• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Nazovimo to ljubav" u MSURS

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Izložba Brede Beban „Nazovimo to ljubav“ otvorena je u četvrtak u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

 Izložba "Nazovimo to ljubav" u MSURS Izvor: mondo.ba

Postavka obuhvata rad poznate umjetnice nastao nakon egzila u London početkom devedesetih, a ljubitelji umjetnosti imaju priliku da vide neke od njenih najpoznatijih video instalacija, kratkih umjetničkih i dokumentarnih filmova, ali i veoma interesantne fotografije.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Vojvodine i jedan od kustosa koji su radili na ovoj izložbi, Svetlana Mladenov osvrnula se u razgovoru za naš portal na svoj prvi susret sa Bredinim radom.

Izvor: mondo.ba „Bredu i njen rad poznajem dugo, osamdesetih je ona mnogo izlagala i svi su je znali. Počela kao slikar, to joj je prva vokacija, bila je jako poznat slikar transavangarde osamesetih godina, i vrlo brzo se prebacila na nove medije. Ona je bila stanovnik ne samo cijelog Balkana nego i cijelog svijeta. Saznanje o njenom radu i tome šta joj se dešava izgubili smo kada je otišla u egzil početkom devedesetih godina, kada je počelo njeno putovanje po svijetu i život u Londonu. U egzilu je najviše radila video radove, instalacije, fotografije, kratke umjetničke filmove, performanse i sl.“, prisjetila se Svetlana Mladenov.

Prema njenim riječima, rad na ovoj postavci pomogao joj je da bolje upozna Bredu Beban, čije je stvaralaštvo istinski fascinira.

„Kada nam se pružila prilika da Bredin rad izložimo kod nas, mislili smo da organizujemo izložbu manjeg obima, u okviru koje ćemo da akcentujemo samu autorku. Ali tokom rada na izložbi ambicije su počele da nam rastu. To govori mnogo o samoj Bredi – koliko je voljela život i ljude. Ljudi, obradovani saznanjem da radimo na njenoj izložbi, počeli su da donose njene radove, dokumentaciju i tako je Breda povezala mnoge gradove, cijeli region i brojne ljude od Ljubljane do Atine, Trsta, Zagreba, Londona, Banjaluke, Novog Sada, Beograda... Tako smo skupili mnogo njenih radova nastalih od kada je otišla u egzil, pa do njene smrti“, ističe Svetlana Mladenov.

Izvor: mondo.ba Svetlana kaže da je Bredin rad jednako oduševio i kao kustosa i kao osobu.

„Imala sam sreću da se zateknem u Londonu u toku jedne njene značajne izložbe i bila sam jako ponosna na nju. Tokom rada na izložbi shvatate zašto je Breda tako privlačna – ona se bavi temama koje zanimaju svakog čovjeka, govori o ljubavi, smrti, prijateljstvu, o ratu iz vizure porodica, o posljedicama rata na čovjeka. Osim toga, iz tog se vidi koliko je ostala je vezana za Balkan, koji je mogla da sagleda samo sa te distance na kojoj se našla“, naglasila je naša sagovornica.

Da bi kvalitetno doživjeli postavku koja će u Banjaluci biti otvorena do 22. avgusta, potrebno je nekoliko sati – sigurni smo da ćete i vi ostati fascinirani bogatstvom duha umjetice, raskoši njenog talenta i toplinom s kojom je vidjela ljude.

Izvor: mondo.ba Na raspolaganju vam je 17 video radova, video instalacija i umetničkih filmova, uz dva fotografska projekta: ciklus “Arte Vivo” (2008-2011), koji obuhvata 10 fotografija u koloru, i seriju “I lay on the bed waiting for his heart to stop beating” (Ležim na krevetu čekajući da se njegovo srce zaustavi), sa 36 fotografija u koloru snimlјenih od 1991 do 1997. godine.

Na samom početku putovanja kroz izložbu, shvatićete koliko je muzika bila važna Bredi Beban i koliko nije mogla da funkcioniše bez nje. Posebno valja istaći način na koji je ova svestrana umjetnica vidjela žene kroz svoj rad – viđene Bredinim očima žene su uvijek snažne, samosvjesne, nikom potčinjene, ravnopravne s muškarcima.

Osim Svetlane Mladenov, kustosi ove snažne i impresivne izložbe su Gordana Dobrić i Sarita Vujković.

...
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop