• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravite zdrav i brz obrok za 20 minuta: Ovo su superzdrave namirnice za DORUČAK i RUČAK

Autor Teodora Boškovski

Marija Milanović, farmaceut i nutricionista, otkriva zdrave i brze prijedloge za doručak, ručak i užinu.

 Hrana za doručak ručak i užinu Izvor: RTS/Screenshot

Brz način života ne daje nam puno prilike da se hranimo zdravo svaki dan. Ključ je u snažnoj volji i dobroj organizaciju. Zato je nekoliko korisnih savjeta i prijedloga za zdrav i brz obrok gostujući na "RTS ordinaciji" podijelila je Marija Milanović, farmaceut i nutricionista.

Kako je istakla, zdrav obrok koji možete da spakujete za užinu na posao može da se napravi za dvadesetak minuta. Evo ga predloga broj jedan!

Mafini od ovsenih pahuljica:

  • 2 jaja
  • 150 g grčkog jogurta
  • 100 g sira
  • 50 g ovsenih pahuljica
  • šaka mladog spanaća
  • susam i so

U ovaj recept može da se doda paprika ili blitva umjesto spanaća, kao i urda sir koji može biti odlična zamjena ili dopuna običnom siru. Kako dodaje nutricionista, urda sir sadrži puno proteina i skoro je bez masti. 

Brze pogačice od tikvica:

  • izrendane tikvice
  • jaje
  • kašika mljevenog lana
  • 2 kašike heljdinog i ovsenog brašna
  • malo soli i sode bikarbone

Ove pogačice mogu se koristiti i kao tortilje, a kao namaz nutricionista preporučuje grčki jogurt, humus i neku salatu. Kada je riječ o užini, ona preporučuje kombinaciju orašasti plodova i voća (banana, jabuka, šljiva), zatim grčki jogurt i borovnice, humus i šargarepa i sirove štanglice.

"Sirova šargarepa ima manji glikemijski indeks nego kuvana, zajedno sa humusom, koji je napravljen od leblebija koje su mahunarke, daće sitost. Osobe koje imaju insulinsku rezistenciju trebalo bi da izbegavaju suvo voće za užinu", objasnila je Milanovićeva. 

Ručak

Kada je ručak u pitanju, Marija Milanović je predložila obrok salatu sa piletinom, ali da uz ovakav ručak treba dodati integralni hljeb ili pirinač koji smo skuvali prethodnog dana. 

"Tunjevina sadrži veću količinu žive, zbog toga bi trudnice i dojilje trebalo da obrate pažnju. Ostali smiju da unose dvije tunjevine nedjeljno bez bojazni da će doći do deponovanja teških metala. U tunjevini ima i više teških metala nego u sardini, što je riba veća ona jede više manjih riba, zbog toga dolazi do akumulacije. Zato je i bolje jesti sardine koje su i izvor kalcijuma", istakla je Milanovićeva.

"Obrok bez ugljenih hidrata daleko manje drži sitost, zato je bitno da doručak i ručak sadrže složene ugljene hidrate (integralni hleb, humus, šargarepa...). Nakon obroka treba da budemo siti oko tri do četiri sata, to bi trebalo da bude pravilan razmak imeđu obroka", rekla je za "RTS ordinaciju" Marija Milanović.

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop