• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove kritike "Fejsbuku" zbog privatnosti korisnika

Čuvena društvena Internet mreža "Fejsbuk" suočena je sa novim optužbama vezanim za privatnost svojih 400 miliona članova širom svijeta.

 Nove kritike "Fejsbuku" zbog privatnosti korisnika Izvor: MONDO

U SAD-u organizacije za zaštitu prava Internet korisnika zamjeraju "Fejsbuku" jer smatraju da želi da zaradi tako što će unovčiti lične podatke svojih članova.

Problem je nastao prije svega zbog novih funkcija koje je "Fejsbuk" najavio prije oko 10 dana.

Ta društvena mreža, čiji uticaj na vebu kako se procjenjuje trenutno premašuje "Guglov", uvela je male aplikacije koje omogućavaju Internet korisniku da preporuči određeni članak ili veb sajt svojim "prijateljima" na "Fejsbuku" klikom na opciju "Volim" kojom može biti obuhvaćen bilo koji sajt ili blog.

Drugi problem su "zajedničke stranice" na "Fejsbuku", odnosno stranice koje se automatski formiraju objedinjavanjem određenih članova te društvene mreže koji imaju zajednička interesovanja, a posljedica je da se korisnik može naći na nekoj od njih, a da za to i ne zna.

Na sve to se javio i problem s uslugom za "četovanje" (trenutno slanje poruka) jer je primjećeno da je moguće špijunirati "četovanje" svojih prijatelja na Mreži.

Prolem su i djeca koja od najranijeg doba vrše pritisak u porodicama da dobiju dozvolu da se priključe na Internet.

Iako je potrebno da osoba ima najmanje 13 godina da bi mogla da otvori nalog na "Fejsbuku", tu zabranu je lako zaobići navođenjem lažnog datuma rođenja.

Rezultati jednog od američkih istraživanja posvećenih korišćenju veba pokazali su da 26 odsto roditelja smatra da je potrebno da djeca napune 18 godina kako bi se mogla priključivati na društvene mreže, 36 odsto za to navode period između 16 i 18 godina, a 30 odsto između 13 i 15 godina, dok osam odsto ne vidi problem da društvenim mrežema pristupaju i djeca mlađa od 13 godina.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS