• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obama i Yahoo uz Google u sporu sa Kinom

U aktuelni spor između Kine i kompanije "Gugl" (Google), uvučena je još jedna američka internet firma - "Jahu" (Yahoo).

 Obama i Yahoo uz Google u sporu sa Kinom Izvor: MONDO

"Alibaba grup" iz Kine je, naime, kritikovao "Jahu" da je protekle sedmice podržao stav "Gugla" u vezi sa napadima hakera i navodnog ograničavanja privatnosti  korisnika u Kini.

Grupacija "Alibaba", u kojoj "Jahu" od 2005. godine posjeduje 40 odsto akcija, označila je kao lakomisleno izjašnjavanje "Jahua" u vezi sa stavovima "Gugla" oko događaja u vezi sa kineskom internetom mrežom, a s obzirom, kako kažu, na nedostatak činjenica.

"Jahu" je protekle sedmice izjavio da se slaže sa stavovima "Gugla", prema kojima su hakerski napadi na njegovu kinesku internet mrežu "duboko uznemiravajući" i da se treba suprotstaviti narušavanju privatnosti korisnika interneta.

Grupacija "Alibaba", koja posjeduje najposjećeniji kineski server "Alibaba.com", ima veoma napete odnose sa "Jahuom" još od odlaska nekadašnjeg šefa te kompanije Džerija Janga.

Krajem prošle godine "Jahu" je prodao svoj udio u "Alibaba.com", a da o tome prethodno nije ni obavijestio šefove grupe "Alibaba".

"Gugl" je prošlog utorka saopštio da je u Kini postao meta kibernetickcih napada. Istovremeno je zaprijetio da će otići sa tamošnjeg tržišta ukoliko ne uspije da se dogovori o dobijanju dozvole kineskih vlasti za "necenzurisani" internet pretraživač. "Gugl" je, naime, saopštio da odbija da i dalje sarađuje sa kineskom vladom na filtriranju sadržaja na pretraživaču "google.cn."

Prema saopštenju "Gugla", jedan od glavnih ciljeva napada hakera bili su elektronski računi kineskih aktivista za ljudska prava i kineskih disidenata koji koriste usluge "G-mejla" (G-mail). Agencija Rojters je, u međuvremenu navela da je "Jahu" znao o kineskim kibernetskim napadima na njihovu kompaniju, "Gugl" i drugih 20 američkih firmi, prije nego što je "Gugl" to i javno saopštio.

"Jahu", međutim, za razliku od "Gugla" o tim, navodnim napadima kineskih hakera uopšte nije obavijestio javnost, ukazuju agencije.

Da li su uzdrmani odnosi Kine i SAD

Situaciju sada pažljivo prate i najviši organi u SAD. Političari, na čelu sa predsjednikom SAD Barakom Obamom su, naime, izjavili da podržavaju "Gugl" i njegova nastojanja da se u Kini izbori za slobodni pristup korisnika internet informacijama.

Ministarstvo inostranih poslova SAD je saopštilo da će zbog hakerskih napada na američke kompanije predati Kini zvaničan diplomatski protest i tražiti objašnjenje nastale situacije.
Kina, međutim, nastoji da smiri napetost nastalu zbog ovog "internet" spora sa američkim "Guglom", ukazujući da se "situacija može riješiti i da taj spor neće uticati na odnose između Kine i SAD".

Analitičari ukazuju da se, za sada, ne može reći da li će ovaj internet spor uticati na uzajamne kinesko-američke ekonomske odnose. Vašington je, međutim, saopštio da "pošto kineska privreda raste i sazreva, da mora postojati i slobodan protok informacija". Kina smatra, međutim, da se ovaj spor može rešiti na mnogo načinai i istrajava u tome da sve strane kompanije koje posluju u toj zemlji moraju da poštuju kineske zakone ukoliko žele da tu i opstanu. To se, kako je istaknuto, odnosi i na "Gugl".

"Ma šta 'Gugl' odlučio da uradi to neće uticati na kinesko-američke trgovinske i ekonomske odnose, jer obe strane imaju nekoliko načina kako da međusobno komuniciraju i pregovaraju", izjavio je protekle sedmice na redovnom brifingu za novinare, portparol kineskog ministarstva trgovine Jao Čien.

I portparolka ministarstva spoljnih poslova NR Kine Điang Ju je poručila da je u toj zemlji "internet otvoren". Povodom ovog spora oglasio se i američki informaciono-tehnološki gigant "Majkrosoft" (Microsoft) koji je, koristeći nastalu situaciju, saopštio da nema nameru da slijedi primjer "Gugla" i da ne planira da ode iz Kine.
(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS