Kuhinja

Rolovani svinjski file punjen pistaćima

Autor Vesna Kerkez

Rolovani svinjski file punjen pistaćima je poput jela iz restorana, vrlo delikatnog ukusa.

Rolovani svinjski file punjen pistaćima
Izvor: prt scr / yt/ allrecipes

Sastojci:

  • 560 g svinjskog filea, isječenog
  • 120 g pečenih slanih pistaća
  • 3 kašike senfa
  • 1 puna kašika vrlo sitno isjeckanog bijelog luka
  • 2 kašičice meda
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 prstohvat mljevene paprike
  • 2 kašike prezle
  • 1 kašika ulja

Za sos:

  • 2 kašike sirćeta
  • 120 ml pilećeg bujona
  • 1 kašika hladnog putera
  • 1 prstohvat soli, ili po ukusu
  • sjeckani svjež vlašac, za ukras
Napravite sos sa lukom:

Zagrijte ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Ubacite jedan isjeckani crni luk i pržite oko 5 minuta. U 450 ml bujona po izboru rastopite 60 g brašna na vatri, zasolite i pobiberite, pa pomiješajte sa lukom.

Recept za rolovani svinjski file punjen pistaćima:

Kako biste napravili svinjski file, prvo stavite svinjetinu na dasku za sječenje i očistite ga. Isjecite meso tako što ćete sjeći po dužini, ali nemojte da ga isječete do kraja. Stavite meso na komad najlonske folije i prekrijte drugim komadom folije. Izlupajte ga čekićem za meso. Pokrijte i stavite u frižider dok pripremate ostalo. Pistaće krupno isjeckajte i ostavite sa strane.

U maloj činiji pomiješajte senf, bijeli luk, med, so, crni biber i mljevenu papriku, i dobro promiješajte kašikom dok se ne sjedine. Zagrijejte rernu na 220 stepeni C. Izvadite meso iz frižidera na dasku za sječenje, dužom stranom okrenutom prema vama. Dodatno ga izlupajte da biste dobili pravougaoni oblik. Rasporedite mješavinu senfa ravnomjerno po površini, pospite senf ravnomjerno prezlama, a zatim sa pistaćima.

Pročitajte još

Svinjetinu čvrsto urolajte, tako da šav bude na dnu. Kuhinjskim kanapom vežite meso. Dodajte ulje u tiganj i podesite temperaturu na srednju. Kada je ulje vruće, stavite rolat i pržite okrećući, oko 4 minuta ukupno. Pecite rolat u zagrijanoj rerni, oko 16 do 20 minuta. Izvadite tiganj iz rerne. Svinjetinu prebacite na tanjir, pokrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta.

U međuvremenu, kako biste napravili sos, vratite tiganj na šporet na jaku vatru, zalijte sirćetom i bujonom. Pustite da provri na jakoj vatri. Kada oko 75% tečnosti ispari, a smjesa se malo zgusne, isključite toplotu i dodajte hladan puter i miješajte dok se ne istopi. Začinite prstohvatom soli i držite na toplom. Rolat isjecite, prelijte sosom i pospite vlašcem. Uživajte! 

(MONDO/StvarUkusa)