Kuhinja

Rusku salatu smislio je Belgijanac: Evo kako da uvijek bude svježa, ukusna i bogata

Autor Vesna Kerkez Izvor mondo.ba

Ruska salata je nezaobilazna na slavama, Novoj godini i rođendanima. Iako djeluje jednostavno, postoji nekoliko trikova zahvaljujući kojima će biti kremastija, svježija i gotova za dvostruko manje vremena.

Izvor: Shutterstock

Iako je kod nas poznata kao "ruska", u originalu se zove Olivier salata, po belgijskom kuvaru Lucienu Olivieru koji ju je sredinom 19. vijeka osmislio u Moskvi. Prvobitno je bila luksuzno jelo sa kavijarom, jastogom i kaprama, ali je tokom vremena dobila jednostavniju, kućnu verziju kakvu danas poznajemo.

Najveća prečica u pripremi je korištenje gotove smrznute mješavine za rusku salatu. Kuvanje traje svega nekoliko minuta, a povrće ostaje jednako ukusno kao kad se ručno sjecka. Važno je da se povrće ocijedi dobro kako salata ne bi bila vodenasta.

Krompir je ključ: ako želite bogatiji ukus, skuvajte ga u kori i tek onda isjeckajte. Ovako ostaje čvrst i ne pretvara se u kašu. Dodatni trik je da se povrće nakon kuvanja malo ohladi u frižideru — majonez se tada mnogo bolje "veže".

Majonez je srce ruske salate. Ako želite laganiju varijantu, pola majoneza možete zamijeniti gustim jogurtom ili kiselom pavlakom. Oni koji vole klasičan ukus mogu dodati kašičicu senfa ili par kapi limuna za svježinu.

Sitno sjeckane kisele krastavce obavezno dobro iscijedite prije miješanja, a jaja dodajte na kraju, kako se ne bi pretvorila u kašu. Za efektniji izgled, dio sastojaka ostavite za dekoraciju vrha.

I na kraju — ruska salata je najbolja kad se dobro rashladi, pa je poželjno napraviti je barem nekoliko sati prije posluživanja.