• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival animiranog filma u Banjaluci: Izdvojeni studentski filmovi, na repertoaru i "Šaptač" (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nakon jednogodišnje pauze Međunarodni festival animiranog filma "BANJALUKA 2023" vratio se na velika vrata pred banjalučku publiku i to bogatim i raznovrsnim programom.

 395072663_897248101897700_2029809907361347378_n.jpg Izvor: Promo

15. izdanje Festivala svečano je otvoreno večeras, a tokom šest dana biće prikazano više od 140 animiranih filmova u takmičarskim i pratećim programima.

"Novina ovogodišnjeg Festivala je izdvajanje kategorije studentskog animiranog filma kao zasebnog programa, što će biti posebno aktraktivno za studente animiranog filma. Veliki takmičarski program standardno predstavlja presjek najznačanijih animiranih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na najpoznatijim svjetskim festivalima animacije", rekao je direktor Festivala Goran Dujaković.

Izvor: Promo

U Velikom takmičarskom programu, dodao je, biće prikazan i jedan film iz Bosne i Hercegovine, Shaptach (Šaptač) u režiji i animaciji Mladena Đukića, profesora animiranog filma na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Na samom otvaranju Festivala prikazana su dva kratka animirana filma nastala na radionicama animiranog filma koje su organizovane sa djecom iz Banjaluke.

Izvor: Promo

Prvi je rezultat rada projekta koji provodi Asocijacija za vizuelne umjetnosti FENIX ART (koja i organizuje Festival), a pod mentorstvom profesioalnog animatora Žane Forca u tehnici pijeska, a drugi je realizovan u organizaciji Društva animacije u Republici Srpskoj (DARES).

Otvaranju Festivala animiranog filma prethodila je izložba stripova Krešimira Zimonjića, koja je postavljena u Kulturnom centru Banski dvor, a tokom Festivala biće prikazana i retrospektiva animiranih filmova ovog autora, veterana tzv. mlade generacije autora Zagrebačke skole crtanog filma.

Pred publikom je šest sadržajno bogatih festivalskih dana, a sve projekcije biće upriličene u Sinepleksu „Palas“.

Organizaciju ovogodišnjeg Festivala finansijski su Audio-vizuelni centar Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Izvor: Promo

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop