• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život u gradu budućnosti

Sajam tehnike u Berlinu ugostio je ove godine nekoliko zaista impresivnih projekata.

 Život u gradu budućnosti  Izvor: MONDO

Na Sajmu tehnike u Berlinu (IFA ) se pored najnovijih modela televizora i drugih čuda tehnike, predstavljaju i projekti koji bi uz pomoć raznih uređaja trebalo čovjeku da olakšaju život, kao što je automatsko prenošenje zdravstvenih podataka preko televizora i Interneta direktno na kliniku, preneo je Dojče vele.

"Popnite se na vagu, stanite mirno", poziv je na mobilnu vizitu pacijenata koji pate od insuficijencije srca. To znači da pacijenti staju na vagu, a računar izgovara težinu pacijenta, ali i pritisak koji je automatski izmjeren, a rezultati se prenose na kliniku u gradu Fridrishafen, objasnili su iz tima projekta "Ti siti".

Uprava grada Fridrihshafena i njemački Telekom žele da saznaju kako bi mogao da izgleda svijet telekomunikacija u budućnosti. Automatsko prenošenje zdravstvenih podataka preko interneta i televizora, samo je jedan od 44 projekta prikazanih na sajmu.

To znači da u određenim domaćinstvima elektronska brojila za gas, struju i vodu, podatke preko Interneta prenose nadležnim distributerima i vlasnicima zgrada.

Svi računari u kući i televizor su u mreži. Ajfon spada u obavezne aparate.

"Stižu nam povratne informacije građana koji nam ukazuju na to šta može da se poboljša, recimo na ajfonu. Kako može da se poboljša takozvani 'Home Entertainment' - ponuda Telekoma koja uz preko jednog kabla obuhvata Internet, televiziju i telefon, mogućnost da se TV program pravi po želji i još mnogo toga, kaže Tomas Aizenpreis koji učestvuje u ovom projektu.

Osim domaćinstava i firmi, u projekat je uključena i gradska uprava. Na primjer, obračuni za plate se šalju putem "Di mejla", što je neka vrsta sigurne elektronske pošte.

Zatim, na jednom sajtu, roditelji mogu da vide u kojem vrtiću ima slobodnih mjesta i kako izgledaju grupe u njemu.

U okviru projekta "Smart Home", postojaće mogućnost da se preko interneta naručuju namirnice, pa tako neće morati da se ide do prodavnice.



Jedan od projekata je "Smart Grid", a riječ je o povezivanju više malih izvora energije, kao što su kolektori solarne energije koji pumpaju struju u mrežu onda kada je najpotrebnija.

Tehničari u okviru ovog projekta žele da povežu i baterije u parkiranim električnim automobilima i biciklima, kako bi u njima mogla da se skladišti energija i iskoristi se - takođe onda kada je najpotrebnija.

Ako im to pođe za rukom "Ti siti" projekat bio bi pionirski poduhvat u pravom smislu te riječi.
"To sve zajedno nazivamo virtuelnom elektranom. To je u razvoju, zajedno sa Telekomom. To je zaista budućnost Njemačke. U toku je više ovakvih projekata, ali mi smo otišli najdalje", kaže Štefan Zehing.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS