pogodio za 60:60.

Česi sredinom posljednje dionice ponovo odlaze na sedam poena prednosti, ali Nurkić ponovo predvodio povratak svog tima. Centar je svoj tim doveo na jedan poen zaostatka, 74:75, zapalio dvoranu koja je ulijevala samopuzdanje cijelom timu.

Ipak, četvrti faul kada je na perimetru "branio" Blejka Šilba krajem treće četvrtine je skupo koštao Nurkića i bh. tim. "Bosanska zvijer" je igru morala da napusti na dvije minute kada mu se u prodoru za faul u napadu "namjestio" Tomaš Šatoranski.

Koliko je Nurkić bio dominantan govori i statistika njegovog rivala na drugoj strani Jana Veselog koji je za 17 minuta na parketu uspio da zabilježi četri poena i isto toliko skokova, ali i pet ličnih greška.

Česi su do kraja u penal završnici mirne ruke i zabilježili pobjedu koja ih vodi na Mundobasket, dok je BiH i skoro izgubila sve šanse da sljedeće godine igra u Kini.

Tomaš Šatoranski je sa 22 poena predvodio Češku, Blejk Šilb je dodao 20, a Vojteh Hruban 17. Pored Nurkića u timu BiH dvocifreni su bili Elmedin Kikanović sa 18 poena, Džanan Musa sa 15 i Edin Atić sa 13 poena.

Bosnia-Herzegovina v Czech Rep. - Highlights - FIBA Basketball World Cup 2019 - European Qualifiers
Izvor: Youtube/FIBA

STRIJELCI

BiH: Nurkić 19, Stipanović, Kikanović 18, Alibegović, Vrabac, Musa 15, Zahiragić, Milošević 6, Hasandić 2, Atić 13, Gegić 2, Lazić 5. Selektor: Jasmin Repeša.

ČEŠKA: Auda 3, Pumprla 2, Hruban 17, Šatoranski 22, Šilb 20, Balvin, Sirina, Peterka, Bohačik 5, Paliža, Veseli 4, Križ 12. Selektor: Ronen Ginzburg.

GRUPA K:

Rusija - Bugarska 77:73
Francuska - Finska 83:67
BiH - Češka 80:85

TABELA:

1. Francuska 7-1
2. Češka Republika 7-1
3. Rusija 4-4
4. Finska 4-4
5. Bugarska 3-5
6. Bosna i Hercegovina 2-6.

NAPOMENA: Na Mundobasket će se plasirati po tri ekipe iz četiri grupe.

TOK UTAKMICE

40' Šilb odlično čita udvajanje bh. odbrane i pronalazi Križa koji zakucava za pet razlike i pobjedu Češke, 80:85.

40' Edin Atić promašuje trojku, ali odličan na ofanzivnom skoku je Kikanović koji pogađa uz faul i koristi slobodno bacanje, 80:83. Tajm aut Češka.

40' Plejmejker Vašington Vizardsa vodi Češku ka pobjedi. Kikanović je promašio oba bacanja, dok je Šatoranski bio siguran oba puta. Tajm aut BiH.

39' Trojka Atića. Sjajan prodor Šatoranskog koji "smiruje" publiku u Sarajevu, 77:81.

39' Musa promašuje otvorenu trojku, Milošević faulom siječe kontru, a Blejk Šilb korisiti slobodna bacanja za 74:79.

38' Strašan udarac za BiH. Jusuf Nurkić napušta parket zbog pet ličnih grešaka uz ovacije publike.

38' Fantastični Nurkić. Kakva partija centra Portland Trejlblejzersa. Najbolji igrač BiH prima loptu ispod koša i sjajno pogađa uz faul i nakon tajm auta koristi slobodno bacanje, 74:75.

37' Kakva blokada Nurkića, bh. centar šut Šatoranskog zasutavlja "bananom" sa dvije ruke, ali Musa je brzoplet u napadu i gubi loptu. Još jedna dobra odbrana BiH koju u poene nakon ulaza i faula sa linije penala pretvara Edin Atić, 71:75.

36' Atić faulira Hrubana na šutu za tri poena, a češki šuter je nepogriješiv. Musa koristi slobodna bacanja na drugoj strani, 68:73.

34' Novo sporo vraćenje u odbranu bh. selekcije kažnjava Blejk Šilb laganim polaganjem, 64:70. Minutu odmora traži Jasmin Repeša.

33' Hruban je previše dobar šuter da ne bi iskoristio prostor koji mu ostavlja bh. odbrana. Ipak, pozitivna stvar za domaći tim je peti faul Jana Veselog kojeg je iz utakmice "Izbacio" Jusuf Nurkić koji koristi jedno slobodno bacanje. Nakon velike borbe za loptu Hruban polaže od tablu, 64:68.

32' Šatoranski koristi "alej ap" dodavanje Hrubana i drma konstrukciju zakucavanjem sa dvije ruke. Već u sljedećem napadu češki plej ponovo poentira nakon slabog vraćanja u odbranu BiH, 63:64.

31' Na parket se vratio Nurkić, a samim tim i problemi za Češku odbranu. Bh. centar vraća minimalnu prednost za svoj tim, 61:60.

-Treća četvrtina-

30' Odlična igra u odbrani BiH. Izabranici Jasmina Repeša pogađaju svaku "rotaciju" i osvajaju novi napad u kojem Stipanović lijepo asistrira Miloševiću za poen prednosti za BiH. Atić u odbrani krade novu loptu i kontranapad završava zakucavanjem sa dvije ruke. Hruban uz sirenu veže svoju treću trojku pa timovi u posljednji kvartal ulaze u egalu, 60:60.

29' Musa ostaje "jedan na jedan" i pogađa trojku u "lice" Križu. U narednom napadu bh. bek pronalazi Aleksandra Lazića koji visokim lukom cijepa mrežicu u "Skenderiji", 56:57.

28' Problemi za BiH. Nurkić na promjeni ostaje na Šilbu i prodor naturalizovanog Amerikanca brani faulom, svojim četvtrim i seli se na klupu,  50:55.

27' Egzibicija Jusufa Nurkića. Bh. centar ide "coast to coast" i odlično podvaljuje loptu Kikanoviću koji od tablu pogađa zicer, 50:53.

26' Hruban pogađa drugu trojku zaredom, ali Kikanović izjednačava rezultat. Potom koševe razmjenjuju Šilb i Musa, 48:48.

24' Šatoranski vraća vođstvo Česima, ali Kikanović troši veliku količinu energije pod košem gostiju postiže svoj 11 poen na meču, 45:46.

23' Hruban ostaje sam i smireno pogađa svoju drugu trojku večeras, 42:41. Tajm aut BiH.

22' Nurkić nastavlja sa sjajnom igrom na oba dijela terena. Prvo u odbrani blokadom zaustavlja Veselog, a potom ga snažnim rolingom na "bloku" baca na parket, pogađa od tablu i koristi dodatno slobodno bacanje, 42:38. Sjajno!

21' Jusuf Nurkić drugo poluvrijeme otvara poenima sa linije za slobodna bacanja. Prvo vođstvo za BiH, 39:38.

STRIJELCI

BiH: Nurkić 9, Stipanović, Kikanović 9, Alibegović, Vrabac, Musa 8, Zahiragić, Milošević, Hasandić 2, Atić 7, Gegić 2, Lazić. Selektor: Jasmin Repeša.

ČEŠKA: Auda 3, Pumprla 2, Hruban 3, Šatoranski 8, Šilb 7, Balvin, Sirina, Peterka, Bohačik 5, Paliža, Veseli 4, Križ 6. Selektor: Ronen Ginzburg.

-Poluvrijeme-

20' Atić dribla preko cijelog terena i onda u punom trku hrabro napada Veselog pod košem i polaže od tablu, 37:38.

19' BiH požrtvovanom igrom dolazi do poravnanja, ali Bohačik postiže trojku za 35:38.

17' Kikanović kapitenski predvodi tim i veže šest poena, a potom "provocira" udvajanja nakon kojeg bh. tim pronalazi u korneru Almira Hasandića koji nakon finte pogađa šut sa distance, 31:34. Tajm aut Češka.

15' Odlična igra "dva na dva" na strani Muse i Kikanovića. Bh. centar se odmotava prema košu i fintom u vazduh podiže Šilba i stavlja loptu na tablu, 25:32. Tajm aut Češka.

13' Blejk Šilb pogađa težak šut sa distance uz prekršaj i koristi slobodno bacanje. Česi imaju vođstvo od starta meča,  a sada prave seriju od 22:29.

11' BiH nastavlja dobru igru sa kraja prve četvrtine. Džanan Musa odlično probija odbranu Češke i polaže loptu u obruč, 20:22.

-Prva četvrtina-

8' Nurkić nastavlja da teroriše unutrašnju liniju gostiju, već je na osam postignutih poena. Šilb prekida njegovu seriju šutom sa distance, 18:22.

7' Veseli ostaje sam nakon prodora Šatoranskog i neometano zakucava. Nurkić odgovara na drugoj strani sa "2+1", 13:19.

6' Repeša nije uspio da minutom odmora prekine seriju gostiju. Križ odlično izlazi iz blokova i postiže trojku. Na drugoj strani Nurkić i Kikanović prave "autoput" za Musu koji polaže loptu u koš nakon lijevog ulaza.

5' Česi prave seriju od 7:1. Hruban pogađa trojku, a Kriz poentira sa distance i potom u kontranapadu pronalazi Bohačika koji zakucava. Poen za BiH postiže Musa sa linije za slobodna bacanja, 8:14. Tajm aut BiH.

4' Na dva poena Šatoranskog trojkom iz kornera odgovara Edin Atić, 7:7.

3' Tomaš Šatoranski je pogodio uz kontakt i iskoristio slobodno bacanje. Nurkić gubi loptu u napadu, ali je Musa odličan u odbrani i krade loptu i potom pronalazi Kikanovića u kontranapadu koji zakucava i diže publiku na noge.

2' Poeni i za BiH. Edin Atić nakon prodora za 2:2.

1' Prve poene na meču postižu gosti, precizan je Jan Veseli, 0:2.

Startne petorke:

BiH: Nurkić, Musa, Lazić, Atić, Kikanović.
ČEŠKA: Veseli, Šatoranski, Bohačik, Križ, Hruban.

NAJAVA

"Zmajevi" su nedavno poraženi u Finskoj (85:81), pa su izabranicima Jasmina Repeše ostale minimalne šanse za nastup na Svjetskom prvenstvu s obzirom da imaju omjer -2:5 i za trećeplasiranim Fincima zaostaju dvije pobjede.

Česi i Francuzi su sigurni sa skorom 6:1, a Rusija i Bugarska imaju omjer 3:4 i zato je Češka "posljednji voz" za zadržavanje nade da će dogodine u Kini igrati i selekcija BiH.

Meč počinje u 20 časova. Ostanite uz MONDO.

Kikanović: Završnica iz Finske model za dalje

Repeša: Moramo biti agresivniji protiv Češke

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC