• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Salin rešetao - "Zmajevi" se ponadali, pa pali

Autor mondo.ba

Bh. košarkaši su u "Metro Areni" na početku posljednjeg perioda zaostajali 21 poen razlike da bi u posljednji minut na leđima Jusufa Nurkića ušli sa tri poena zaostatka, ali snage za veliki preokret nisu imali.

Jasmin Repeša je u uvodu u meč upozoravao na "agresivnu igru Finske u odbrani, skok u napadu i kontranapad", ali njegovi izabranici su ga "čuli" čini se prekasno.

Domaćini su prvenstveno odlično pripremili meč u odbrani i konstantim udvajanjima Jusufa Nurkića i ostaka centarske linije bh. selekciju primorali da igru primarno kreira izvan reketa. Bh. tim se u takvom stanju na terenu nije dobro snašao, što ilustruje podatak od 20 izgubljenih lopti.

Finci su razvili svoju igru, mnogo trčanja, skokova i šuteva za tri poena u kojima je prednjačio Sasu Salin koji je pogodio šest trojki iz osam pokušaja i odveo Fince na 21 poen prednosti na kraju treće četvrtine.

Ipak, usljedio je prkosni povratak selekcije BiH na zaostatak od samo tri poena koji je predvodio Jusuf Nurkić, ali za potpuni preokret je nedostajalo snage, koncentracije i sreće u posljednjem minutu.

FINSKA - BiH 85:81 (22:14, 21:20, 27:15, 15:32).

"Zmajevi" su dobro otvorili meč i igrali poen za poen sve do sredine prvog perioda kada se "zapalio" tandem "Salin-Koponen" i serijom od 11:0 okončao prvi period. Slaba igra bh. tima se nastavila sve do sredine druge četvrtine kada je Jusuf Nurkić po prvi put večeras preuzeo odgovornost i odličnom igrom na oba dijela terena predvodio povratak svog tima na jednocifren zaostatak.

Ipak, u nastavku meča bh. tim nije nastavio u istom ritmu.

"Zmajevi" su Fincima ušli u "mašinu" i treći period izgubili sa 12 poena razlike i u posljednju četvrtinu ušli sa zaostatkom od 21 poena.

Ali opet na scenu stupa Jusuf Nurkić.

Centar Portlanda je uz pomoć Džanana Muse i Elmedina Kikanovića, zakrpio svaku rupu i doveo svoj tim na zaostatak od tri poena, ali su Finci u triler završnici uspjeli doći do pobjede koja BiH vodi daleko od plasmana na Mundobasket.

Naime, bh. selekciji su potrebne sve pobjede do kraja kvalifikacija i da se poklope rezultati ostalih utakmica kako bi se plasirala na Svjetsko prvenstvo.

Sasu Salin je meč završio sa čak 27 poena, Peteri Koponen je dodao 14, a Aleks Marfi 13 poena.

U bh. timu najbolji je bio Jusuf Nurkić koji je zabilježio 20 poena uz 9 skokova za samo 20 minuta na parketu. Džanan Musa je postigao 15, dok je dvocifren bio i Elmedin Kikanović sa 14 poena.

Selekcija BiH sljedeći meč igra u nedjelju protiv Češke u sarajevskoj "Skenderiji" od 20 časova.

Finska - BiH 85-81
Izvor: Youtube/FIBA

STRIJELCI

FINSKA: Anti Kanervo 6, Aleks Marfi 13, Šon Haf 6, Sasu Salin 27, Tuka Koti 2, Peteri Koponen 14, Mati Nutinen 2, Vile Tahvanainen, Mikael Jantunen 4, Aleksander Madsen, Fifi Aido 6, Topias Palmi 5. Selektor: Henrik Detman.

BiH: Jusuf Nurkić 20, Andrija Stipanović, Elmedin Kikanović 14, Amar Alibegović, Adin Vrabac 4, Džanan Musa 15, Darko Talić, Milan Milošević 6, Almir Hasandić 6, Edin Atić 8, Amar Gegić, Aleksandar Lazić 5. Selektor: Jasmin Repeša.

GRUPA "K":

Bugarska - Francuska 74:68
Češka - Rusija 80:78
Finska - BiH 85:81

TABELA:

1. Francuska 6-1
2. Češka Republika 6-1
3. Finska 4-3
4. Rusija 3-4
5. Bugarska 3-4
6. Bosna i Hercegovina 2-5.

NAPOMENA: Na Mundobasket će se plasirati po tri ekipe iz četiri grupe.

TOK MEČA

40' Bh. košarkaši osvajaju loptu, ali Musa u kontranapadu baca prejak pas za Lazića i lopta odlazi u aut. Musa u posljednjem napadu uz sirenu promašuje za tri poena. Pobjeda Finske od četiri poena razlike, 85:81.

39' Musa pogađa jedno bacanje, dok na drugoj strani Aleks Marfi pogađa oba, a Peteri Koponen pogađa sa distance nakon lošeg napada i dvadesete izgubljene lopte za BiH večeras, 85:78.

37' Poenima Muse sa linije penala BiH prilazi na sedam poena zaostatka. Koponen ne pogađa otvorenu trojku iz tranzicije, a Atić je fauliran u kontranapadu i korisiti jedno slobodno bacanje. Nurkić je odličan u skoku i pogađa za dva poena, 81:77.

36' Ponovo dobar period u odbrani za BiH. Zmajevi su uspjeli spustiti ritam i usporiti Fince u napadu. Musa u tranziciji pronalazi Atića u korneru koji pogađa za tri, a Nurkić se izborio za dva slobodna bacanja i spušta zaostatak svoje ekipe na devet poena, 79:70.

35' Nurkić se izborio za poziciju na niskom postu i položio uz faul, a Kikanović je precizan nakon lijepe akcije sa Nurkićem za 79:65. Tajm aut Finska.

34' Aleksandar Lazić pogađa trojku, a Sasu Salin dva slobodna bacanja nakon što je fauliran na šutu, 79:58.

33' Nastavlja se sjajno šutersko veče domačina, ovaj put za tri poena je precizan Hof. Poene za BiH postiže Kikanović nakon prodora i asistencije Muse, 75:55.

31' Finci ne staju. Nova trojka, ovaj put Peteri Koponen, 72:49.

-Treća četvrtina-

30' Vrabac pravi faul u napadu, a Ajdu pogotkom sa distance iz driblinga vodi i Jantunen  flouterom uz sirenu u posljednjem napadu vode Fince na najveću prednost od 21 poena, 70:49. 

28' Musa se probija kroz odbranu Finske i polaže loptu u obruč, ali na drugoj strani odličan centralni pik Finaca koji se vraćaju na četrnaest poena prednosti, 61:47.

25' Nevjerovatni Salin pogađa novu trojku, preko ruke Atića. U sljedećem napadu je fauliran na šutu za tri poena i precizan je sva tri puta, 59:43. Tajm aut BiH.

24' Nova trojka Salina koji već ima 19 poena, 53:41.

23' Odlična akcija BiH. Musa pronalazi Nurkića koji iz kratkog odmotavanja u srcu reketa ispod koša pronalazi usamljenog Vrabca koji pogađa zicer. Ali, na drugoj strani ponovo sjajna kretnja Salina koji koristi blokove i pogađa novu otvorenu trojku, petu iz sedam pokušaja, 51:41.

22' Drugo poluvrijeme poenima otvara Adin Vrabac, a Peteri Koponen na drugoj strani koristi poklon bh. odbrane i pogađa trojku da bi potom precizan bio i Salin, ali za dva poena. Tajm aut Jasmin Repeša.

-Poluvrijeme-

20' Nurkić je fauliran ispod koša i koristi oba slobodna bacanja, a Peteri Koponen se spetljao u posljednjem napadu i nije uputio šut na koš BiH koja na odmor ide sa devet poena zaostatka, 43:34.

19' Musa i Nurkić pogađaju tri od četiri penala, ali Sasu Salin je ponovo izgradio sebi poziciju za šut i pogodio već četvrtu trojku iz šest pokušaja. Na drugoj strani Kikanović pogađa sa poludistance, 43:32.

18' BiH sada "živi" sa linije za slobodna bacanja. Nakon Muse polovičan je i Milošević. Sasu Salin na drugoj strani za trenutak ostaje sam, a odličnom šuteru je to dovoljno za novu trojku, 38:27.

18' Aleks Marfi ostaje sam ispod koša i lagano polaže na drugi obruč, a u sljedećem napadu koristi oba slobodna bacanja, 35:24.

16' Milošević trojkom iz tranzicije nakon nove dobre odbrane najavljuje povratak BiH u meč, 31:23.

14' BiH uspostavlja kontrolu nad defanzivnim skokom i poenima Miloševića i Atića nakon kontranapada pravi mini seriju od 6:0, 31:20. Tajm aut Finska.

13' Seriju Finaca od 16:0 prekida Edin Atić, 31:16.

12' Izuzetno agresivna odbrana Finaca koji udvajaju Jusufa Nurkića i dolaze do lopte, a već u sljedećem napadu pogađaju novu trojku, a nakon faula Nurkića u napadu Kanervo pogađa još jednom za tri poena, 31:14.

11' Drugu četvrtinu trojkom otvara Sasu Salin i produžuje seriju Finaca na 11:0, 25:14. Milan Milošević pravi pet sekundi u napadu. Slabe kretnje bh. bekova koji nisu došli na uručenje svom krilnom centru. Tajm aut Jasmin Repeša.

-Prva četvrtina-

10' Kofi probija prvu liniju odbrane i izbacuje pas za Palmija koji pogađa novu trojku, a u listu strijelaca se upisuje i Marfi. Kikanović pravi faul u napadu, lošu završnicu prve četvrtine za bh. košarkaše upotpunjuje Ajdui koji pogađa zicer za 22:14.

7' Sajan prodor Džanana Muse koji završava laganim polaganjem, 15:14.

6' Slaba odbrana tranzicije BiH i Salin pogađa novu trojku iz kornera, ali Almir Hasandić vraća trojku, 13:12.

5' Milošević gubi loptu u napadu i odmah na drugoj strani Sasu Salin pogađa trojku iz kornera, 10:7.

4' Novi poeni Jusufa Nurkića, ponovo leđima iz lijevog "bloka" izbacuje Kotija i stavlja loptu na tablu. Finci odlično trče "u leđa" bh. košarkašima i odmah dolaze do izjednačenja, 7:7.

2' Koponen pogađa trojku, ali Almir Hasandić uzvraća na drugoj strani, 5:5. Odlična igra u odbrani ekipe Jasmina Repeša, blokade bilježe Edin Atić i Jusuf Nurkić.

2' Musa i Nurkić već imaju po jednu ličnu grešku. Peteri Koponen pogađa nakon odlične kretnje, 2:2.

1' BiH već u prvom napadu dolazi do vođstva. Jusuf Nurkić je primio loptu na "bloku" i odličnom leđnom tehnikom izbacio Kotija i poentirao od tablu. Zanimljivo, na poziciji plejmejkera igra Džanan Musa.

PETORKE

FINSKA: Salin, Koponen, Koti, Nutinen, Jantunen.

BiH: Nurkić, Atić, Vrabac, Musa, Milošević.

NAJAVA

Bh. košarkaši su u ovu fazu kvalifikacija prenijeli osam bodova i zauzimaju posljednje mjesto u novoformiranoj grupi "K" pa je pobjeda protiv Finaca, koji su bez svoje NBA zvijezde Laurija Markanena, od izuzetnog značaja.

BiH u odlučujuće mečeve za plasman na Svjetsko prvenstvo ulazi i sa novim selektorom Jasminom Repešom, koji će volonterski voditi ekipu u septembarskom prozoru kvalifikacija, a za dalje ostaje da se vidi.

Iskusni hrvatski stručnjak će u Finskoj biti bez prvog beka i jednog od najboljih košarkaša Nemanje Gordića, koji se nije odazvao Repeši za ovaj kvalifikacioni ciklus, a ni Vujoševiću za junski.

Repeša je ranije pohvalio igrače koji su pokazali disciplinu, želju i motivaciju da se na najbolji način pripreme za mečeve protiv Finske i Češke, te da neće biti odstupanja od igre koju je potencirao bivši selektor BiH Duško Vujošević koji je zbog zdravstvenih problema odstupio sa mjesta šefa struke.

Selekciju BiH će u naredna dva susreta predvoditi NBA dvojac Jusuf Nurkić - Džanan Musa od kojih se najviše očekuje, a Repeša vjeruje da BiH može ostvariti pobjede protiv Čeha i Finaca.

"To su dvije reprezentacije koje dobro trče, skaču i ako im dozvolimo da razviju svoj sistem igre, imaćemo velike probleme. Moramo odgovoriti na pravi način, ispuniti obaveze, spriječiti kontranapade i skok u napadu, a posebno lagane poene. Mislim da imamo više talenta i kvaliteta u pozicionoj igri", rekao je u analizi protivnika selektor BiH.

Utakmica protiv Finske u Espou počinje u 18 časova, a meč protiv Čeha na rasporedu je za tri dana u sarajevskoj "Skenderiji".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC