• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korisnici "Epl" proizvoda žrtve špijunaže?

"Eplovo“ svojevoljno tumačenje pravila o zaštiti podataka postalo je predmet političkih diskusija u Njemačkoj.

 Korisnici "Epl" proizvoda žrtve špijunaže? Izvor: MONDO

Njemačka ministarka pravosuđa Sabine Lojthojzer-Šnarenberger zatražila je od kompanije "Epl“ (Apple) da informiše javnost o tome kakve sve podatke čuva o korisnicima uređaja iPhone i ostalih koji imaju GPS prijem.

Ministarka je u internet izdanju nedjeljnika "Špigl" (Spiegel) poručila čelnicima kompanije "Epl" da objave koje podatke obuhvata, koliko dugo ih čuva i za šta ih upotrebljava.

"Bilo bi nezamislivo da 'Epl' zaista stvara dosijee o kretanju i ličnostima svojih korisnika. Smatram da je 'Epl' sada dužan da pokaže transparentnost za koju se Stiv Džobs toliko zalaže“, rekla je pored ostalog Lojthojzer-Šnarenbergerova, dodavši da "očekuje da 'Epl' svojim njemačkim korisnicima omogući uvid u svoje banke podataka“.

I hamburški senator za unutrašnje poslove, Til Štefen, kritički se osvrnuo na baratanje podacima o korisnicima telekomunikacionih usluga: "Nejasna pravila o zaštiti podataka samo pokazuju da pravo na tu zaštitu zaostaje za internet-tehnologijama“.

Povod za ovakve izjave su nove odredbe o zaštiti podataka koje je "Epl“ objavio početkom nedjelje. Tu, između ostalog, piše: "Da bi mogao da nudi usluge u vezi sa mjestom zadržavanja korisnika, 'Epl' i naši partneri i korisnici licenci mogu da uzimaju, koriste i stavljaju na dalje raspolaganje precizne podatke o mjestu zadržavanja korisnika, uključujući i podatke o tome gdje se tačno nalazi vaš računar ili neki drugi aparat. Ti podaci se obrađuju anonimno, na način kojim ne možete biti lično identifikovani“.

Kritičari smatraju da je "Epl“ na ovaj način sam sebi dao punomoć za nabavljanje i memorisanje podataka svih vrsta.

"'Epl' ne kaže tačno koje podatke preuzima. Korisnik ne zna šta se o njemu memoriše, koliko dugo se te informacije čuvaju i u kom kontekstu se koriste“, kaže za "Dojče vele" (Deutsche Welle) Tomas Heren sudija i profesor za informaciono, telekomunikaciono i medijsko pravo iz Minstera.

Još nije jasno ni u kojoj mjeri nova praksa predstavlja povredu važećeg prava. Prema njemačkim pravnim odredbama o zaštiti podataka, korisnici moraju imati tačan uvid u to kakvi podaci o njima se uzimaju.

Osim toga, određene vrste upotrebe telekomunikacionih sredstava nisu dozvoljene bez njihove saglasnosti. To znači da o tome oni ne smiju biti obaviješteni samo usput, pri korišćenju telekomunikacionih usluga ili instalaciji nekog računarskog programa.

U "Eplovoj“ izjavi o zaštiti podataka, na primjer, nigdje se ne spominje mogućnost da korisnik odbije da stavi na raspolaganje tražene podatke.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS