• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izabrati pravu lozinku

Istaknuti istraživači iz oblasti internet bezbjednosti dali su nekoliko savjete u vezi sa biranjem prave lozinke za nalog.

 Kako izabrati pravu lozinku Izvor: MONDO

Treba da bude laka za pamćenje
Dobra lozinka nije ona koja se teško pamti, već ona koja se teško “provaljuje”. Zato lozinka treba da bude rečenica sa dosta riječi koja sadrži i znakove interpunkcije, piše “Forbs” (Forbes).

Često je mijenjajte
Lozinke treba mijenjati u zavisnosti od važnosti informacija koje treba da obezbjede. Nalozi koji se odnose na podatke o, recimo, novcu treba da budu zaštićeni “jakom” lozinkom koju treba često mijenjati i nikada ne ponavljati istu lozinku.

Slobodno “pogriješite”
Izbjegavajte fraze kao što je “Biti, ili ne biti”, koje možemo pročitati na drugim mjestima. Slobodno namjerno napišite neku riječ pogrešno i samim tim će biti dosta teže da vam otkriju lozinku.

Bez ličnih podataka
Pri sastavljanju lozinke treba izbjegavati riječi i brojeve koji su nam dragi - imena ljubimaca, dragih osoba, majčino djevojačko prezime... Takve informacije mogu biti lako dostupne velikom broju ljudi preko društvenih mreža.

Izokrenite slova
Ako baš morate na papiru da zapišete lozinku, ispremještajte slova ili dodajte neke cifre. Tim jednostavnim potezom ćete spriječiti zloupotrebu.

Svaki nalog treba da ima drugačiju lozinku
S obzirom na to da nemamo jedan isti ključ od stana, kola i kancelarije, tako ne treba da imamo istu lozinku za više naloga. Ako svaki nalog bude imao svoju lozinku, a jedan od njih bude “hakovan”, bar nećete onome ko je to učinio dati mogućnost da zloupotrijebi i sve vaše ostale naloge.

Dodajte broj
Ako je vaša lozinka neka rečenica obavezno dodajte broj na kraju, tako ćete je učiniti jedinstvenom.

Izbjegavajte besplatni bežični internet i ne kradite tuđi. Imajte na umu da dok koristite besplatan internet u kafiću, ili ga možda “kradete” komšiji, neko vam može provaliti šifru.

Obezbjedite lozinku
Važno je obezbjediti lozinku i učiniti je dostupnom bliskim prijateljima i porodici u slučaju da dođe do nekog tragičnog događaja.

Zamjenite slova brojevima
Neki ljudi, u nadi da će im lozinke biti bezbjednije, zamjenjuju slova brojevima i obrnuto. Tako oni, umjesto “zamjene” kucaju “zam3n3”. Međutim, to baš i ne funkcioniše uvijek, jer i softver može da zamijeni slova i omogući hakeru da vam provali lozinku. Zato, ako već mijenjate slova, nemojte uvijek koristiti isti broj za isto slovo. Dakle, neka bude “zam3n7”.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS