• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kauboji" Pozorišta Prijedor na "Zapletu": Priča o nama, luzerima (FOTO, VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Predstava Pozorišta Prijedor "Kauboji Las Dorasa" sinoć je u Gradskom pozorištu Jazavac otvorila takmičarski dio Međunarodnog festivala glumca "Zaplet". A o kakvoj predstavi se radi najbolje govore ovacije nakon puna tri i po sata i vraćanje glumaca na bis čak pet puta.

 Predstava Kauboji odigrana na festivalu Zaplet Izvor: Aleksandar Čavić, GP Jazavac

Predstava je rađena po tekstu hrvatskog režisera Saše Anočića, podijeljena je u dva čina, a radi se o formi predstave u predstavi.

Prvi dio počinje audicijom za predstavu gdje publika, ali i sami likovi imaju priliku da se upoznaju jedni sa drugima. Na prvu ruku radi se o likovima koje bi se u savremenom društvu mogli nazvati luzerima i njihovom putu da otkriju i zavole bolju verziju sebe.

Kroz prvi čin likovi se zbližavaju i grade odnos, a kroz uspone i padove, saznajemo kakve to muke muče svakog od njih i dublje zadiremo u nedaće, probleme i teret koji nose.

"Suprotno od bola je nježnost"

Reditelj predstave, Saša, (igra ga Željko Kasap) kaže likovima da je pozorište mjesto u kojem treba da zaborave na vrijeme i sve probleme, a upravo se to desilo i banjalučkoj publici, jer je tri po sata proletjelo kao tren. 

"Suprotno od bola je nježnost. Ovdje smo i da o njoj učimo", kaže reditelj prije audicije. 

Kroz komičnu pripremu, publika može da dobije uvid u neke od scena koje će se odigrati u predstavi koju neobična amaterska grupa priprema.

Izvor: Aleksandar Čavić, GP Jazavac

U drugom činu gledamo predstavu koju su glumci pripremali u prvom. Uz mnogo pjesme, plesa, u prašnjavom, zadimljenom salunu gledamo avanture slavnog Đonija Nepraske, "najbržeg kauboja na zapadu". Sve pohvale idu Tijani NIkolić, koja je uz glumu i pjevanje bila zadužena i za koreografiju u predstavi. Divlji zapad u prijedorskoj verziji i dvoboj Đonija Nepraske (Srđan Knjeginić) i Đimija Rutina (Darko Stojić) su urnebesni. Svi glumci pokazali su širok opus talenata, svirajući, pjevajući, plešući, pa čak i stepujući na sceni.

U predstavi su se mogle čuti i žive obrade nekih od najpoznatijih pjesama kao što je "Džolin" u izvedbi glumice Tijane Nikolić koja u predstavi tumači lik Marice, gdje je pokazala zavidno pjevačko umijeće. Za muziku je bio zadužen glumac Darko Stojić.

Reditelj David Alić, zajedno sa prijedorskim ansamblom, uradio je odličan posao - iako podugačka, predstava "teče", nema "dosadnih" dijelova, prelazi između scena su prirodni i laki, a neka su mjesta dočarana samo pomoću nekoliko muzičkih taktova. Na sceni su korišteni muzički instrumenti kao što su ukulele, gitare, kahon i klavir, koji su uživo korišteni i za kreiranje pozadinske muzike u sceni do dima koji je kreirao napetost i misteriju.

Glumac Srđan Knjeginić, inače direktor Pozorišta Prijedor koji u predstavi tumači Ivana bio je iznenađen brojem publike koji su ostali na okruglom stolu nakon predstave.

"Ovo je priča o ljudskoj empatiji, nečega što generalno danas manjka u dobu kapitalizma i čovjek nekad više gleda sebe nego ljude oko sebe. Mislim da svako u stvarnom životu zna nekog od ovih likova. Nezahvalno je ove likove nazvati marginalcima, jer je svaki ljudski život satkan od jednakih problema i sastavila ih je neka muka. Što se tiče planova pozorišta, mislim da ćemo i dalje da tražimo teme koji su pristupačne svakom od nas. Zahvaljujem se na organizaciji i publici", rekao je on.

Marko Vukosav proglašen je za glumca večeri, a tokom razgovora na okruglom stolu osvrnuo se na samu pripremu likova i predstave.

"Jeste teško igrati likove sa problemima, ali strašno zanimljivo. Ne mogu da kažem da je mučno jer je život težak pa ga živimo", rekao je filozofski.

@mondo_bihPrva takmičarska predstava na ovogodišnjem "Zapletu" je predstava "Kauboji" Pozorišta Prijedor#banjaluka@Gradsko pozorište Jazavac♬ original sound - mondo.ba

Nakon predstave "Kauboji", na pratećem programu festivala održan je i razgovor sa glumcem Svetozarom Cvetkovićem.

Večeras na festivalu Zaplet biće odigrana predstava "Kako sam naučila da vozim", beogradskog pozorišta Hartefakt. Zbog velikog interesovanja, predstava će biti odigrana u dva termina - u 19 i 21 čas.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop