• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Totenhem je bio prvi engleski klub sa evropskim peharom

Autor mondo.rs

"Pevci" imaju tradiciju igranja u evropskim kupovima. U vitrinama londonskog kluba sijaju dva trofeja Kupa UEFA i jedan Kupa kupova. Fali samo jedan…

Totenhem treću titulu šampiona Engleske čeka skoro šest decenija. Poslednju od dve osvojio je 1961. godine i već narednog leta debitovao je u Kupu šampiona, jer kada se dekadu ranije prvi put popeo na pijedestal engleskog fudbala, UEFA još uvek nije bila ustanovila takmičenje za klupske šampione svojih članica.

"Pevci" su te sezone bili blizu evropskog trona, ali je san u tituli prvaka Starog kontinenta raspršila Benfika u polufinalu. Portugalci su na Da Lužu pobedili 3:1, dok je u revanšu na Vajt Hart Lejnu pred 65.000 gledalaca bilo 2:1 za Engleze.

Totenhem je posle polufinala Kupa šampiona igrao još tri evropska finala, osvajao trofeje, ali se u društvu najboljih klubova Evrope nije našao sve do sezone 2010/2011, kada ga je Real Madrid zaustavio u četvrtfinalu nakon dva poraza (0:1 i 0:4).

Praktično, "pevci" su iz petog pokušaja stigli do prilike da se bore za evropsku titulu, jer im je posle jednog nastupa u KEŠ-u ovo tek četvrti pokušaj u Ligi šampiona, treći uzastopni. Pre dve godine posle grupne faze preselili su se u Ligu Evrope, dok ih je prošle Juventus eliminisao u osmini finala (1:2 i 2:2).


Kuriozitet predstavlja činjenica da je Totenhem do finala stigao preko sve samih bivših prvaka Evrope i jednog tima koji je već potrošio milijarde angažujući najskuplja pojačanja kako bi u svom muzeju istakao "ušati pehar".

Istorija u 96. minutu: IPAK TOTENHEM U FINALU!

U Grupi B pobedio je Inter (1:0) i PSV Ajndhoven (2:1). Izgubio je od Intera (1:2) i Barselone (2:4) i igrao nerešeno sa Holanđanima (2:2) i Špancima (1:1). U osmini finala pregazio je Borusiju Dortmund (3:0 i 1:0), u četvrtfinalu eliminisao je na spektakularan način Mančester siti (1:0 i 3:4), a u polufinalu, u završnici za infarkt, Ajaks (0:1 i 3:2).


Sve u svemu, čak 14 titula prvaka Evrope je ostalo iza londonskog kluba, a još pet je pred njim…

Slavu trofejnog menadžera Bila Nikolsona posle šest decenija ozbiljno je ugrozio Maurisio Poketino. Argentinac se do sada nije proslavio osvajanjem trofeja, ali je klub doveo na korak od onog najvećeg. Vođeni čuvenim Nikolsonom "pevci" su u periodu od 1958. do 1974. doživeli zlatnu eru. Osvojili su "duplu krunu" 1961. i još dva FA kupa 1962. i 1967. U tom periodu stigli su i do prva dva pehara u Liga kupu – 1971. i 1973, ali i zablistali u Kupu UEFA i Kupu kupova.

Anketa

Koji od ova dva podviga je po vama veći?

  • Liverpulov

    75.9% (63)

  • Totenhemov

    9.64% (8)

  • Nema razlike

    14.46% (12)

Koji od ova dva podviga je po vama veći?

Rezultati

Totenhem je 15. maja 1963. deklasirao Atletiko Madrid u finalu Kupa kupova i tako ušao u istoriju evropskog i engleskog fudbala. Bio je to prvi UEFA trofej za jedan britanski klub.

Na De Kajpu u Roterdamu savladao je Madriđane sa čak 5:1. Te večeri blistao legendarni napadač Džimi Grives. Posle veličanstvene četiri godine na susednom Stamford Bridžu, gde je za Čelsi odigrao 157 utakmica i postigao 124 gola, kao i jednogodišnjeg izleta u Milanu i devet pogodaka za "rosonere" na 12 utakmica, vratio se na Ostrvo i ispričao najlepšu priču u dresu Totenhema. Odigrao je za "pevce" 381 meč u svim takmičenjima i dao 266 golova, dva u finalu protiv Atletika.

Totenhem
Izvor: YouTube


Bio je jedini fudbaler sa Vajt Hart Lejna kojeg je selektor Alf Remzi izabrao u pohodu na svetsku krunu 1966.

Totenhem je postao i prvi klub koji je osvojio Kup UEFA. Takmičenje je 1972. preimenovano (nekadašnji Kup sajamskih gradova), a u finalu su se sastali Totenhem i Vulverhempton. Trofej je posle dva meča (1:1, 2:1) završio u Londonu, baš kao i u sezoni 1983/1984, kada su Englezi tek posle penala bili bolji od Anderlehta.

Te sezone su "pevci" u polufinalu zaustavili Hajduk iz Splita posle sjajnog dvomeča. Na Poljudu je bilo 2:1 za Splićane, a u Londonu 1:0 za Totenhem.

Inače, Totenhem je u evropskim kupovima igrao i protiv beogradskih timova. Ne tako davno, Poketinova četa gostovala je u grupnoj fazi Lige Evrope (sezona 2014/2015) na stadionu u Humskoj ulici, gde je u odličnom meču sa Partizanom odigrala 0:0. Na Vajt Hart Lejnu je bilo 1:0. Crvena zvezda je uspela u revanšu 3. kola Kupa UEFA da pobedi "pevce" u Beogradu 1:0, ali to posle 0:2 u prestonici Engleske nije bilo dovoljno za plasman u narednu rundu.

Totenhem Partizan
Izvor: YouTube


Najznačajnije utakmice u Evropi sa ovogodišnjem finalistom Lige šampiona odigrao je treći beogradski klub – OFK Beograd. "Romantičari" su bili pretposlednja prepreka "pevcima" na putu ka trofeju Kupa kupova. Englezi su pobedili u obe utakmice (3:1 i 2:1).

Totenehm Red Star
Izvor: YouTube


Zanimljivo da nijedan klub iz stare Jugoslavije nije uspeo da prođe Totenhem u evro kupovima. Hajduk je čak tri puta eliminisan (četiri poraza i dve pobede), a Dinamo Zagreb je grupnoj fazi u Ligi Evrope 2008/2009 ubedljivo savladan u Londonu (4:0).

OFK Beograd
Izvor: YouTube


Totenhem je u Evropi odigrao 223 utakmice, pobedio je 121, izgubio na 52, dok je 50 završeno nerešeno. Postigao je 463 gola i primio 231.

Najelitnijem takmičenju ima skor od 22 trijumfa, devet remija i 15 poraza…

Totenhem ima šansu da 1. juna na stadionu Vanda Metropolitano u Madridu pobedi Liverpul, postane po prvi put prvak Evrope i treći engleski klub sa sva tri evropska trofeja. Za sada od Ostvljana "tripletu" imaju Čelsi i Mančester junajted.  

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC