• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompjuteri budućnosti biće svuda oko nas

U razvoju novih računara najvažnije je da oni pojednostave svakodnevicu korisnika, čak i kada se radi o naoko banalnim stvarima

 Kompjuteri budućnosti biće svuda oko nas Izvor: MONDO

Kompjuteri budućnosti će biti sve manji i manji dok ne postanu praktično nevidljivi, ali neće nestati, već će biti svuda oko nas, ugrađeni u svaki aparat, predviđaju naučnici u institutu "Fraunhofer" u Njemačkoj.

Računari nam neće ni izgledati kao aparat, "već ćemo jednostavno biti svjesni da je tu – pošto će biti ugrađen u sve što nas okružuje. To više nije računar koji stoji u ćošku i koji moramo da opslužimo", kaže Štefan Jenihen, šef naučnog tima u institutu "Fraunhofer" u Frajburgu, prenio je Dojče vele.

On dodaje je u razvoju novih računara najvažnije da pojednostave svakodnevicu korisnika, čak i kada se radi o naoko banalnim stvarima.

"Kada sam kod kuće i ne moram da tražim radio-stanicu sa muzikom koja mi se sviđa, jer je ona već unaprijed programirana, ili kada daljinskim upravljačem uključim grejanje…"

U potrazi za novim tehnologijama, Štefan Jenihen i njegov tim su još prije nekoliko godina smislili nešto spektakularno: interfejs koji spaja računar i – ljudski mozak.

"Pokušali smo da mjerimo i interpretiramo moždane signale. To nije čitanje misli, već interpretacija određenih obrazaca. Kada uspijem da razlikujem obrazac pokretanja desne ruke od obrasca pokretanja lijeve ruke, imam bit informacije: pokret je tu – ili nije tu. Kada neko misli na svoju desnu ruku, kursor se pomjera udesno. I obrnuto. To je osnovna postavka za vezu između korisnika i računara, o kojoj dosad niko nije razmišljao".

Jenihen vidi moguću primjenu takve tehnologije i u hirurgiji.

"Hirurzima pri operaciji može da pomaže računar koji umije da interpretira njihovu mimiku i gestove. Tako na ekranu mogu da se pojave baš one stvari koje hirurg želi da vidi, jer je, recimo, promijenjen ugao pod kojim gleda, a računar iz te promjene umije da izvlači zaključke..."

Međutim, ovaj naučnik kaže da ne treba da se u potpunosti prepuštamo tehnologiji, već da je upotrebimo tamo gdje ona nama može da koristi, i pri tome se, ako je moguće, i zabavimo.

On je protiv toga da računari imaju potpunu kontrolu nad svim procesima u životu.

"Svako želi da vodi svoj privatni život onako kako hoće. Nisam siguran da više želim da čitam knjigu u digitalnoj formi na Ajpedu nego da je držim u ruci kao pravu knjigu", kaže Jenihen.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS