• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lešić: Igokein "zvezdaš" sa prstenom Partizana

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Krilni centar Igokee u intervjuu za MONDO govorio o predstojećem meču sa Cedevitom, razlozima pada u posljednjim četvrtinama, opstanku u ABA ligi, "vječitim rivalima" Zvezdi i Partizanu, čuvenoj trojki Dušana Kecmana...

 Sava Lešić intervju za MONDO Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Sava Lešić je ove sezone jedan od najboljih košarkaša Igokee u regionalnom takmičenju sa učinkom od 15.9 poena i sedam skokova prosječno po meču.

Ipak, "igosi" još nisu osigurali opstanak u ABA ligi, prvenstveno sopstvenim greškama i neshvatljivom padu u posljednjim četvrtinama, posebno u prethodnom kolu u Železniku, gdje su ispustili pobjedu kojom bi "kupili mir" pred završnicu sezone.

"Od početka sezone imamo dosta uspona i padova u igri. Posebno u posljednjem meču sa FMP-om, dobro smo otvorili i kontrolisali utakmicu do sedam osam minuta prije kraja kad se pojavila neka naša stara boljka. Ni mi ne znamo razloge, ali sigurno dolazi do pada koncentracije. To nije put kojim bi Igokea trebala da ide. Posebno jer nam predstoje važni mečevi, a prvi od tih je Cedevita u Laktašima", rekao je Lešić na početku razgovora za naš portal.

Zagrepčani pružaju odlične partije u ABA ligi što su demonstrirali u prošlom kolu protiv Crvene zvezde i nanijeli Beograđanima prvi poraz ove sezone.

"Sa pristupom iz posljednje četvrtine sa 'panterima' nemamo šta da tražimo protiv takve ekipe. Opet, s druge strane ako ponovimo partiju iz prve tri četvrtine, možemo da se nadamo da ćemo dobiti šansu. Nesporno je da je Cedevita favorit, u posljednjih 11 kola imaju samo jedan poraz (od Budućnosti u Podgorici), ali mi treba da 'ovjerimo' pobjedu iz Novog Mesta protiv Krke. Svaka naredna utakmica je slamka spasa i siguno da bi nam pobjeda skinula teret s leđa pred kraj sezone. Neće biti nimalo lako, ali jedino uz kontrolu igre možemo da se nadamo iznenađenju. Ne treba previše da mislimo o protivniku već da se skoncentrišemo na našu partiju".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Na ruku Aleksandrovčana nikako ne ide tradicija, s obzirom da je u dosadašnjih 14 međusobnih mečeva, 12 puta slavila Cedevita, a "igosi" jednom dobili u Laktašima i to 2013. godine. Posljednji trijumf Igokea je izborila prije dvije sezone u Zagrebu...

"Ne možemo da definitivno da najavimo pobjedu, ali nikog u Laktašima ne dočekujemo sa bijelom zastavicom. Moramo da pružimo žestok otpor i ako nam se ukaže šansa za trijumf, da ga iskoristimo uprkos što je Cedevita u boljoj poziciji od nas. Međusobni skor je isto na njihovoj strani, imaju takođe imperativ pobjede zbog plasmana na Fajnal-for. Poslije ispuštene pobjede u Železniku, nama nije najbolji momenat za meč sa Cedevitom, ali moramo da pokažemo zube i da ako postoji ijedan procenat šanse za pobjedu da ga iskoristimo".

Lešić je u karijeri branio boje 12 klubova a to su: Vizura, Superfund, Partizan, Crvena zvezda, Himik, Radnički Kragujevac, Jenisej Krasnojarsk, Union Olimpija, Ređana, Mega Leks, Etinger Roketsi i Igokea.

Prema njegovim riječima, ABA liga je ove sezone poprilično ujednačena i praktično "pola lige" se bori za opstanak, a ključni mečevi kući sa Mornarom i Zadrom...

"U preostalih pet kola moramo da napravimo što bolji skor. Malo nam na ruku ide što nam Mornar i Zadar, direktni konkurenti dolaze u goste, međutim, ove sezone ABA liga je dosta izjednačena i bilo je mnogo iznenađenja. Bukvalno pola lige se bori za opstanak i razlika je u jednoj ili dvije pobjede. Biće dosta zanimljivo, a s druge strane na klubovima je veliki pritisak. Mislim da će biti neizvjesno do posljednjeg kola, ali najbolje bi bilo da priču oko opstanka završimo prije posljednje utakmice. Teški mečevi, ali nema kukanja, sami smo sebe stavili u tu situaciju i iz nje moramo da se vadimo. Da li će to biti u ovom ili nekom narednom kolu, to ćemo da vidimo".

Nije želio ni na koji način da istakne svoj odličan individualni učinak jer Igokei i ne ide najbolje...

"Iskreno, previše ne obraćam pažnju na lični učinak jer sam prvenstveno u službi ekipe i pokušavam da pomognem koliko mogu da pobjeđujemo. Košarka je kolektivni sport, nije kao tenis, pa neke moje dobre partije nisu ispraćene pobjedama tima. To mi ne daje za pravo da se radujem zbog dobre statistike. Ona će doći do većeg izražaja, ako Igokea ostvari uspjeh".

SLUČAJNO BROJ 12, ZBOG VUKA DOŠAO U LAKTAŠE

"Nije mi bila namjera da nosim 12 na dresu jer je Igokea 12. klub u karijeri. Slučajno se 'potrefilo', a došao sam iz sportskih razloga. Klub je na visokom nivou, a tu je i kapiten Vuk Radivojević s kojim sam sarađivao u Crvenoj zvezdi i on je jedan od razloga zbog kojih sam stigao u Laktaše".

A taj uspjeh bi osim opstanka na Jadranu, mogla da bude i titula šampiona Bosne i Hercegovine, pod uslovom da se razriješi situacija sa Košarkaškim savezom BiH i omogući nastup "igosima" u plej-ofu.

"Generalno, moje mišljenje je da ni Savezu ni Igokei ovakva situacija ne odgovara. Nadam se da će do kraja ABA lige uspjeti da postignu dogovor da igrači i uopšte košarka ne ispaštaju. Vjerujem da će se pronaći neko razumno rješenje. Nama igračima bi bilo lijepo da igramo plej-of i probamo da vratimo trofej u Laktaše. Naravno, to ne zavisi od nas, već ćemo poštovati stav kluba. Šta će se dešavati, pokazaće vrijeme".

Igokea za kompromis sa KS BiH

Lešić je rodom iz Knina, gdje je prije rata gotovo cijeli grad navijao za Crvenu zvezdu.

"S obzirom da sam iz Knina, gdje je prije živio jako mali procenat navijača Partizana, od malena sam navijao za Crvenu zvezdu, ali samim tim što sam igrao za Partizan, koji mi je dosta pomogao u karijeri, kao profesionalac sam davao uvijek maksimum. Nije bitno čiji ste navijač već koliko se dajete na terenu. Iako navijam za Zvezdu mnogo poštujem Partizan i ne mogu nikad ništa loše da kažem za crno-bijele".

Uostalom sa crno-bijelima je osvojio i šampionski prsten regionalnog takmičenja na čuvenom Fajnal-foru u Zagrebu 2010. godine.

"Sigurno je u pitanju istorijska utakmica na kojoj nisam bio među 12 igrača, ali sam bio prisutan u Zagrebu. Taj meč će pamtiti svaki navijač u Srbiji, ne samo Partizana. Vjerovatno svaki ljubitelj košarke zna za tu pobjedu i čuvenu trojku Dušana Kecmana i kako se osvojila titula. To je bio vrhunac jedne sjajne priče u Partizanu što se tiče osvojenih trofeja, te sezone se išlo na Fajnal-for Evrolige u Parizu, osvojena je ABA liga i 'dupla kruna' u Srbiji. Taj Kecmanov koš bio je kruna jednog velikog rada crno-bijelih", zaključio je Lešić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC