• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISPRAVKA Christian Schmidt nije “takozvani visoki predstavnik”

Autor Dragana Božić

Ispravka vesti o reagovanju na Šmitovi izjavu

 Reakcije političara iz Srpske na Šmitovu odluku Izvor: MONDO/Samir Cacan

Portal MONDO preneo je pisanje RTRS sa naslovom "Oštra reagovanja iz Srpske na Šmitovu odluku" i tom prilikom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita nazvao "nemačkim diplomatom" i "nelegitimnim predstavnikom", čime je doveden u pitanje legitimet i legalitet aktuelnog visokog predstavnika.

Odluka visokog predstavnika da suspenduje ovaj zakon izazvala je burne reakcije pojedinih zvaničnika/ca u RS, koji/e su tvrdili/e da je odluka nelegitimna i naglašavali/e da Schmidta “ne priznaju” kao visokog predstavnika.

Pojedini mediji među kojima je i MONDO su izvještavali o Schmidtovoj odluci, podržavajući u svojim izvještajima stavove vladajuće koalicije u RS i dovodeći u pitanje legitimitet i legalitet aktualnog visokog predstavnika.

Izvještavajući o Schmidtovoj odluci da suspenduje entitetski Zakon o nepokretnoj imovini, mnogi portali iz Republike Srpske i Srbije su Schmidta opisivali kao “njemačkog političara” ili “njemačkog diplomatu”.

U člancima javnih medija RTRS-a i Srne, čije je pisanje preneo MONDO, sintagma “njemački diplomata” koristila se u gotovo svakom članku u kojem se spominje Krisitjan Šmit.

Korištenjem formulacije “njemački diplomata” nastoji se minimizirati Šmitov utjecaj i negirati značaj funkcije koju on obavlja. Ovakvim pristupom, čitateljima/kama se daje nepotpuna informacija te im se nameće zbunjujuće pitanje o tome zašto i kako bi strani diplomata mogao suspendovati domaći zakon.

U skladu sa stavovima vladajuće koalicije u RS, a u suprotnosti sa činjenicama, mediji među kojima je i MONDO na ovaj način u svojim člancima izbjegavaju priznati da Christian Schmidt ima legitimitet kao visoki predstavnik u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE