• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija zvana Njegoš Petrović: Od najgoreg igrača derbija do "meč vinera" u Gentu!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Od igrača koji počinje mečeve u Ligi šampiona, preko fudbalera u kog navijači nemaju povjerenja, pa sve do igrača koji Zvezdi donosi evropsko proljeće. Dug put je prošao za godinu dana...

 Njegoš Petrović Crvena zvezda od najgori igrač derbija najbolji igrač Zvezda - Gent Izvor: Crvena zvezda/Facebook/Nikola Mitić

Crvena zvezda je u Gentu obezbijedila plasman u nokaut fazu Lige Evrope, popravila je koeficijent Srbiji na UEFA listi, zaradila je i ozbiljan novac, ali bi na kraju vrlo lako moglo da se ispostavi da je najveći dobitak povratak u formu Njegoša Petrovića.

Možda je rano pričati o tome posle dve odlične partije u pet dana, ali je Petrovićev napredak u odnosu na prije nekoliko mjeseci ogroman. Kao da se radi o drugom igraču…

Možda će vas zanimati

Hrabrijem, odvažnijem i koncentrisanijem.

Utisku je naravno doprinijela i golčina poslije 53 sekunde u Belgiji, što polako postaje njegov "trejdmark" potez, ali je Petrović morao da pokaže da u svom repertoaru ima još nešto da ponudi sem razornog udarca. Bilo je tu mirnoće i sigurnosti na sredini terena, iako je na njemu bio veliki pritisak pošto je morao da popuni kopačke Sekua Sanoga.

To je posebno bilo teško u trenutku kada su navijači izgubili povjerenje u njega, ali je Dejan Stanković vjerovao da će "Njegu", kako ga zove, moći da izvede na pravi put.

Uz to, dobio je sve instrukcije kako da igra pošto je meč protiv Genta ponovo bio sjajno spremljen.

Prošao je Petrović put od supertalenta srpskog fudbala koji počinje mečeve u Ligi šampiona preko fudbalera koji postaje posljednji u hijerarhiji vezista Crvene zvezde, a sve zbog toga što ga imao "mentalnu blokadu" poslije nekoliko loših poteza i kritika u javnosti.

Nedavno se Crvena zvezda hvalila kako je Petrović, prema statističkim parametrima, bio najbolji pojedinac u meču protiv Vojvodine, vjerovatno kako bi i navijačima skrenula pažnju da se njegove igre popravljaju i da zaslužuje podršku. Teško je sjetiti se sličnog primjera gdje je Zvezda isticala pojedinca, ali je očigledno tako nešto bilo potrebno kao vjetar u leđa vezisti iz Krupnja.

Statistika često nije bila na njegovoj strani, pamti se i da je derbi u polufinalu Kupa Srbije odigrao užasno, možda bio i najslabiji pojedinac Crvene zvezde u tom meču.

Nezvanično se moglo čuti da je na tom susretu sa mjesta centralnog veziste uputio samo jedan tačan pas unaprijed (!), a da se odlučuje na sigurnija rješenja i loptu unazad - ili po strani za beka - primijetili su i laici koji su tog dana vidjeli da najviše škripi u veznom redu Zvezde.

Petrović je i u derbiju prije toga imao problem, kada se spuštao i u zadnju liniju da pomogne štoperima, a Partizan je jurio njegovu grešku i umalo dao gol preko Umara Sadika.

Izvor: MN PRESS

Takve stvari znaju da unesu strah u kosti mladim fudbalerima i očigledno je da je Stanković morao posebno da radi sa Petrovićem, savjetuje ga da su greške sastavni dio fudbala, pa da izbaci iz glave one koje su mu se urezale i "zavezale mu noge".

Evidentno je i da Petrović nije tip zadnjeg veznog kakav je Seku Sanogo, međutim zbog toga što je najbliži tom profilu od preostalih vezista Crvene zvezde (otišli Jovančić, Jovičić, Vulić), i jer su mesta igrača sa malo ofanzivnijim ulogama bolje popunjena, jasno je da će mladi fudbaler morati tome da se prilagođava i u narednom periodu.

U toku svoje karijere Petrović je najbolje partije pružao na mjestu "osmice", gdje je pokrivao prostor od jednog do drugog šesnaesterca, ali takvu ulogu (za sada) nema u Zvezdi.

Upravo zbog toga što je uloga zadnjeg veznog drugačija u sistemu 3-4-2-1 (5-3-2) koji je Zvezda predstavila u Gentu, vidjeli smo i Petrovića koji je "odskočio", nije bio preopterećen otvaranjem akcija nego igrom iza lopte i povremenim prenošenjem, a to mu mnogo više prija.

I toga će sigurno biti još više ako Zvezda sve više bude koristila rezervnu taktiku.

Dobra stvar za Zvezdu je i da igrači poput Petrovića imaju odličnu "prođu" na tržištu, skauti će sigurno primijetiti njegovu sve bolju statistiku i motoričke sposobnosti, iako to prosječnom gledaocu neće privući pažnju. I ne samo to, Petrović je bez ikakve sumnje fudbaler sa najvećim "prodajnim potencijalom" u Zvezdi, a to dobro znaju i na "Marakani" i moraće da ga ponekad i istrpe.

Slično je bilo i sa Urošem Račićem, koji je uz to posedovao odlične fizičke predispozicije, pa iako su mnogi trljali oči kada je pozvala Valensija - sada vide da tu zaista "ima nešto".

Zanimljivo je da je i Račić najčešće igrao na poziciji zadnjeg veznog, dok se za njega takođe više može reći da je "osmica", a potencijal su skauti iz Španije vidjeli iako nije bio redovan u startnoj postavi, dok je uz to vrlo često i nervirao navijače crveno-bijelih.

Buđenje koje je Petrović doživio u posljednjih mesec dana svakako može da raduje Zvezdu koja je u njemu pronašla novo rješenje na sredini terena, a možda i sigurnog startera od proljećnog dijela sezone kada u timu više ne bude Seku Sanogo. Potrebno je samo da sluša Stankovićeve savjete jer bivši fudbaler Intera i te kako zna šta je potrebno veznom igraču njegovog profila.

Izvor: Nikola Mitić/FK Crvena zvezda/Facebook

Prvo dolazi povjerenje, a onda sve ostalo…

Zato ga je Stanković i "zgrabio" prije mesec dana Surdulici, gdje je odigrao samo solidan meč, pa ga pred kamerama pohvalio kako bi ga opustio i pokazao mu da mu vjeruje.

"Sa moje strane igrač utakmice je Njegoš Petrović. Rekao mi je Njega da nije dugo pričao. Evo, sada će da priča, jer je zaslužio da priča. Neka vam kaže kako se danas osjećao, kako je igrao, i kako je sve funkcionisalo kako treba za nas. Svaka čast sa moje strane na odigranoj utakmici. Fenomenalno je bilo!", govorio je Stanković koji je već pokazao da umije da stvori hemiju s igračima.

Već poslije Genta nije morao da prenaglašava utisak, sve što je rekao - vidjeli su svi!

"Petrović je djelovao baš zrelo u sredini terena protiv nezgodnog protivnika. Žao mi je što nije završio utakmicu, i što je zbog jakog udarca koji je dobio u leđa, morao da izađe sa terena", rekao je trener crveno-bijelih, pa zaključio:

"Ipak, za mene je njegova večerašnja igra samo potvrda da je pred njim blistava karijera".

(mondo.rs) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC