Kultura

Završen 16. Zaplet: Trijumf predstave „Kako sam naučila da vozim“ (FOTO)

Autor Dragana Božić

Predstava „Kako sam naučila da vozim“ Hartefakt pozorišta u Beogradu u režiji Tare Manić proglašena je najboljom na 16. Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" koji se održao od 20. do 26. oktobra 2024. godine.

Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

"U svim svojim segmentima predstava na jako suptilan i nježan način tretira izuzetno bolnu temu. Rediteljka, zajedno sa glumcima, koji su integrisani sa publikom i jedni drugima čine direktne partnere, uspijeva da, eliminacijom klasičnih pozorišnih sredstava, ispriča osjetljivu i traumatičnu priču, koja nas sve vrijeme drži u emotivnom naboju i na samom kraju suoči sa uzrocima mehanizma zlostavljanja", obrazloženje je odluke stručnog žirija u čijem sastavu je bio Mladen Šukalo, profesor teatrolog, Belinda Stijak, glumica i Nikola Bundalo, reditelj.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Marta Bogosavljević za ulogu Malecke u predstavi „Kako sam naučila da vozim“ Hartefakt pozorišta u Beogradu.

"Minimalnim glumačkim sredstvima Marta Bogosavljević, bez spoljnih elemenata, kreira uvjerljivo lik tinejdžerke “Malecke”, u njenim različitim životnim dobima, kroz nezahvalnu nelinearnu fragmentarnu dramaturgiju. Takođe, oživljava i ostale aktere drame, i koliko god oni bili tipovi daje im određenu psihološku crtu. Njen zadatak je utoliko zahtjevniji, budući da publiku koristi kao direktne partnere u igri", mišljenje je žirija.

Svetozar Cvetković osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu Teče u predstavi „Kako sam naučila da vozim“ pozorišta Hartefakt.

"Svetozar Cvetković je pokazao suvereno vladanje dramskom situacijom i svim aspektima koje nudi dramaturški zahtjev i rediteljski poduhvat u svedenom scenskom prostoru. Posebno se ističe podupiranje partnerke u izuzetno složenoj igri. Lik Teče gradi slojevito, emotivno i uvjerljivo, te publiku, do samoga kraja, drži na ivici empatije", stoji u odluci.

Najbolja mlada glumica, po odluci žirija, je Vanja Jovićević za ulogu Mire u predstavi „Mislim da treba da razgovaramo“ Gradskog pozorišta Podgorica, dok je najbolji mladi glumac odlukom žirija Miroslav Sinkić za ulogu Branka Marića u predstavi „Kauboji“ pozorišta Prijedor.

U okviru pratećeg programa održani su razgovori sa glumcima Svetozarom Cvetkovićem, Nebojšom Ilićem i Draganom Mićanovićem, a posjetioci su mogli uživati i u izložbi fotografija Aleksandra Čavića.

Festival Zaplet ove godine održao se pod sloganom "Punom parom".

(Mondo)