• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO pozorišna preporuka: „Pravednici“

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Predstava „Pravednici“, koja je u Narodnom pozorištu Republike Srpske premijerno izvedena u martu ove godine, a koja je na repertoaru i u novoj sezoni, postavlja neka pitanja na koje odgovor traži i savremeno društvo.

Alber Kami je “Pravednike“ napisao inspirisan istinitim događajima iz Moskve, odigranim početkom 20. vijeka. Režiju potpisuje Bojana Lazić, a dramaturgiju Rade Simović.

Grupa mladih ljudi, okupljenih oko zajedničke ideje, preispituje sopstvene granice, postavlja pitanja sebi i publici i nudi odgovore koji mogu, ali ne moraju da budu tačni. Gledajući predstavu zapitaćete se koja je razlika između terorizma s početka 20. i 21. vijeka, jesmo li kao društvo uopšte napredovali, ili smo samo za sto godina izgubili čast i ideologiju, otvrdnuli i postali imuni na život, ljubav, ljepotu.

Da li se smrt dvoje djece može pravdati boljim životom hiljada druge djece? Da li je ideja važnija od ljubavi, jesu li revolucionari utopisti ili ubice... Ovo su samo neka pitanja koja će vam proći kroz glavu gledajući predstavu, a na kraju, razmislite, imate li ideale za koje ste spremni da umrete.

Junaci naše predstave odabrali su čast umjesto priznanja, odabrali su ideju umjesto ljubavi i postavili ideologiju iznad svega ostalog. Anja Ilić odlično je iznijela ulogu Dore Dulebove, jedine žene u grupi i simbola jednakosti u vrijeme kada je nejednakost bila svakodnevna.

Ivana Kaljajeva igra odlični Vladimir Đorđević, šefa grupe Borisa Anenkova dosljedno je otjelotvorio Aleksandar Stojković, a u ulogama Stjepana Fjodorova i Alekseja Vojnova odlično su se snašli Željko Erkić i Zlatan Vidović.

Veoma upečatljivu ulogu ima Nataša Ivančević koja nam je dočarala dileme i bol Velike vojvotkinje, a Gorana Jokića u ovoj predstavi gledamo kao Skuratova, predstavnika izvršne vlasti koji jasno daje do znanja da ne preza od bilo čega, ali negdje u pozadini naslućuje se da razumije mladog revolucionara Kaljajeva i njegove motive.

Nađa Knežević i Filip Babić igraju nećake Velike vojvotkinje i cijelom komadu daju jednu manje čemernu dimenziju, na način na koji djeca unesu boje i u najsivlji kontekst.

Raskošna kostimografija za koju se pobrinula Ivana Jovanović čini iskustvo gledanja ove predstave autentičnim, a scenografija Nevene Milašinović je efektna, podređena priči i u potpunosti ispunjava zadatak – da bude odličan okvir za jednu duboku, slojevitu i aktuelnu priču, priču o „Pravednicima“.

Kompletan repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske potražite na OVOM LINKU, a više informacija na zvaničnoj internet stranici.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hana

Sramota je što ova predstava ne može da privuče ni 50 ljudi u pozorište, a za cajke se otimaju da uđu.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop