• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google predstavio tehnologiju za prevođenje na mobilnom

Internetski div Google predstavio je novu tehnologiju za prevođenje razgovora između dviju osoba koje ne govore isti jezik.

 Google predstavio tehnologiju za prevođenje na mobilnom Izvor: MONDO

Program je predstavio Erik Šmit, izvršni direktor Googlea, na međunarodnom sajmu elektronike u Berlinu. Govoreći u zemlji u kojoj njegovu firma napadaju aktivisti za zaštitu privatnosti na internetu, Šmit je naglasio demokratske koristi za svijet u kojem će se na internet uskoro moći priključiti tri do četiri milijarde ljudi.

“Te su promjene tako brze da društva nisu posve pripremljena za ono što će se dogoditi kad svako bude “online” i objavljuje informacije o tome što se događa oko njega”, rekao je Šmit.

“Smatram da je to uopšteno jako dobro, da to osnažuje građane, da oni od svoje zemlje žele učiniti bolje mjesto za život”, dodao je.

Novi program, koji se može instalirati u mobilni telefon Android, omogućuje dvjema osobama da u mobitel izgovore jednostavne rečenice i u kratkom periodu dobiju prevod, no ne može se koristiti za razgovor uživo s dviju lokacija.

Program prevodi služeći se moćnim jezičnim Googleovim serverom. Predstavio ga je Šmitov pomoćnik prevodeći jednostavni dijalog na njemačkom, odnosno engleskom jeziku.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS