• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet pretraga nije uvijek relevantna

Glavni problem opštih Internet pretraživača je taj što korisnici pronalaze željeni rezultat samo u 50 odsto slučajeva

 Internet pretraga nije uvijek relevantna Izvor: MONDO

Profesor Računarskog fakulteta Stevan Milinković je na seminaru o Internet tehnologijama za pronalaženje informacija namijenjenom predstavnicima štampanih i elektronskih medija, rekao da postoji "gomila" neželjenih rezultata, koja "zatrpava" prave rezultate pretraživanja, upozoravajući da postoje firme koje manipulišu rezultatima Internet pretraživača za pojedinačne ključne riječi i zloupotrebljavaju ih.

U posljednje vrijeme "svježina" informacija dobijenih putem Interneta postaje kritična, jer se njihov obrt nekada merio u nedeljama, a sada u sekundama, kazao je on. Problem predstavlja i ogroman broj stranica koje uopšte nisu indeksirane u Googleu ili u drugim opštim pretraživačima, rekao je Milinković, ističući da je svega tri odsto informacija na kompletnom Internetu vidljivo.

Milinković je prisutne novinare, pored opštih, odnosno horizontalnih Internet pretraživača, upoznao i sa principima i detaljima rada vertikalnih Internet pretraživača, koji su specijalizovani za pronalaženje određenih vrsta sadržaja, dodajući da kod te vrste pretraživača nema potrebe da se naknadno "klikne" na link da bi se došlo do potrebnih sadržaja.

Kao sve atraktivnije i korišćenije pretraživače, Milinković je naveo i pretraživače u realnom vremenu, "P2P" pretraživačima, ali i socijalne mreže (Facebook, Twitter, MySpace) koje mogu da budu "nevjerovatan" izvor bitnih informacija. On je, međutim napomenuo da korisnici prilikom pronalaženje informacija putem socijalnih mreža treba da budu pažljivi i koriste određene filtere i načine pretraživanja.

Milinković je govorio i o prikupljanju informacija putem pretraživanja blogova, napominjući da oni bilježe stalni rast i trenutno ih ima oko 60 miliona na Internetu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS