Nutricionistkinja Verica Đokić otkriva koje namirnice bi trebalo je unosimo tokom jeseni.
Svako godišnje doba za sobom donosi druge namirnice, samim tim i ishranu. Šta bi trebalo da jedemo tokom jeseni da bismo ostali zdravi i odoljeli prehladama. Nutricionistkinja Verica Đokić gostujući na Prva TV objasnila je kako naš organizam funkconiše s promjenama temperatura.
Pa tako, kada je napolju toplo organizmu je potrebno manje kalorija i obrnuto, kada je napolju hladno potreban je unos više kalorija, jer zagrijavanje našeg organizma zahteva dodatnu količinu kalorija.
"Namirnice se vare dvojako - aerobno i anaerobno, što bi značilo da neke zahtjevaju dodatno prisustvo kiseonika prilikom varenja, a druge ne zahtjevaju. One koje zahtjevaju su proteini", rekla je nutricionistkinja i dodala da bi u ovom periodu trebalo da usmjerimo pažnju na anaerobne namirnice (bez kiseonika). To su najviše mahunarke.
"U jesenjom periodu trebalo bi više da obratimo pažnju na hormon sreće. Da bi se on proizvodio potrebno je Sunce i vitamin D. Pošto je sunca tokom jesenji manje i D vitamina, onda hajde da unosimo putem namirnica. To su kupus, kelj, sve što je zeleno, salate, špinat, tikvice, mahunarke, orašasti plodovi, ali i čia sjeme", rekla je Verica Đokić i dodala da je u ishranu dobro uvrstiti i namirnice koje sadrže omega-3 masne kiselina, kao što su losos, haringa, skuša i čia sjeme takođe.
Osvrnula se i na jačanje imuniteta, te preporučila da tokom ovih dana treba da unosimo što više tople hrane, čorbe i supice.
BONUS VIDEO:
(MONDO)