Ispravljamo prvobitnu, netačnu verziju teksta.
Na našem portalu je 2015. godine objavljen tekst naslova "Šta se dešava kada pojedete pocrnele banane", koji je sadržao netačne informacije koje ovom prilikom ispravljamo.
Tekst se pozivao na istraživanje iz Japana koje je navodno utvrdilo da zrele banane mogu da utiču na lečenje ili prevenciju karcinoma. Prema analizi "Raskrinkavanja", verovatno je reč o japanskoj studiji sprovedenoj 2008. godine, objavljenoj u časopisu "Food science and technology research" 2009. godine. U toj studiji sok banane ubrizgavan je miševima, da bi se istražila njihova sposobnost da proizvodu imunološki odgovor, koji je uključivao i proizvodnju TNF-a (faktora nekroze tumora). Utvrđeno je da je jedna vrsta banane izazivala veći odgovor kada se koristila sazrela, ali studija nije sugerisala da bi ljudi trebalo da povećaju unoz prezrelih banana, niti da to voće može da spreči ili leči bolesti kao što je karcinom. Takođe, nije bilo navedeno ni da banane same po sebi sadrže TNF.