• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor: Oslikan mural "Transformacija"

Autor SRNA

Grad Prijedor dobio je svoj drugi mural u okviru projekta "Prijedor - grad murala", koji realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedor (ULUP).

Mađarski umjetnik Atila Samoži u protekla četiri dana slikao je na fasadi jedne zgrade u centru grada mural "Transformacija" kojim je među 104 prijedloga pobijedio na drugom međunarodnom konkursu za najbolji mural u gradu na Sani "Paola de Maninkor".

"Veoma sam zadovoljan organizacijom posla, prijemom kod građana Prijedora koji su gledali kako mural nastaje, gostoprimstvom domaćina i rezultatom rada. Mural izgleda bolje nego što sam očekivao. Kad se napravi skica na papiru, nikad se ne zna kako će izgledati na zidu, ali sada kada je završen, veoma sam zadovoljan", rekao je Samoži novinarima u Prijedoru.

...
Izvor: YouTube


Mađarski umjetnik Atila Samoži renomirani je muralista i strit-art umjetnik nastanjen u Berlinu, član svjetski poznate strit-art grupe "Vird", kao umjetnik poznatiji pod imenom Vidam.

Studirao je grafički dizajn na u Berlinu, po završetku studija osnovao je grafički studio, a bavi se i di-džejingom i muzičkom produkcijom. Radio je murale u Berlinu, NJujorku, Amsterdamu, Parizu, Sao Paolu i drugim gradovima.

Nagradu "Paola de Maninkor", nazvanu po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, čine plaketa, novčana nagrada od 3.000 KM i mogućnost oslikavanja jedne fasade u gradu pobjedničkim radom.

 Oslikavanje murala u Prijedoru podržali su Udruženje "Program Prijedor" iz Italije, Fondacija "Arselor Mital", "Fortis" grupa, Elektrodistribucija Prijedor, Željeznice Republike Srpske i Javna ustanova "Centar za prikazivanje filmova" Prijedor, te brojni privatnii preduzetnici.

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural "Paola de Maninkor" pobijedio je "Šeširdžija" akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke. Oslikan je prošle godine na zidu visokom 12 metara u šetališnoj zoni u Prijedoru i ubrzo postao prepoznatljiv simbol grada.

Svečano otvaranje novog gradskog murala najavljeno je za idući petak, 5. septembra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop