• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kramer protiv Kramera" na Zapletu: Kako smo došli dovde? (FOTO, VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nekoliko stolica, jedna lutka i troje fantastičnih glumaca - to je sve što je potrebno da se ispriča priča stara koliko i brak i važna kao porodica.

 Kramer protiv Kramera BDP na festivalu zaplet Izvor: Aleksandar Čavić/GP Jazavac

U okviru četvrte festivalske, a treće takmičarske večeri, u srijedu je na banjalučkom Festivalu glumca "Zaplet" odigrana predstava Beogradskog dramskog pozorišta "Kramer protiv Kramera".

Ovu pozorišnu adaptaciju istoimenog filma iz 1979. godine, koji je zasnovan na romanu Ejverija Kormana, režirao je Slobodan Skerlić, a glavne uloge igraju Andrija Kuzmanović (Ted), Nada Macanković (Džoana i Vili) i Marija Pikić, koja igra čak 12 likova.

Predstava istražuje teme roditeljstva, porodičnih odnosa, rodnih uloga i manjkavosti pravnog sistema. Ted i Džoana žive u Njujorku i imaju dvogodišnjeg sina. Dok se Ted trudi da izgradi karijeru, Džoana se guši u svakodnevici u kojoj je isključivo majka i supruga. Muž ostaje gluv za njene potrebe, sve dok Džoana ne napusti i njega i sina Vilija i ode u potragu za sobom. Ted i dječak ostaju da se snalaze kako znaju i umiju. Otac mora da, po prvi put, bude otac 24 časa u danu. Njegov najvažniji zadatak je da pomogne dječaku da razumije šta se dešava.

Izvor: Aleksandar Čavić/GP Jazavac

Scenski minimalizam u ovoj predstavi, namjeran i mudro odabran, istakao je u prvi plan talenat i neprikosnovenu hemiju među troje glumaca, koji su predano, dosljedno i autentično iznijeli ovu višeslojnu priču.

U njoj nema borbe dobra i zla, nema pozitivnih likova i negativaca, ali ima mnogo ljudskih dilema, mnogo duševnih borbi i previranja i mnogo tema za razmišljanje.

Ima li žena pravo da bude sebi najpreča? Ima li muškarac kapacitet da bude "primarni" roditelj? Može li nesrećna žena da bude dobra majka? Može li samohrani otac da bude uspješan u poslu kojim se bavi? Da li je fer donijeti na svijet dijete koje će zbog naših postupaka patiti? Šta ako je kasno za sve? I pitanje kojim se predstava završava - kako smo došli dovde?

Izvor: Aleksandar Čavić/GP Jazavac

O radu na predstavi Kuzmanović kaže:

"Sam proces nije bio turbulentan, nije bilo svađa i neslaganja. Moje koleginice iz predstave, naš "kapetan" Slobodan Skerlić i ja smo nježno pristupili predstavi, što vjerujem da je publika vidjela. I svaki put kad je igramo osjetimo magiju, uđemo u neki naš svijet i tamo boravimo tih sat i po vremena".

Predstava je premijeru imala 15. juna ove godine u BDP-u.

Izvor: Aleksandar Čavić/GP Jazavac

Nada Macanković o ulozi Džoane kaže da je potakla na razmišljanje.

"Mislim da je većini žena potrebno da se, pored majčinstva, ostvare i kao osobe. Džoana to nije mogla da postigne u svom braku, i zbog toga je potpuno izgubila snagu i da odgaja svoje dijete. Ne radi se o ljubavi, nego o potrebi da ponovo izgradi sebe".

"Naša" Marija Pikić, Trebinjka koja je studirala na banjalučkoj Akademiji umjetnosti i koju smo gledali, između ostalog i u "Mesu" vezivno je tkivo cijelog komada. Njeni su likovi sporedni, ali neophodni, mali ali brojni, a na okruglom stolu nakon predstave kazala je da se ovakva prilika ne pruža često.

@mondo_bihPredstava "Kramer protiv Kramera", u izvođenju glumaca Beogradskog dramskog pozorišta, odigrana u okviru festivala Zaplet u Banjaluci @Gradsko pozorište Jazavac#festivalzaplet♬ original sound - mondo.ba

Na druženju s publikom bilo je riječi i o oslanjanju na kultni film, u kome su glavne uloge igrali Dastin Hofman i Meril Strip. Glumci kažu da se nisu mnogo oslanjali na njega, jer su željeli da izgrade nešto svoje, a film su pogledali tek nakon tri izvođenja predstave.

Nagrada za glumca večeri pripala je Andriji Kuzmanoviću.

Nakon druženja s ekipom iz BDP-a u okviru pratećeg programa organizovan je i razgovor s glumcem Ljubišom Savanovićem.

Izvor: Aleksandar Čavić/GP Jazavac

Večeras nas na istom mjestu čeka riječki Kolektiv Igralke s predstavom "Cure".

Podsjećamo, festival je otvorem premijerom domaćina "Bračno savjetovanje", a u okviru takmičarskog programa do sada smo gledali "Kauboje" Pozorišta Prijedor i "Kako sam naučila da vozim" beogradskog Hartefakta. 

Takmičarske predstave ove godine, ocjenjivaće žiri u sastavu Mladen Šukalo, teatrolog, Belinda Stijak, glumica, i Nikola Bundalo, reditelj.

Zaplet se ove godine održava pod sloganom "Punom parom".

(MONDO/V.K.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop